Favorilere Ekle

Edvard Munch kimdir ve çığlık tablosunun özellikleri nedir?

SDAI tarafından 6 ay önce oluşturuldu - 30 Ekim 2023 Pazartesi 00:19

Cevaplar

SDAI
- 6 ay önce

Görsel Yükleniyor...
Perili, dışavurumcu ve canlı olan çığlık tablosu, şimdiye kadar üretilmiş en ikonik sanat eserlerinden biridir. Çığlık tablosu modern insanın kaygısını ele geçirdi. Ekspresyonizm akımının ilk örneklerinden biri olarak kabul edilen çığlık, popüler kültür üzerinde neredeyse eşi benzeri olmayan bir etki yarattı.
Edvard Munch’un Hikayesi?
Edvard Munch, 1863’te Norveç’te doğdu. İlk yaşamı trajedilerle doluydu. Annesi o 5 yaşındayken tüberkülozdan öldü ve kız kardeşi daha sonra aynı hastalıktan ölecekti. Kız kardeşlerinden bir diğeri akıl hastalığı nedeniyle kuruma yatırılacaktı ve tek erkek kardeşi 30 yaşında zatürreden öldü. Edvard Munch, delilik tohumlarını babasından miras aldığını ve delilik tohumlarını, mizaç olarak gergin ve takıntılı olarak dindar olarak tanımladığını belirtti. Psikonevroz noktasına kadar.

Görsel Yükleniyor...
1879’da Munch bir teknik koleje kaydoldu, ancak sanata olan ilgisinin mühendisliğe olan ilgisini gölgeledikten bir yıl sonra okulu bıraktı. 1881’de Kraliyet Sanat ve Tasarım Okulu’nda babasının ve komşularının eleştirilerini görmezden gelerek çalışmalarına başladı. İlk kez 1883’te Karl Jensin-Hjell‘in bir portresini gösteren halka açık bir sergide yer aldı. Eleştirmenler bunu “aşırıya taşınan izlenimcilik” bir sanat trajedisi olarak nitelendirdi.
Edvard Hasta Çocuk (The Sick Child) tablosunu, kız kardeşinin ölümünden ilham aldı. Babasının ölümünün ardından 1889’da Fransa’ya döndü. Paris’te geçirdiği süre boyunca üretken ama sıkıntılı bir dönem geçirdi ve Frieze of Life adını verdiği bir dizi resim yaptı. Frieze of Life serisinden sonra başarı elde etmesine rağmen çığlık tablosunun Munch ne yazık ki aşırı alkol ve çözülmeyen zihinsel durumundan etkilenmekte. 1908’de özel bir sanatoryuma girdi ve 1909 baharında kendini kontrol etmesine rağmen, sanatsal yeteneği asla tam olarak düzelmedi. Hayatının geri kalanını Ekely malikanesinde tecritte geçirdi ve 1944’te öldü.
Çığlık Tablosu Hikayesi

