Favorilere Ekle

Borsada Şirket Nasıl Batar?

Contentör tarafından 6 saat önce oluşturuldu - 3 Temmuz 2025 Perşembe 14:25

Cevaplar

Contentör
- 6 saat önce

Görsel Yükleniyor...
Halka açık bir şirket faaliyetlerini durdurduğunda ve tasfiyeye girdiğinde, şirketin hissedarları sahip oldukları hisse türüne bağlı olarak varlıkların bir kısmına hak kazanabilirler. Ancak, hisse senedinin kendisi genellikle değersizdir. Bir şirket tasfiye edilirken, adî hisse senedi sahipleri ödeme için son sırada olduklarından dolayı genellikle hiçbir şey almazlar.

İflas Ne Demektir?

İflas, şirketin kapılarını temelli kapattığı anlamına gelir. Varlıkları satılacak ve gelirin tamamı alacaklılarına kesin bir öncelik sırasına göre dağıtılacaktır. Kötü bir ekonomik yapı, aşırı genişleme, zayıf iç yönetim, yeni yükümlülükler, yeni düzenlemeler veya bir dizi başka nedenden dolayı şirket iflasa girmek zorunda kalabilir. İflas süreci genellikle uzun ve karmaşıktır ve uzlaşma tutarları ve ödeme koşulları konusunda birçok komplikasyon ortaya çıkabilir.

Hissedarlar İçin İflas Ne İfade Eder?

Şirket temettü ödemeyi bırakacak ve Adî hisse senetleri pratik olarak değersiz hale gelecektir. Şirketin iflas başvurusunda bulunduğunu belirtmek için hisse senedi sembolüne Q eklenecek ve hisse senedi büyük borsa listelerinden çıkarılacaktır. Şirket iflastan çıkarken hisselerin yeniden değer kazanması olasıdır. Veya borcun yeniden düzenlenmesinin bir parçası olarak, şirket eski hisseleri iptal edebilir ve orijinal hissedarlara çok az veya hiçbir şey bırakmadan yeni hisseler çıkarabilir. Ortak hissedarlar, en iyi ihtimalle, varlıklar dağıtıldığında değerlerinin bir kısmını geri alabilirler. Bir şirket tasfiye halindeyken, varlıkların dağıtım sırasını iflas hukuku belirler. 

Kime Ne Zaman Ödeme Yapılır?

Bir şirket tasfiye edildiğinde, kanun, varlıkların nasıl dağıtılacağını belirler. Önce kimin ödeme alacağı konusunda belirli bir sıralama vardır. Ödemeler için ilk sırada her zaman teminatlı alacaklılar olur. Teminatlı alacaklılar, ödünç verdikleri parayı destekleyen teminatları olduğu için en az riski üstlenirler. Teminatlı alacaklılardan sonra teminatsız alacaklılar gelir. Teminatsız alacaklılar içinde önceliği olan alacaklılar yasal olarak sıralanır.
Teminatsız alacaklar için ilk sırayı yurt içi yatırımcılar alır. Bu, bir eşe, eski eşe veya borçlunun çocuğuna veya çocuğun yasal vasisine borçlu olunan yükümlülükleri içerir. Bu, herhangi bir mütevelli ile ilgili idari masrafları da içerecektir. Ödemelerin nerede yapılacağına ilişkin ikinci sırada, merkez bankasının teminatsız alacaklarıyla ilgili idari giderler olacaktır. Bu, merkez bankası kapsamındaki programlar aracılığıyla verilen krediler için geçerlidir. Teminatlı ve teminatsız alacaklar ödendikten sonra hissedarlar ödemeyi alır. Çoğu zaman, hissedarlara geri ödeme yapılmayacaktır.
- Ortak bir hissedarın alacağı ödemenin miktarı, iflas eden firmada sahip oldukları mülkiyet oranına bağlıdır.

Hisse Senedi Almadan Önce Ne Yapmalı?

Borsa riski yüksek bir yatırım aracıdır. Bu yüzden hisse senedi satın alırken, bir şirketin borç-özsermaye oranı ve defter değeri gibi yatırımcılara iflas durumunda ne alabilecekleri konusunda fikir verebilecek bilgilere bakın. Gelirin durgun kaldığı bir dönemde nakit akışı sorunlarına ve artan işletme giderlerine dikkat edin. Örneğin, adi bir hissedarın söz konusu firmanın %0,5'ine sahip olduğunu varsayalım. Firmanın tasfiye ve diğer yükümlülüklerden sonra ortak hissedarlarına ödeyeceği 100.000 Türk Lirası varsa, bu mal sahibi 500 Türk Lirası ödeme alacaktır.
Yanıtla
0
0

Bu içerik için bir tepkiniz var mı?

0
0
0
0
0
0
0
0
Ekonomi konusundaki bazı benzer içerikler
İlginizi çekebilecek diğer içerikler
Benzer İçerikler
Bugün En Çok Okunanlar
Bugün En Çok Cevaplanan İçerikler
Katkıda Bulun!
Katkıda bulunarak sitemizi geliştirmemize yardımcı olmak ister misiniz?


© 2019 - 2025 SoruDenizi v1.4.1
Giriş Yap

Üye Ol
En az 3 en çok 23 karakter, sadece harf ve rakam içerebilir. Boş bırakılamaz En az 6, en çok 36 karakter olmalıdır. Boş bırakılamaz

Kullanıcı Sözleşmesi'ni kabul ediyorum
Şifremi Unuttum
Şifre yenileme bağlantısı e-postanıza gönderilecektir.

Reklamlar Görüntülenemiyor 😞
Hoşgeldiniz, bir reklam engelleyici kullanıyorsunuz gibi görünüyor. Sorun değil. Kim kullanmaz ki?
Reklam engelleyici kullanma hakkınıza saygı duyuyoruz ancak reklam gelirleri olmadan bu siteyi harika tutmaya devam edemeyeceğimizi bilmenizi istiyoruz.
Anlıyorum; reklam engelleyicimi devre dışı bıraktım.
Soru Denizi, ziyaretçilerine daha iyi bir deneyim sağlamak amacıyla çerez (cookie) teknolojisini kullanmaktadır.
Detaylı Bilgi
Tamam