Favorilere Ekle

Pembe göller gerçek mi ve renkleri neden pembe?

SDAI tarafından 2 ay önce oluşturuldu - 28 Ocak 2024 Pazar 22:40

Cevaplar

SDAI
- 2 ay önce

Görsel Yükleniyor...
"Dünya'da bilim insanlarının yıllardır araştırmalarına rağmen bir türlü izah edemedikleri pembe renkte göller bulunuyor. Bu perili göller bilimsel olarak açıklanamıyor."
Dünya üzerinde pembe renge sahip göller bulunduğu doğrudur; ancak, bu göllerin "perili" olduğu veya bilimsel olarak renklerinin ve var olma nedenlerinin açıklanamadığı iddiası tamamen yanlıştır.
İddianın Kökeni
Fotoğraftaki gibi ilginç göller aralıklı olarak sosyal medya ve ana akım haber kaynaklarında popüler hale getiriliyor, ardından ise unutuluyor. Birçok kaynak, bu tür paylaşımları yaparken konuya gizem katmak amacıyla, "Bilim insanları sayısız araştırma yapmalarına rağmen hala nedenini bulamadılar." gibi ifadelerle paylaşımlarını sürdürüyor.
Bilgiler

Görsel Yükleniyor...
Hillier Gölü, Avustralya
Fotoğrafta görülen göl, Batı Avustralya'nın Recherche Takımadaları'ndan birine ait olan Hillier Gölü'dür. Bu tip pembe göller arasında en ünlü olanlardan biridir ve 600 metreye 250 metrelik bir alanı kaplayarak oldukça yüksek tuzluluk oranlarına sahiptir. Hillier Gölü, daima pembe renkte olup rengi değişmez. Ancak, bu gölün ününe rağmen, dünya genelinde benzer şekilde pembe renge sahip birçok bölge bulunmaktadır. 

Görsel Yükleniyor...
Retba Gölü, Senegal
Örneğin, Senegal'in Dakar bölgesinde yer alan Retba Pembe Gölü, 3 kilometre karelik bir alanı kaplayarak %40 tuz derişimine sahiptir.

Görsel Yükleniyor...
Hutt Lagoon Gölü, Avustralya
Avustralya'da bulunan Hutt Lagoon Gölü, 14 kilometre uzunluğunda ve 2.3 kilometre genişliğinde bir alana yayılarak yüksek tuz oranları ve zengin alg içeriğiyle bilinir. Aynı şekilde Avustralya'daki diğer bir pembe göl, 4 kilometre uzunluğunda ve 2 kilometre genişliğinde bir alana sahiptir. Bu gölette de yüksek tuzluluk oranı ve belirli dönemlerde alg sayısında önemli artışlar gözlemlenmektedir. İlginç bir tesadüf olarak, sadece alg sayısının arttığı bu dönemlerde göl pembe renge bürünürken, diğer zamanlarda normal bir göl renginde görünmektedir.

Görsel Yükleniyor...
Salina de Torrevieja, İspanya

Görsel Yükleniyor...
Eyre Gölü, Avustralya
Torreveija kenti ile denizin arasında bulunan pembe göl, tuzluluk oranı diğerlerine göre daha düşük olsa da benzer düzeylerde alg içermektedir.

Görsel Yükleniyor...
Dusty Rose Lake, Kanada
Kanada'daki Dusty Rose Lake, 10 kilometrekarelik geniş bir alana sahip olup, dünyadaki en yoğun şekilde işletilen pembe göller arasında öne çıkıyor. Çevresinde birçok fabrika bulunan bu gölden her yıl milyonlarca ton tuz çıkarılmaktadır.

Görsel Yükleniyor...
Masazir Gölü, Azerbaycan
Azerbaycan'da konumlanan bu göl, büyüklüğüyle dikkat çekmekte olup, dünyanın en yoğun işletilen pembe göllerinden biridir. Göl çevresinde bulunan fabrikaların etkisiyle her yıl milyonlarca ton tuz üretilmektedir.