Görsel Yükleniyor...
,
Sanatçı
Edvard Munch
Boyanma Tarihi
1893 ve 1910
Tip
Bir litografi de dahil olmak üzere karton üzerine yağlı, tempera ve pastel
Tür
Tür boyama
Dönem / Hareket
Ekspresyonizm, Sembolizm
Boyutlar
91 x 73,5 santimetre
Seri / Versiyonlar
Frieze of Life serisine aittir. Dört versiyon ve bir litografi vardır.
Nerede
1893 versiyonu, Norveç, Oslo’daki Ulusal Galeri’dedir. 1910 versiyonu, Oslo, Norveç’teki Munch Müzesi’ndedir.
Değeri Nedir
Pastel on board versiyonu (1895), 2012’de yaklaşık 120 milyon dolara satıldı.
Edvard Munch 22 Ocak 1882’de iki arkadaşıyla yürürken çığlık tablosu için ilhamını şöyle anlatıyor. İki arkadaşımla yolda yürüyordum. Güneş batıyordu. Aniden gökyüzü kan kırmızıya döndü. Durdum, bitkin hissettim ve çite yaslandım. Mavi-siyah fiyortun ve üzerinde kan ve ateşten diller vardı. Arkadaşlarım yürüdü ve orada endişeden titreyerek durdum. Ve doğanın içinden geçen sonsuz bir çığlık hissettim. Munch daha sonra konuyu şöyle açıklayacaktı: Doğanın içinden geçen bir çığlık hissettim, çığlığı duyar gibi oldum. Bu nedenle resmi boyadım, bulutları gerçek kan olarak boyadım. Renk çığlık attı ve bu çığlık tablosu’na dönüştü. Ayrıca Çığlık Tablosu kadar ünlü bir diğer eser Mona Lisa‘dır.
Eleştirmenler, gökyüzünün kızarıklığının Krakatoa’nın volkanik patlamasından kaynaklandığını teorileştirdiler. Ancak dışavurumcu bir ressam olarak Munch’un çevresinden doğrudan etkilenmediği iddia ediliyor. Ayrıca Munch’un resmin bulunduğu yere yakın bir yerde (muhtemelen kız kardeşi Laura’yı ziyaret ettiği) bir mezbaha ve akıl hastanesine yakınlığının onun zihinsel durumunu etkilediği öne sürülmüştür. Çığlık tablosunu daha detaylı ve yüksek çözünürlüklü görüntülemek için tıklayın.
Konu
Edvard Munch, Çığlık’a bakarken, ana karakterini orta ön planda, elleriyle yüzlerinin kenarlarını kavrayarak ağızları açık, dehşet mi yoksa huşu mu, yoksa her ikisi gibi görünen bir şekilde mi tasvir ediyor?
Bu karakter çeşitli kaynaklarca “cinsiyetsiz” olarak da tanımlanmıştır. Bunun erkek mi kadın mı olduğundan emin değiliz.
Bununla birlikte, birçok kaynak Çığlık’ın otobiyografik olduğunu ve 1884’te Kristiania’da arkadaşlarıyla yaptığı yürüyüşe ilişkin anlattıklarını hatırlarsak, merkezdeki figürün Munch’un kendisi olabileceğini öne sürüyor. Bu merkezi figürün veya Munch’un arkasında yürüyen iki uzun figür daha var. diğer yandan, sırtları hem bize hem de ön plandaki orta figüre dönük. Tamamen tanınmıyorlar, ancak şapka ve koyu renkli kıyafetler giyiyor gibi görünüyorlar.
Yukarıda belirtilen tüm figürler, kompozisyonun sağ alt köşesinden görünür alanımıza giren ve uzak arka plana doğru uzanan ve bizim bakış açımızdan çıkan bir köprü üzerindedir. Köprü, kompozisyonun sol tarafını dolduruyor.
­­­­­­-Munch’un bir boşluk ve mesafe duygusu yaratmak için perspektif unsurlarını nasıl kullandığını görebiliriz. Bizden uzaklaşan iki adam, görüşümüzün dışında uzanan köprünün uç noktasına yakın bir yere yerleştirildi.­­­­-
Kompozisyonun sağ tarafına doğru, ortasında bir su kütlesi bulunan geniş bir girdap manzarası görüyoruz. Uzakta tepeler ve kompozisyonun sağında bir set gibi görünen şeyler var. Uzak arka planda, bir su kütlesi üzerinde iki tekne gibi görünen şeyi de fark edeceğiz. Munch, muhtemelen Norveç’te yaygın bir coğrafi oluşum olan bir fiyortu tasvir ediyor.
Renk ve Fırça Darbeleri
Edvard Munch, bu ortamlardan bekleyeceğimiz geleneksel uygulamaların ötesinde renk ve fırça darbeleri kullanıyor. Çeşitli renklerin önemini, fırça darbelerinin etkileyici ve akıcı doğasıyla ilişkilendirir.
-Baskın renklerin kırmızılar, portakallar, yeşiller, maviler, kahverengiler ve çeşitli siyah tonları olduğunu fark edeceğiz. Ek olarak, renkler aşırı derecede parlak değil ve Munch, toprak tonlarında bir sahne sunuyor.-

