Favorilere Ekle

Enstrümantal müzik nedir, kaç çeşit enstrümental müzik vardır?

SDAI tarafından 4 ay önce oluşturuldu - 29 Aralık 2023 Cuma 23:46

Cevaplar

SDAI
- 4 ay önce

Görsel Yükleniyor...
Enstrümantal müzik, herhangi bir vokal içermeyen müzik türünün genel adıdır. Enstrümantal müzikte, eşlik olarak kısa vokal bölümler, hem söylenen hem de şarkı söylenenler kullanılabilir, ancak esas odak noktası enstrümantal melodiler, sololar ve uyumdur.
Enstrümantal müzik, işitilebilir şarkı sözleri veya vokallerin ana kısımlarını içermez. Enstrümantal müzik, tür ve tarza bağlı olarak çeşitli enstrümanlarla çalınabilir ve bestelenebilir. Kısacası, enstrümanlar tarafından çalınan melodilere ve sololara odaklanan her türlü müzik, enstrümantal olarak kabul edilebilir.
Adın tanımı çok geniş bir müzik türü yelpazesini kapsadığından, birçok farklı enstrümantal müzik türü bulunmaktadır.
1. Klasik Müzik
Klasik müzik, enstrümantal müzik konuşulduğunda akla gelen ilk türlerden biridir. Genellikle Batı müziğinin formal yönü olarak adlandırılır ve klasik müziğin büyük bir kısmı yalnızca enstrümanlara dayanır ve vokalleri içermez.
Klasik müziğin birçok formu genellikle enstrümantaldir. Konçerto, sonat ve senfoni gibi formlar genellikle vokalleri içermez.
Klasik müzik, müzik enstrüman ağacının tüm dallarından birçok farklı enstrümanı kullanır; bu enstrümanlar arasında pirinç, tahta, vurma ve telli çalgalar bulunur. Klasik müzikte kullanılan başlıca enstrümanlar arasında piyano, keman ve çello bulunur.
Beethoven, Bach, Mozart, Tchaikovsky gibi klasik enstrümantal müziğin birçok ünlü ismi bulunmaktadır.
2. Caz
Caz, genellikle vokallere dayanmayan ve enstrümanlara odaklanan türlerden biridir. Enstrümantal caz, caz müziğinin en büyük bölümünü oluşturur. Her zaman enstrümanlara vurgu yapılır ve akış genellikle doğaçlamaya dayanır.
Enstrümantal caz, müzisyenlerin enstrümanlarıyla yüksek beceri gerektiren bir türdür; çünkü müzik, birçok temp değişikliği, ritim, harmoni, dokusal yapı ve progresyon içerir. Cazda doğaçlamanın büyük bir rol oynaması nedeniyle, caz müzisyenleri genel müzik bilgisi ve enstrüman hakimiyeti konusunda çok ileri düzeyde olmalıdır.
Caz müziğinde hem enstrümantal hem de vokalli birçok alt tür bulunsa da, ortak nokta hepsinin benzersiz ritimlere, harmonik inceliklere ve doğaçlamaya sahip olmasıdır.
Caz müziği genellikle dört enstrümanla çalınır: bas, davul, gitara ve klavyeye dayanır. Saksafon ve trompet gibi enstrümanlar da çok yaygındır.
İlk akla gelen enstrümantal caz müzisyenleri arasında Miles Davis, John Coltrane ve Chick Corea gibi isimler bulunmaktadır.
3. Post-Rock
Post-rock veya enstrümantal rock, bir enstrümanı vurgulayan rock müzik türüdür. Şarkı sözleri veya vokaller içermez ve melodi genellikle solo enstrüman, genellikle de şelale tarzındaki bir elektrikli gitar tarafından oluşturulur.
Post-rock, genellikle davul, bas ve elektrikli gitar gibi yaygın rock enstrümanlarını içerir. Ancak, e-bow'lar, slaytlar gibi çeşitli aksesuarlar sıkça kullanılır ve reverb neredeyse olmazsa olmazdır!
Sigur Rós, Explosions In The Sky, God Is An Astronaut gibi sanatçılarla post-rock, melodiye dayalı bir tür olarak önemli bir yer edinmiştir. Bu türün güzellik noktası, vokalleri gerektirmeyen, ancak enstrümanlar ve melodi hikayeyi anlatan doğasıdır.
4. Post-Metal
Post-Metal ya da enstrümantal metal, Post-Rock'a çok benzer bir türdür. Bu tür, genellikle aynı dönemde ortaya çıkmış ve gelişmeye devam etmiştir. Post-metal şarkıları genellikle vokaller içermez ve müzik genellikle gitarlar tarafından yönlendirilir.
Şarkıların tonları ve yapıları, ağırlıklı olarak bozuk gitarlar, agresif ritimler, birçok ritim değişikliği ile karmaşık riffler, melodiler ve sololar içeren progresif metal ile benzerlik gösterir.
Post-Metal türü ile ilişkilendirilen bazı dikkate değer isimler arasında Russian Circles, Cult Of Luna, Rosetta ve diğerleri bulunmaktadır.
5. Post-Punk
Enstrümantal punk, enstrümantal rock kadar yaygın olmasa da, özellikle post-punk türünde birçok enstrümantal şarkı bulunmaktadır. Stilin ana hatları, agresif güç akorları ve yüksek tempoya sahip punk ile benzer olsa da, post-punk şarkıları funk, elektronik müzik, caz ve dub gibi diğer türlerden farklı etkiler taşır.
Post-punk şarkılarında vokal olabilir veya olmayabilir ve bu şarkılar, çeşitli müzik türlerinden gelen farklı etkilerle ve farklı prodüksiyon tekniklerinin harmanlanmasıyla oluşur.
Post-punk, birçok enstrümantal punk parçaya sahip olsa da, post-punk alt türü dışında farklı enstrümantal punk şarkıları da bulunmaktadır. Killing Joke, Ours to Kill, Black Flag ve Fugazi gibi bazı isimler bu alanda öne çıkanlardır.
6. Elektronik Dans Müzik
Elektronik Dans Müziği (EDM), genellikle rave partilerinde, festivallerde ve gece kulüplerinde çalınan çeşitli perküsif elektronik müzik türlerinin genel adıdır. Tipik olarak EDM, vokalleri içermez ve odak noktası genellikle ritim üzerinedir. Müzik, DJ'ler tarafından bir araya getirilen parça seçimleriyle oluşturulur.
