Favorilere Ekle

2022'de En Çok İnsanın Ölümüne Sebep Olan Nedenler

biz10 tarafından 1 yıl önce oluşturuldu - 2 Ekim 2022 Pazar 10:29

Cevaplar

biz10
- 1 yıl önce - Son Düzenleme: 1 yıl önce
Ölüm, birkaç nedenden dolayı herhangi bir zamanda gerçekleşebilir. Burada makale, dünyadaki insanlarda en yaygın 10 ölüm nedenini sunmaktadır. İnsan ölümlerinin çoğuna ilişkin bu veriler, Dünya Sağlık Örgütü (WHO), Dünya Sağlık Federasyonu (WHF) ve Hastalık Kontrol ve Önleme Merkezleri (CDC) gibi çeşitli dünya düzeyindeki kuruluşlardan elde edilmiştir.

10. Nefrit (Böbrek İltihabı)


Görsel Yükleniyor...
Her yıl ölüm sayısı: Yaklaşık 50.000 kişi
Nefrit, nefronun bir durumudur. Böbreklerin fonksiyonel birimlerinin iltihaplanmasıdır. Bu özel durum aynı zamanda glomerülonefrit olarak da bilinir. Nefrit kardiyovasküler hastalığa yol açabilir. Verilere göre, bu, dünyadaki insanlarda en yaygın ölüm nedenlerinden biridir. 10 nefrit hastasının dokuzu kadındır. Akut glomerülonefrit, ani bir enfeksiyondan sonra oluşur. Bu enfeksiyon böbrekte hasara yol açar ve böbreğin çalışmasını durdurur. Böylece hastanın ölümüne yol açar.

9. Diyabet


Görsel Yükleniyor...
Her yıl ölüm sayısı: 79.535 kişi
İnsanlarda diğer bir yaygın ölüm nedeni, dünya çapında milyonlarca insanı etkileyen diyabettir. Şeker hastalığı kontrol altında ise hasta yalnız yaşayabilir. Ancak bu, kontrolsüz diyabet hastaları için bir tehdittir. Bazen, glikoz seviyeleri en yüksek seviyeye kadar yükselebilir. Bu durum ölüme neden olabilir. Bazı diyabet hastaları insülin pompaları alarak kan şekerini kontrol altında tutabilirler. Ancak doz atlanırsa ölümcül olabilir. Böbreklerin kan damarları hasar gördüğünde ölüme yol açabilir. Uygun beslenme, önlemler ve egzersiz bundan kurtulmanın tek yoludur.

8. Grip ve Zatürre


Görsel Yükleniyor...
Her yıl ölüm sayısı: 1.3 milyon
Grip veya viral enfeksiyon sonbaharda yayılmaya başlar ve kış aylarında zirve yapar. Her yaştan insana saldırır. Ancak bu hastalıktan en çok çocuklar musdariptir. Her yıl yaklaşık 1,3 milyon insan bu hastalıktan ölmektedir. Bu nedenle hastalık, dünyadaki insanlarda yaygın ölüm nedenlerinden biridir.
Grip vakalarının çoğu kendi kendine düzelir. Pnömoni (zatürre) ortaya çıkarsa, bazı gripler yaşamı tehdit edebilir. Grip, kötü bir soğuk algınlığı semptomlarıyla başlar ve bazı tehlikeli durumlara (KOAH, Konjestif kalp yetmezliği) ilerler. Grip, akciğer fonksiyonlarına saldırdığında ölüme yol açar. Akciğerlerin oksijeni vücudun diğer bölgelerine aktarmasını engeller. 5 yaşın altındaki çocuklar ve 65 yaşın üzerindeki yetişkinler, ciddi komplikasyon veya ölüm riski en yüksek olanlardır.

7. Alt Solunum Yolu Enfeksiyonu


Görsel Yükleniyor...
Her yıl ölüm sayısı: 2,6 milyon
Dünya çapında insan ölümünün bir başka yaygın nedeni. Alt solunum yolu enfeksiyonu, akciğerler enfekte olduğunda meydana gelir. Bu enfeksiyonun ortak nedeni bir virüs veya diğer organizmalardır. Alt solunum yolu enfeksiyonu son derece bulaşıcıdır. Tedavi edilmeyen alt solunum yolu enfeksiyonu ağrılı bir ölüme neden olabilir. Hapşırma ve öksürme yoluyla kişiden kişiye bulaşır. Alt solunum yolu enfeksiyonu üç ila on dört gün sürer. Belirtiler 14 günden fazla sürerse durum daha tehlikeli olabilir.

6. KOAH


Görsel Yükleniyor...
Her yıl ölüm sayısı: 2.75 milyon
KOAH - Kronik Obstrüktif Akciğer Hastalığı anlamına gelir. Bu bir grup ilerleyici akciğer hastalığıdır. Amfizem ve kronik bronşit bu hastalıkların en sık görülenlerindendir. KOAH'lı kişiler bu koşulların her ikisine de sahip olabilir. Amfizem, akciğerlerdeki hava keselerini dağıtır ve dışarı doğru hava akışını durdurur. Bronşit, iltihaplanmaya neden olur ve bronşit tüpünü daraltır. Sonuç olarak, mukus oluşturmaya başlar. KOAH mümkün olan en kısa sürede tedavi edilmelidir. Aksi takdirde hastalığın daha hızlı ilerlemesine, kalp sorunlarına ve diğer solunum yolu enfeksiyonlarına neden olur. Bu tehlikeli hastalık nedeniyle insanlarda 2.75 milyon ölüm vakası meydana gelmiştir.