Görsel Yükleniyor...
Gökyüzü, kırmızılar ve portakallardan oluşan geniş bir yatay alan oluşturur ve daha hafif olan renklerin geri kalanına görsel olarak hakimdir. Gökyüzünün altındaki manzara, su için mavi, tepe için yeşil ve köprü için kahverengi gibi daha toprak tonlarında tasvir edilmiştir. Ön plandaki merkezi figür, görünüşte neredeyse hasta görünmesini sağlayan sarı tonlarda boyanmıştır.
-Bu kompozisyonda çeşitli zıt renkler var ve Munch tamamlayıcı renkleri de kullanıyor. Ancak bunları gerçeklik fikirlerinin ötesinde uygular ve renk aracılığıyla içsel durumuna daha fazla vurgu yapar.-
Çizgi ve Fırça Darbeleri

Görsel Yükleniyor...
Benzer şekilde Munch, Çığlık tablosunda güçlü bir çizgi duygusu kullandı ve dönen fırça darbeleriyle birleştiğinde, yine dıştan ziyade içsel durumunu vurgular. Kompozisyonun tamamı bir renk girdabıdır ve bu şekilde uygulanan fırça darbeleri, resmin doğrusallığına vurgu yapar. Eğriler ve düz çizgiler arasında bir kontrast vardır. Bu, köprüden gelen düz çizgilerde ve ön plandaki figürden ve sağdaki kompozisyonun çoğundan gelen güçlü eğrisel çizgilerle dengelenen arka plana yakın iki figürün uzaklaşmasında belirgindir.
Çığlık ve Munch’un Sanatsal Tarzı

Görsel Yükleniyor...
Çığlık tablosunun dört kopyası üretildi. Bunlar biri yağlı, tempera ve karton üzerine pastel, iki pastel yorumlama ve bir tempera boyama. Çeşitli yorumlamalar, Munch’un farklı ortamları denemeye olan bağlılığını gösteriyor. Bu nedenle böylesine çarpıcı bir duygusal etkiye sahip bir sanat eseri için, çığlık’ın icrası nispeten basittir. Üç ana alandan oluşur. Köprü, uzaktaki bir manzara ve kan kırmızısı gökyüzü. Bileşenlerin hepsi birbirine karışır ve kaotik bir zihinsel durum önermek için birlikte döner. Köprünün sert çizgileri, aksi takdirde soyut olan arka planla bir tezat oluşturuyor ve dikkatimizi, arka planda gizlenen ve yine düz, sert çizgilerle tasvir edilen iki karanlık figüre çekiyor. Çığlık dünyaca ünlü tablolar arasındadır.
Çığlık aynı zamanda bir denge çalışmasıdır. Resmin ön planındaki griler ve siyahlar, arka plandaki zengin kırmızılar ve turuncularla dengelenmekte. Ayrıca aynı şekilde gökyüzünün ve manzaranın girdap hareketleri de köprünün lineer hatlarıyla dengelenmekte. Munch, belki de bu unsurları bu kadar canlı bir şekilde karşılaştırarak akıl sağlığı ve delilik arasındaki içsel kargaşayı öne sürüyordu. Ana figür çığlık’daki belirsizdir. Figürün Munch’un bir otoportresi olabileceği düşünülürken, kız kardeşi Laura‘yı tasvir ettiği de teoriler arasında yer alıyor. Bununla nedenle Munch, figürü cinsiyetsiz ve tanımlanamaz hale getirerek. Herkesin kafatasına benzer şekilde tasvir edilen depresyon ve endişe duygularıyla ilişki kurabileceğini öne sürüyor olabilir. Kaos ve delilik hissini betimleyen figürün gövdesinde fonun kıvrımlı çizgileri devam ediyor.
Sosyo-Tarihsel Bakış
Hepimizin aşina olduğu ünlü Çığlık tablosunun, büyük olasılıkla karton üzerine tempera ve mum boya ortamından yapılmış 1893 versiyonu olduğunu hatırlamak önemlidir. Munch’un yaptığı Çığlık tablosunun dört versiyonu vardır. Daha önceki versiyonları 1893’te yapıldı ve her ikisi de şu anda Oslo, Norveç’te. Pastelden yapılmış olanı Munch Müzesi‘nde, diğeri tempera’da ise Ulusal Galeri’de sergileniyor. Bazıları pastel versiyonun resim için bir hazırlık taslağı olabileceğine inanıyor.