Elektronik Dans Müziği, house müziği, tekno, trance, dubstep ve birçok başka alt türü içeren geniş bir yelpazeye sahiptir. Genellikle EDM şarkıları vokal veya söz içermez, ancak tabii ki alt türe, sanatçıya ve belirli bir şarkıya bağlı olarak değişebilir. EDM şarkıları dans etmek için oluşturulduğundan, vurgu sözler veya melodi yerine genellikle ritim ve ritim üzerinedir.
EDM'nin önemli DJ'leri arasında DJ Tiesto, Armin Van Buuren, Martin Garrix ve Swedish House Mafia bulunmaktadır.
7. Bluegrass
Bluegrass, çoğunlukla akustik telli enstrümanlarla çalınan bir diğer Amerikan kök müziği türetilmiş enstrümantal bir müzik türüdür. Bluegrass melodilerinde vokal olabilir veya olmayabilir. Bu tür, İngiliz baladları ve dans melodilerinin geleneksel Afro-Amerikan blues ve cazla harmanlandığı harika bir karışımdır.
Bluegrass müziği genellikle bir keman, beş telli banjo, gitar, mandolin ve düz bas ile çalınır. Eşlik eden enstrümanlar arasında rezonatör gitar, harmonika veya sap harp gibi çeşitli enstrümanlar bulunabilir.
Bela Fleck, Strength in Numbers ve Noam Pikelny gibi bazı ünlü enstrümantal bluegrass müzisyenleri bulunmaktadır.
8. Ambient
Ambient müzik, ritim, melodi ve müzikal yapı yerine atmosfer ve tonu vurgulayan geleneksel olmayan bir müzik türüdür. Genellikle enstrümantal olan ambient müzik, kompozisyon, melodi ve ritim konularında esnek bir yapıya sahip olabilir. Sakinlik ve düşünce uyandırmak için dokusal ses katmanları içerir.
1960'lar ve 1970'lerde ortaya çıkan ambient müzik, piyano, teller, flüt gibi enstrümanların yanı sıra synth'ler ve doğal sesleri kullanır. Ambient müzikte ambient dub, ambient house, ambient pop ve uzay müziği gibi birçok alt tür bulunmaktadır.
Ambient müzik genellikle kafelerde, alışveriş merkezlerinde, mağazalarda, havaalanlarında ve umursamadan dinleme için harika bir tür olduğu için genelde kamuya açık yerlerde çalınır. Brian Eno, William Basinski ve Stars of the Lid gibi dikkat çeken ambient müzik sanatçıları bulunmaktadır.
9. Film Müziği
İsminden de anlaşılacağı gibi film müziği, filmler için oluşturulan şarkılara verilen genel isimdir. Genellikle film sahnelerini eşlik eden, bazen diyaloglarla birlikte olan enstrümantal müziklerdir. Film müziği, klasik müzikten rock müziğe kadar herhangi bir türe yakın olabilir.
Film müziği, herhangi bir türe yakın olabilir, ancak en yaygın tür genellikle orkestra müziğidir. Hans Zimmer, Howard Shore ve Max Steiner gibi bazı ünlü isimler bu alanda öne çıkar.
Film müziği, filmin atmosferine uygun olarak özel olarak oluşturulur, bu nedenle romantik, epik, dramatik veya hızlı tempolu olabilir, film türüne bağlı olarak değişir.
10. Lo-Fi
Lo-Fi, "Low Fidelity" kısaltmasıyla ifade edilen, müziği kusurların müziğin olmazsa olmaz bir parçası olarak gördüğü, onları mükemmelliğe ulaşmak için elemenin yerine bir değer olarak kabul eden belirgin bir tarzda üretilen müziği ifade eder. Genellikle DIY müziği olarak anılan Lo-Fi müzik, analog sıcaklık ve harmonik bozulmanın türün temelini oluşturur. Tipik olarak Lo-fi müzik enstrümantaldir.
Lo-fi müziği, sanatçıların şarkılarını evde üretmeye başladığı 1990'lı yıllarda popülerlik kazandı. Çalınmış notalar, atmosfer sesleri ve manyetik bant vızıltısı veya sinyal kesintisi gibi fonografik kusurlar, lo-fi müzikte hoş karşılanan unsurlardır.
Beach Boys, Stevie Moore, Paul McCartney ve Todd Rundgren gibi bazı ünlü sanatçılar bu tarzda önemli isimlerdir. Lo-fi müzik, belirli bir tür yerine üretim tarzını ifade ettiği için rock'tan hip-hop'a kadar herhangi bir türe yakın olabilir.
Enstrümantal vokal yok anlamına mı geliyor?
Enstrümantal müziğin anlamı, vokalsiz müziği ifade etse de, enstrümantal şarkılar anlam taşımayan vokaller, konuşulan kelimeler ve vokal sesleri içerebilir. Örneğin, Frank Zappa'nın "Watermelon In Easter Hay" adlı enstrümantal bir parçası vardır ancak Zappa tarafından bir açılış anlatısı ile başlar. Başka bir örnek de God Is An Astronaut'un "Frozen Twilight" şarkısıdır ki burada ana yüksek melodi aslında (birçok reverb ile) söylenmiştir, ancak birçok kişi bunu bir gitar melodisi sanır.
Başka enstrümantal türler var mı?
Teknik olarak konuşmak gerekirse, herhangi bir tür enstrümantal olabilir. Enstrümantal müzik, vokalleri vurgulamadan enstrümantal melodilere odaklanan şarkılar anlamına geldiği için herhangi bir türden herhangi bir şarkı enstrümantal olabilir.
Popüler şarkıların birçok enstrümantal cover'ı bulunmaktadır, ki bu da enstrümantal müziğin herhangi bir türden şarkılarla yapılabileceğini gösterir.
Sonuç
Enstrümantal müzik, insan vokalleri yerine daha çok melodi, rif ve solo dinlemeyi seven müzik tutkunları için harika bir müzik tarzidir. İnsan sesinden enstrümanlara odaklandığında, şarkılar genellikle harika uyumlar, melodiler ve sınırları zorlayan solo lar ile daha fazla müzikal hazine sunar.
Yukarıdaki liste, keşfetmeniz ve sizin için ideal tarzı belirlemeniz için 10 en popüler enstrümantal müzik tarzını içermektedir.
Yanıtla
0
0