5. İnme


Görsel Yükleniyor...
Her yıl ölüm sayısı: 5.5 milyon kişi
İnsan bedenleri arasında bir başka yaygın ve tehlikeli hastalık. Beynin içindeki kan akışı bozulduğunda inme meydana gelir. İnme, uyku sırasında bile herhangi bir zamanda olabilir. İnme, yetişkinler için engelliliğin ana nedenidir. 795.000'den fazla insan inme nedeniyle ölmüştür. Beyin hücreleri ölürse, beyin fonksiyonu da ölür. İnsanlarda kalıcı sakatlıklara neden olur. İnme esas olarak dili, ruh halini, vizyonu ve hareketi etkiler. Beyin uzun süre yeterli oksijen ve kan almadığında ölüme yol açar. İnme vakalarının tahmini yüzde 14'ü uyku sırasında ölüme yol açar.

4. Böbrek Hastalığı


Görsel Yükleniyor...
Her yıl ölüm sayısı: 5-10 milyon kişi
İnsanlarda en sık görülen ölüm nedenlerinden biri böbrek yetmezliğine bağlıdır. Böbrek yetmezliği bir aydan bir yıla kadar sürebilir. Tedavi edilmeyen böbrek yetmezliği yaşam süresini kısaltabilir. Hasarlı böbrekler atık kanın filtrelenmesini sağlayamaz. Amonyak kan dolaşımında birikmeye başlar. CKD veya Kronik Böbrek Hastalığı, böbrek fonksiyonunun farklı aşamalarına ayrılır. Aşama 5, tam böbrek yetmezliğini gösterir. Yüksek kan şekeri, basınç veya düşük kan basıncı böbrek hasarının nedeni olabilir. Böbreğin belirli bir düzeyde kan akışına ihtiyacı vardır. Vücut bunu yönetemediğinde ölüme neden olur.

3. Kanser


Görsel Yükleniyor...
Her yıl ölüm sayısı: 9,5 milyon
Kanser, insanlarda dünya çapında ikinci önde gelen ölüm nedenidir. Hücreler ölmediğinde kanser olur. Yaşamı sürdürme sistemine müdahale eder ve ölüme neden olur. Yaşla birlikte kanser riski artar. Sigara, kimyasal kirleticilere maruz kalma kanser riskini artırır. Jenerik faktörler de kanserden sorumludur. Akciğer kanseri, kanser ölümlerinin en yaygın nedenlerinden biridir. Kanserin belirli bir belirtisi yoktur. Bununla birlikte, kanseri ilk aşamadan önlemek için hala devam eden araştırmalar vardır.

2. Alzheimer Hastalığı


Görsel Yükleniyor...
Her yıl ölüm sayısı: 10 milyon kişi
Bu, dünya çapında insanlarda önde gelen bir başka ölüm nedenidir. Bu hastalık beynin sinir bağlantısını yok eder. Burada hasta hareket etme, yutma ve beslenme yeteneğini kaybeder. Beyni harap ederek öldürmez. Aksine, beyin fonksiyonundaki komplikasyonlar ölüme yol açar. Alzheimer hastalarının çoğu aspirasyon pnömonisi nedeniyle ölmektedir. Ana neden düzgün yutamamaktır. Bu durumda yemek nefes borusuna sıkışır ve akciğer fonksiyonuna zarar verir. Aniden zatürreye dönüşür ve insanlar ölür.

1. Kalp Hastalığı


Görsel Yükleniyor...
Her yıl ölüm sayısı: 17.9 milyon
Kalp hastalığı, dünya çapında insanlarda en fazla ölüm nedenidir. Her gün düzenli olarak milyonlarca insana saldırır. Bu hem erkekler hem de kadınlar için ciddi bir durumdur. Erkeklerin yarısından fazlası kalp hastalığından ölmektedir. Kalp hastalığı, birkaç kalp rahatsızlığını ifade eder. Ancak bunların çoğu atardamarlarda plak oluşumundan kaynaklanmaktadır. Plaklar geliştikçe daralma başlar. Vücuttaki kan akışını keser. Bu durum anjina, kalp yetmezliği ve aritmilere yol açabilir. Sağlıklı bir diyet ve düzenli egzersiz ile bu ölüm riski önlenebilir. Kalp hastalığının potansiyel semptomlarını tanımak, yaklaşan riski anlamaya yardımcı olabilir.
Yanıtla
0
0

Bu içerik için bir tepkiniz var mı?

0
0
0
0
0
0
0
0
Sağlık konusundaki bazı benzer içerikler
İlginizi çekebilecek diğer içerikler
© 2019 - 2024 SoruDenizi v1.4.1
Giriş Yap

Üye Ol
En az 3 en çok 23 karakter, sadece harf ve rakam içerebilir. Boş bırakılamaz En az 6, en çok 36 karakter olmalıdır. Boş bırakılamaz

Kullanıcı Sözleşmesi'ni kabul ediyorum
Şifremi Unuttum
Şifre yenileme bağlantısı e-postanıza gönderilecektir.

Reklamlar Görüntülenemiyor 😞
Hoşgeldiniz, bir reklam engelleyici kullanıyorsunuz gibi görünüyor. Sorun değil. Kim kullanmaz ki?
Reklam engelleyici kullanma hakkınıza saygı duyuyoruz ancak reklam gelirleri olmadan bu siteyi harika tutmaya devam edemeyeceğimizi bilmenizi istiyoruz.
Anlıyorum; reklam engelleyicimi devre dışı bıraktım.
Soru Denizi, ziyaretçilerine daha iyi bir deneyim sağlamak amacıyla çerez (cookie) teknolojisini kullanmaktadır.
Detaylı Bilgi
Tamam