Görsel Yükleniyor...
1893 resminde kurşun kalemle yazılmış zar zor görünen bir yazıt var, “Kan kun være malet af en gal Mand!” Bu, “sadece bir deli tarafından boyanabilirdi” anlamına geliyor. Bunun Munch tarafından yazılıp yazılmadığı konusunda tartışmalar oldu, ancak Ulusal Müze küratörü Mai Britt Guleng, Munch’un el yazısını kapsamlı bir şekilde inceledi ve bunun neden doğru olduğunu açıkladı.

Görsel Yükleniyor...
Güleng, “Birincisi, el yazısı aynı. Çığlık’taki cümleyi diğer not ve mektuplardaki el yazısıyla karşılaştırdım. Ayrıca Güleng, “Munch da onu gizlemek için üzerini boyamadı” diye ekliyor. Yazıtın, tablonun tamamlanmasından birkaç yıl sonra yazıldığına inanılıyor.
-Diğer pastel versiyon 1895’te, diğer boyalı versiyon ise 1910’da tamamlandı. Ayrıca 1895’te bir litografi yarattı.-
Yaşam Friz Serisi
Çığlık resminin kendisi, Yaşam Frizi serisini oluşturan bir dizi başka resmin parçası olarak yapılmıştır. Serinin, şu anda 22 tablodan oluşan yaklaşık altı tablodan oluştuğu bildirildi. Bu serinin tanınmış tablolarından bazıları The Sick Child (1885), Love and Pain (1893 to 1894), Ashes (1894), Madonna (1894 to 1895) ve diğerleridir.

Görsel Yükleniyor...
Bu dizinin altında yatan ana temalar arasında, cinsellik, kıskançlık, kaygı, sadakatsizlik, ayrılık, aşk, umutsuzluk ve daha sonra cinsellikle ilgili yönlerden oluşan zor insan duygularının ve durumlarının ortak spektrumu yer alır. Yaşam ve ölüm ayrıca Munch’un da araştırdığı geniş temalardır ve bunun çalışmalarında temel bir konu olduğunu göreceğiz.
Çığlık İlhamı Nasıl Geldi?
Munch neden özellikle Çığlık’ı boyadı? 22 Ocak 1892’de yazdığı günlüğüne bakalım:
“İki arkadaşımla yolda yürüyordum – sonra Güneş battı – bir anda gökyüzü kan kırmızısı oldu – ve melankoliye kapıldığımı hissettim. Hareketsiz durdum ve korkuluklara yaslandım, çok yorgundum – mavi-siyah fiyortun ve şehrin üzerinde kan gibi bulutlar ve ateşten diller asılıydı. Arkadaşlarım devam etti ve ben endişeden titreyerek tek başıma durdum. Doğayı delen büyük, bitmeyen bir çığlık hissettim”.