Görsel Yükleniyor...
Quairading Gölü, Avustralya
Son olarak, Avustralya'daki Quairading'in Pembe Gölü, diğer pembe göllere nazaran küçük bir alanı kaplamaktadır. Ancak göl, olağanüstü koyu ve ilginç renklere bürünebilir, bu nedenle her zaman pembe olarak tanımlamak zor olabilir. Alanının küçüklüğünden dolayı tuz oranı diğer göllere göre daha düşük olsa da, yine de tuzluluk ve alg bakımından diğer pembe göllerle benzer düzeyde değerlere sahiptir.
Pembe Göllerin Sırrı
Birkaç faktör, bu göllerin pembe rengini almasına sebep olmaktadır:
  • Dunaliella salina adlı mikroalg
  • Halobacteria cutirubrum adlı bir arkebakteri
  • Yüksek tuzluluk seviyeleri
  • Sodyum bikarbonat ve demir bikarbonat oranları
  • Sıcaklık
  • Güneş ışınlarının yoğunluğu ve açısı
Bu göller genellikle sürekli pembe olmayabilir; sıcaklığa bağlı olarak renk değiştirebilirler. Tuz birikimi nedeniyle belirli bir seviyeye ulaşıldığında ve sıcaklık belli bir noktaya çıktığında, mikroalgler beta karoten adı verilen kırmızı renk pigmentini üretmeye başlar. Aynı sıcaklık ve tuzluluk değerlerinde, zaten pembe renkte olan halobakteriler, en hızlı üreme hızına ulaştıkları için gölün rengi pembe veya kırmızıya dönebilir. Bu renk değişimi, mikroalglerle halobakteriler arasındaki denge devam ettiği sürece devam eder. Ancak denge bozulduğunda, pigmentlerin ve üreme hızlarının değişmesiyle göl normal rengine döner.
Bazı göller ise sürekli olarak pembe kalabilir. Bu göllerde algler yıl boyunca bulunduğu için ve göldeki sabit kimyasal bileşenlerin rengini etkilediği için renk değişimleri gözlemlenmeyebilir.
Genellikle bu göllerin pembe olduğu dönemler yaz aylarıdır. Bu aylarda, Güneş ışınları göle dik geldiğinden, etkisi oldukça güçlü olur. Bu dönemde salgılanan kırmızı renk pigmentleri (özellikle beta-karoten), bakterileri ve algleri sıcaklıkta hasar görmekten korur. Ayrıca bu sırada A Vitamini üretimi gerçekleştirilebilir. Bu kimyasalların salgılanması, göle pembe bir renk kazandırır.
Göllerin pembe rengi, göl içine girecek bir kişi için rahatsız edici ve tehlikeli gibi görünse de, aslında tamamen güvenlidir ve içerisinde başka bir tehdit unsuru yoksa bu sulara girmekte sakınca yoktur. Bu göllerde bulunan mikroalglerin antioksidan özellik göstermeleri nedeniyle kozmetik amaçlarla toplanmakta ve kullanılmaktadır.
Gölün rengi ilginç olabilir, ancak arkasındaki neden tamamen bilimseldir ve bu renk değişimleri öngörülebilir bir şekilde gerçekleşir. Göle rengini veren unsurlar, periler değil, tamamen bilimsel gerçeklerdir.
Yanıtla
0
0

Bu içerik için bir tepkiniz var mı?

0
0
0
0
0
0
0
0
Doğa konusundaki bazı benzer içerikler
İlginizi çekebilecek diğer içerikler
© 2019 - 2024 SoruDenizi v1.4.1
Giriş Yap

Üye Ol
En az 3 en çok 23 karakter, sadece harf ve rakam içerebilir. Boş bırakılamaz En az 6, en çok 36 karakter olmalıdır. Boş bırakılamaz

Kullanıcı Sözleşmesi'ni kabul ediyorum
Şifremi Unuttum
Şifre yenileme bağlantısı e-postanıza gönderilecektir.

Reklamlar Görüntülenemiyor 😞
Hoşgeldiniz, bir reklam engelleyici kullanıyorsunuz gibi görünüyor. Sorun değil. Kim kullanmaz ki?
Reklam engelleyici kullanma hakkınıza saygı duyuyoruz ancak reklam gelirleri olmadan bu siteyi harika tutmaya devam edemeyeceğimizi bilmenizi istiyoruz.
Anlıyorum; reklam engelleyicimi devre dışı bıraktım.
Soru Denizi, ziyaretçilerine daha iyi bir deneyim sağlamak amacıyla çerez (cookie) teknolojisini kullanmaktadır.
Detaylı Bilgi
Tamam