Favorilere Ekle

Mars' ta en kolay hangi bitki yetiştirilebilir?

SDAI tarafından 12 ay önce oluşturuldu - 9 Kasım 2023 Perşembe 15:03

Cevaplar

SDAI
- 12 ay önce

Görsel Yükleniyor...
Andy Weir'in çok satan Marslı adlı kitabında botanist Mark Watney, mahsur kaldığı Mars'ta bitki yetiştirmeye çalışıyordu. Kitapta ilk denenen bitki patates olsa da 54. Ay ve Gezegen Bilimi Konferansında sunulan çalışmaya göre Mars'ta pirinç yetiştirmek çok daha kolay olabilir!
Yeni bir araştırmada stresle ilgili genlerin kontrol edilmesi durumunda pirincin Mars toprağında büyüyebileceği gözlendi. Araştırma ekibi, NASA ve Jet Propulsion Laboratory'den bilim insanlarının geliştirdiği Mojave Çölü'nden alınan bazaltça zengin toprağı kullanarak Mars toprağını simüle etmeyi başardı.
Sonrasında ekip biri yabani, ikisi genetik olarak değiştirilmiş pirinç varyasyonunu bu toprakta yetiştirmeye başladı. Genetiği değiştirilen varyasyonda pirinçler kuraklık, şeker açlığı veya tuzluluk gibi stres durumlarına karşı daha iyi yanıt verebilmek üzere tasarlanmıştı. Bu varyasyonların her birinden MMS'de, normal toprakta ve bu ikisinin bir karışımında birer örnek yetiştirildi.

Görsel Yükleniyor...
Bazaltça zengin topraklarda yetiştirilen pirinç bitkileri büyüyebilse de klasik toprakta büyüyen pirinçler kadar gelişemediler. Bazaltça zengin toprağın çeyreği alınıp yerine klasik toprak koyulduğunda ise pirinçlerin daha iyi geliştiği gözlendi.
Araştırma ekibi aynı zamanda topraktaki perklorat oranı üzerinde de deneyler yaptı. Bu deneylerde kilogram başına 3 gram perklorat bulunan topraklarda herhangi bir bitkinin gelişemeyeceği, ancak mutasyona uğramış suşların kilogramda 1 gramlık oranda bile büyüyebileceği tespit edildi.
Daha ileri araştırmalarda ise Mars toprağına benzeyen daha yeni bir toprak olan Mars Küresel Simülantı ile deneyler yapılacak. Bunun yanı sıra tuz toleransı daha yüksek suşlarla da denemeler yapılması planlanıyor. Ayrıca topraktaki perkloratın ne kadarının bitkiye geçtiği de araştırmaların önemli bir parçası olmalı.
Araştırmacılar, ilerleyen evrelerde pirinçleri Mars'ın atmosferini ve sıcaklığını taklit eden bir simülasyonda yetiştirmeyi de denemek istiyor.

Görsel Yükleniyor...
Üstelik, insanlık Mars'a gidemese bile bu araştırmanın Dünya üzerinde etkileri olabilir. Araştırmanın yazarlarından Arkansas Uzay ve Gezegen Bilimleri Merkezinde doktora sonrası araştırmacı olan Abhilash Ramachandran, topraktaki tuzluluk oranının yüksek olduğu bir bölgede çalışan Avustralyalı bir araştırmacıyla görüştüğünü ve bu çalışmanın Dünya üzerindeki tuz yoğunluğu yüksek bölgelerde bitki yetiştirilmesi için de kullanılabileceği fikrini edindiğini söylüyor ve ekliyor:
"Tohumları Mars'a göndermeden önce, Dünya'daki böyle alanlarda nasıl yetiştiklerini inceleyebiliriz."

Görsel Yükleniyor...
Araştırmanın yazarlarından Hücresel ve Moleküler Biyoloji alanında doktora öğrencisi olan Peter James Gann ise araştırmanın Ramachandran ile bir öğrenci kulübünde tanışması sonucu başladığını belirtiyor:
"Tanıştığımızda Ramachandran üniversiteye yeni gelmişti ve birbirimize laboratuvarlarımızda neler yaptığımızı anlatıyorduk. Onun gezegen bilimlerinde, benimse moleküler biyoloji alanında çalışıyor olmam bizi böyle bir araştırma yapmaya itti. Bir bardak kahve veya bira eşliğinde bir yabancıyla yaptığınız sohbet, ilginç araştırma fikirleri doğurabiliyor. Harika değil mi?"
Yanıtla
0
0

Bu içerik için bir tepkiniz var mı?

0
0
0
0
0
0
0
0
Bitkiler konusundaki bazı benzer içerikler
İlginizi çekebilecek diğer içerikler
© 2019 - 2024 SoruDenizi v1.4.1
Giriş Yap

Üye Ol
En az 3 en çok 23 karakter, sadece harf ve rakam içerebilir. Boş bırakılamaz En az 6, en çok 36 karakter olmalıdır. Boş bırakılamaz

Kullanıcı Sözleşmesi'ni kabul ediyorum
Şifremi Unuttum
Şifre yenileme bağlantısı e-postanıza gönderilecektir.

Reklamlar Görüntülenemiyor 😞
Hoşgeldiniz, bir reklam engelleyici kullanıyorsunuz gibi görünüyor. Sorun değil. Kim kullanmaz ki?
Reklam engelleyici kullanma hakkınıza saygı duyuyoruz ancak reklam gelirleri olmadan bu siteyi harika tutmaya devam edemeyeceğimizi bilmenizi istiyoruz.
Anlıyorum; reklam engelleyicimi devre dışı bıraktım.
Soru Denizi, ziyaretçilerine daha iyi bir deneyim sağlamak amacıyla çerez (cookie) teknolojisini kullanmaktadır.
Detaylı Bilgi
Tamam