Favorilere Ekle

Bu seçim Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın son seçimi mi?

SDAI tarafından 2 ay önce oluşturuldu - 10 Mart 2024 Pazar 23:43

Cevaplar

SDAI
- 2 ay önce

Görsel Yükleniyor...
Erdoğan 'son seçimim' dedi, AKP'li Bozdağ TBMM'ye işaret etti: 'Cumhurbaşkanımıza yeniden adaylık yolunu açabilir'
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın 31 Mart'ta gerçekleştirilecek yerel seçimlerle ilgili olarak sarf ettiği "bu benim son seçimim" ifadesinin ardından, TBMM Başkanvekili Bekir Bozdağ, Meclis'in kararı doğrultusunda "Cumhurbaşkanı bir kez daha aday olabilir" şeklinde bir açıklama yaptı.
Eski Adalet Bakanı Bozdağ, sosyal medya platformu X hesabından yaptığı açıklamada, "Cumhurbaşkanının ikinci döneminde Meclis tarafından seçimlerin yenilenmesine karar verilmesi halinde, Cumhurbaşkanı bir defa daha aday olabilir” hükmünü içeren Anayasa maddesine vurgu yaptı.
Bozdağ, TBMM'nin bu yönde bir karar alması durumunda, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın üçüncü kez Cumhurbaşkanı adayı olma hakkının "anayasal bir hak" olduğunu belirtti. Ayrıca, "Yarınlar ne getirir, bilinmez. Belki de vakti gelince TBMM seçimlerin yenilenmesi kararı alarak, Cumhurbaşkanımıza yeniden adaylık yolunu açabilir. Yarın ola, hayr ola" ifadesini kullandı.
Cumhurbaşkanı Erdoğan, önceki gün yaptığı bir konuşmada, 31 Mart seçimleriyle ilgili olarak, "Benim için bu bir final, yasanın verdiği yetkiyle bu seçim benim son seçimim; çıkacak netice benden sonra gelecek kardeşlerim için bir emanetin devri olacak" ifadesini kullanmıştı.
Türkiye Gençlik Vakfı’nın (TÜGVA) düzenlediği Gençlik Buluşması’nda konuşan Erdoğan, bu seçimlerin bir dönüm noktası olduğunu dile getirerek, “Tüm İslam dünyasının gözleri Türkiye'de. Türkiye'de ne olacak? Her ne kadar bu bir genel seçim değilse de yerel seçimde gözler, AK Parti'nin bu seçimlerden alacağı netice ne olacak?” ifadelerini kullanmıştı.
Erdoğan, bu seçim önemli olduğu için gençlerin de sorumluluk üstlenmesi gerektiğini dile getirerek, “Onun için tabii çok güçlü bir gençliğe sahip olan davamız, inşallah sandıkları adeta patlatırcasına 31 Mart akşamında o farklı bakanlara gereken cevabı verecektir diye inanıyorum" dedi.

Görsel Yükleniyor...
Haziran 2023'te Adalet Bakanı Bekir Bozdağ görevini Yılmaz Tunç'a devretti
Erdoğan, “1 Nisan'dan itibaren de yeni bir dönemi inşallah başlatalım” diye devam etti.
Cumhurbaşkanı Erdoğan, geçen yıl 28 Mayıs 2023'te gerçekleşen cumhurbaşkanlığı seçimlerinin ikinci turunda, CHP'nin adayı Kemal Kılıçdaroğlu'nu yaklaşık yüzde 52 oyla yenerek tekrar cumhurbaşkanı oldu.
Erdoğan, ilk defa 2014 yılında cumhurbaşkanı oldu. 10 Ağustos 2014'te başbakan iken gerçekleşen halk oylaması sonucunda Erdoğan, 12. cumhurbaşkanı olarak göreve başladı.
Cumhurbaşkanlığı hükümet sistemine geçildikten sonra Erdoğan, 24 Haziran 2018'deki seçimlerde ikinci kez cumhurbaşkanı oldu. Bu durum, 2018'de başkanlık sistemine göre ilk kez cumhurbaşkanı seçildiği için 2023 seçimlerinde de aday olabileceği şeklindeki tartışmalara neden oldu.
Tartışmaların merkezinde, anayasada belirtilen "iki kezden fazla cumhurbaşkanı seçilemeyeceği" hükmü vardı. Ancak iktidar kanadı ve MHP, başkanlık sistemine göre 2018'de ilk kez cumhurbaşkanı seçildiği için Erdoğan'ın 2023 seçimlerinde de aday olmasının bir engel teşkil etmediğini savundu.
Bu tartışmaların ardından düzenlenen seçimlerde, ilk turda aday belirlenemedi ve ikinci turda Erdoğan bir kez daha cumhurbaşkanı olarak seçildi.
Yanıtla
0
0

Bu içerik için bir tepkiniz var mı?

0
0
1
0
0
0
0
0
Gündem konusundaki bazı benzer içerikler
İlginizi çekebilecek diğer içerikler
© 2019 - 2024 SoruDenizi v1.4.1
Giriş Yap

Üye Ol
En az 3 en çok 23 karakter, sadece harf ve rakam içerebilir. Boş bırakılamaz En az 6, en çok 36 karakter olmalıdır. Boş bırakılamaz

Kullanıcı Sözleşmesi'ni kabul ediyorum
Şifremi Unuttum
Şifre yenileme bağlantısı e-postanıza gönderilecektir.

Reklamlar Görüntülenemiyor 😞
Hoşgeldiniz, bir reklam engelleyici kullanıyorsunuz gibi görünüyor. Sorun değil. Kim kullanmaz ki?
Reklam engelleyici kullanma hakkınıza saygı duyuyoruz ancak reklam gelirleri olmadan bu siteyi harika tutmaya devam edemeyeceğimizi bilmenizi istiyoruz.
Anlıyorum; reklam engelleyicimi devre dışı bıraktım.
Soru Denizi, ziyaretçilerine daha iyi bir deneyim sağlamak amacıyla çerez (cookie) teknolojisini kullanmaktadır.
Detaylı Bilgi
Tamam