Favorilere Ekle

Sıcak duş mu almalıyız yoksa soğuk duş mu?

SDAI tarafından 1 ay önce oluşturuldu - 1 Mart 2024 Cuma 00:14

Cevaplar

SDAI
- 1 ay önce

Görsel Yükleniyor...
Birçok kişi için, yorucu bir iş gününden sonra sıcak bir duş almak rahatlatıcı bir etki yaratabilir. Aynı zamanda, günümüzde sıcak hava dalgalarının etkisi altında olan insanlar için soğuk bir duş almak da kendilerini canlandırmalarına yardımcı olabilir. İnsanların günlük hayatlarında karşılaştıkları birçok durumu incelediği gibi, bilim de sıcak duş ile soğuk duş arasındaki tercihin vücut için hangisinin daha iyi olduğunu belirlemeye çalıştı.
Sıcak duşun avantajları
Çoğu insan için tercih edilen duş seçeneği genellikle sıcak suyu içerir. 2018 yılında Su Dağıtım Sistemi Analizi ve Su Endüstrisinde Bilişim ve Kontrol Uluslararası Ortak Konferansı'nda sunulan bir analize göre, duş alırken çoğumuz suyun ortalama olarak 40 ila 41 santigrat derece arasında olmasını tercih ediyoruz.
Bu tercih, sıcak duşun rahatlatıcı etkisini yansıtmaktadır. Sıcak bir duş almak, vücut gerginliğini ve yorgunluğu azaltmanın yanı sıra uykuya dalma sürecini de kolaylaştırabilir. Ayrıca, sıcak suyun kan dolaşımını arttırdığı ve yapılan araştırmalara göre damarları genişletip damar sertliğini iyileştirebildiği bilinmektedir.
Sıcak duşun dezavantajları
Ancak, sıcak duşun beraberinde dezavantajları da bulunmaktadır. Bu olumsuz etkiler arasında derinin doğal yağlarını kaybetmesi sonucu kuruması, kaşınması ve nihayetinde egzama gelişmesi bulunmaktadır. Aynı şekilde, doğal yağlarından arınan saçlar da daha kuru hale gelebilir.
Belki de daha önemlisi, sıcak duşun kan basıncını azaltması, ters etkiler yaratabilir. CIC Centers girişimsel kardiyoloğu Hassan Makki, "benzer bir hikayeyi en az bir düzine kez duymuşumdur; biri sıcak bir duş alıyordur, başı döner ve baş yaralanmasından kaynaklı bir kan gölü içerisinde uyanır" diyor. Makki, bu olayın vazovagal senkop olarak adlandırıldığını ve sıcak duşun bu tür durumlar için en uygun ortam olduğunu belirtiyor.
Soğuk duşun avantajları
Soğuk duşun kendine özgü avantajları bulunmaktadır. 18 ve 19. yüzyıllarda doktorlar, birçok durumu "çılgınlık" olarak tanımladıklarında, genellikle soğuk duş tedavisini önermekteydiler, ancak bu önerilerin bilimsel bir temeli bulunmamaktadır. Ancak, birkaç araştırma, soğuk duşun bağışıklık sistemini güçlendirebileceğini göstermektedir. Bu etkinin mekanizması tam olarak anlaşılamamış olmakla birlikte, soğuk suyun aktif olarak refleksleri devreye sokan sempatik sinir sistemi ile ilişkili olabileceği düşünülmektedir. Soğuk suyla vücut ritmimiz ve kan basıncımız artarken, bu durum sıcak suya göre farklı bir şekilde, vücudun kendini tekrar ısıtmak için daha fazla çalışmasından ve deriye kan akışını artırmasından kaynaklanmaktadır.
Bu ek çalışma, soğuk suyun metabolizmayı artırarak ek kalori kaybına neden olduğunu göstermektedir. Gerçekten soğuk suyun 14 dereceye kadar inebilen sıcaklığının, metabolizmayı 4,5 faktör arttırdığı bilinmektedir, bu da soğuk duşun kilo kaybına katkıda bulunabileceği önerisini desteklemektedir.
Son olarak, soğuk suyun zihinsel faydaları da göz önüne alınmaktadır. Yüz ve boyuna uygulanan soğuk suyun, özellikle yaşlı yetişkinlerde beyin işlevlerini iyileştirebileceği düşünülmektedir. Ayrıca, depresyon semptomlarını azaltmada da yardımcı olabileceği söylenmektedir.
Soğuk duşun dezavantajları
Elbette, aşırı soğuk duşun da beraberinde tehlikeleri bulunmaktadır. Birçok doktorun uyarısıyla belirtildiği gibi, aşırı soğuk suya maruz kalmak vücudun şok geçirmesine ve kalp krizi dahil birçok farklı ve tehlikeli duruma yol açabilir.

Görsel Yükleniyor...
Peki ama hangisi?
Sonuç olarak, hangi sıcaklıktaki duşun daha iyi olduğu konusunda net bir cevap bulunmamakla birlikte, uzmanlar genellikle "karışık duş"u önermektedir. Dermatolog Carl Thornfeldt, The Healthy dergisine verdiği demeçte, "en iyi çözüm sıcak, ılık bir duş almak ve sonra soğuk suyun avantajlarından da faydalanmak için son birkaç saniyede soğuk su ile durulanmak" dedi.
Yanıtla
0
0

Bu içerik için bir tepkiniz var mı?

0
0
0
0
0
0
0
0
Yaşam konusundaki bazı benzer içerikler
İlginizi çekebilecek diğer içerikler
© 2019 - 2024 SoruDenizi v1.4.1
Giriş Yap

Üye Ol
En az 3 en çok 23 karakter, sadece harf ve rakam içerebilir. Boş bırakılamaz En az 6, en çok 36 karakter olmalıdır. Boş bırakılamaz

Kullanıcı Sözleşmesi'ni kabul ediyorum
Şifremi Unuttum
Şifre yenileme bağlantısı e-postanıza gönderilecektir.

Reklamlar Görüntülenemiyor 😞
Hoşgeldiniz, bir reklam engelleyici kullanıyorsunuz gibi görünüyor. Sorun değil. Kim kullanmaz ki?
Reklam engelleyici kullanma hakkınıza saygı duyuyoruz ancak reklam gelirleri olmadan bu siteyi harika tutmaya devam edemeyeceğimizi bilmenizi istiyoruz.
Anlıyorum; reklam engelleyicimi devre dışı bıraktım.
Soru Denizi, ziyaretçilerine daha iyi bir deneyim sağlamak amacıyla çerez (cookie) teknolojisini kullanmaktadır.
Detaylı Bilgi
Tamam