Bu içerik için bir tepkiniz var mı?

0
0
0
0
0
0
0
0
Müzik konusundaki bazı benzer içerikler
İlginizi çekebilecek diğer içerikler
© 2019 - 2024 SoruDenizi v1.4.1
Giriş Yap

Üye Ol
En az 3 en çok 23 karakter, sadece harf ve rakam içerebilir. Boş bırakılamaz En az 6, en çok 36 karakter olmalıdır. Boş bırakılamaz

Kullanıcı Sözleşmesi'ni kabul ediyorum
Şifremi Unuttum
Şifre yenileme bağlantısı e-postanıza gönderilecektir.

Reklamlar Görüntülenemiyor 😞
Hoşgeldiniz, bir reklam engelleyici kullanıyorsunuz gibi görünüyor. Sorun değil. Kim kullanmaz ki?
Reklam engelleyici kullanma hakkınıza saygı duyuyoruz ancak reklam gelirleri olmadan bu siteyi harika tutmaya devam edemeyeceğimizi bilmenizi istiyoruz.
Anlıyorum; reklam engelleyicimi devre dışı bıraktım.
Soru Denizi, ziyaretçilerine daha iyi bir deneyim sağlamak amacıyla çerez (cookie) teknolojisini kullanmaktadır.
Detaylı Bilgi
Tamam