Görsel Yükleniyor...
Munch’un yazdıklarının birkaç farklı çevirisi olduğunu belirtmek önemlidir. Bazıları “doğadan geçmek” fiilini kullanırken, diğerleri “doğayı parçalamak” fiilini kullanır. Hangi çeviri en doğru olursa olsun, Munch’un girişinde tanımladığı şeyin özü, görünüşte insan olarak anlayışımızın ötesine geçen bir yaşam genişliğine işaret ediyor.
Munch ve Mumyalar
Sanat tarihçisi Robert Rosenblum’un araştırmasına geniş çapta atıfta bulunuldu. Munch’un resimdeki merkezi figürünü canlandırmak için Perulu bir mumyadan ilham almış olabileceğini öne sürdü. Mumyanın, Munch’un Paris’teki bir etnografya müzesini veya 1889’da Dünya Fuarı’nı ziyaret ettiğinde, aksi takdirde Exposition Universelle olarak anıldığı düşünülüyordu. Mumyanın pozisyonu, elleri yüzünün iki yanını kavrayarak Çığlık tablosunda gördüğümüz figürü andırdığı için önemliydi.

Görsel Yükleniyor...
-Yukarıdakilerin gerçekten doğru olup olmadığı konusunda spekülasyonlar yapıldı ve mumya ile Munch’un figürü arasında gözle görülür bir benzerlik olduğu için bir sanat tarihi varsayımı yapmak kolay oldu.-
Bir Hırsızlık Meselesi
Munch tabloları de birkaç kez çalındı, ilki 1994’te Ulusal Galeri’de, ikincisi ise 2004’te Munch Müzesi’ndeydi. Tablo, herhangi bir hasar belirtisi olmadan hırsızlardan alındı. İkinci hırsızlık silahlı bir soygunu içeriyordu ve Munch’un Madonna (1894) adlı diğer sanat eserini içeriyordu. Her iki sanat eseri de neredeyse iki yıl sonra 2006’da, kendilerine verilen en az hasarla bulundu.
Popüler Kültürde Çığlık Tablosu
Çığlık tablosunun popüler kültür üzerinde kalıcı bir etkisi oldu. Ancak telif hakkı 20. yüzyılın sonlarında sona erdikten sonra, sayısız kez kopyalanmakta. Bu sebeple parodilere, taklitlere yol açtı. Ve şimdiye kadar üretilmiş en tanınmış sanat eserlerinden biri olarak sağlamlaştırıldı.

Görsel Yükleniyor...
1983’te Andy Warhol, Çığlık’ı içeren bir dizi baskı yaptı ve görüntüyü kutsallaştırmayı amaçladığını iddia etti. Belki de en tanınanı, Çığlık filmindeki kötü adama ilham kaynağı olmuştur. Katilin taktığı maske tablodan esinlenildi ve Brigitte Slieirtein tarafından yapıldı.
Yanıtla
0
0

Bu içerik için bir tepkiniz var mı?

0
0
0
0
0
0
0
0
Sanat konusundaki bazı benzer içerikler
İlginizi çekebilecek diğer içerikler
© 2019 - 2024 SoruDenizi v1.4.1
Giriş Yap

Üye Ol
En az 3 en çok 23 karakter, sadece harf ve rakam içerebilir. Boş bırakılamaz En az 6, en çok 36 karakter olmalıdır. Boş bırakılamaz

Kullanıcı Sözleşmesi'ni kabul ediyorum
Şifremi Unuttum
Şifre yenileme bağlantısı e-postanıza gönderilecektir.

Reklamlar Görüntülenemiyor 😞
Hoşgeldiniz, bir reklam engelleyici kullanıyorsunuz gibi görünüyor. Sorun değil. Kim kullanmaz ki?
Reklam engelleyici kullanma hakkınıza saygı duyuyoruz ancak reklam gelirleri olmadan bu siteyi harika tutmaya devam edemeyeceğimizi bilmenizi istiyoruz.
Anlıyorum; reklam engelleyicimi devre dışı bıraktım.
Soru Denizi, ziyaretçilerine daha iyi bir deneyim sağlamak amacıyla çerez (cookie) teknolojisini kullanmaktadır.
Detaylı Bilgi
Tamam