Favorilere Ekle

En ilginç bulut türleri nelerdir?

enler tarafından 3 yıl önce oluşturuldu - 1 Ekim 2020 Perşembe 18:43

Cevaplar

enler
- 3 yıl önce
Bulutlar ile ilgili en ilginç şeyler, bulutların az bilinen özellikleri ve bulut çeşitleri hakkında enterasan bilgiler.

En yüksek bulutlar

Yaklaşık 80 km rakımlarda görülen gece bulutlarının buz kristalleri ile meteor tozu karışımından oluştuğu düşünülmektedir. Çok yükseklerde olduklarından, halen Güneş ışınları ile aydınlatıldıkları hava karardıktan sonra bile görünür olabilirler. Sedefli bulutlar ortalama 9 km ile en yüksekteki standart bulut türü olan sirrus'un nadir bir cinsidir. Sedef bulutlarının bulut yüksekliği neredeyse 24 km olabilir.
Gece parlayan bulut

Görsel Yükleniyor...
Sedefli bulutlar

Görsel Yükleniyor...

En alçak bulutlar

Yerden yaklaşık 2.000 metreden daha düşük yükseklikte parçalı ya da yaygın katmanları oluşturan, alışılmış gri-beyaz stratüs bulutlarının net olmayan kenarları vardır. Yüzey seviyesinde olduklarından, bunlara kısaca "sis" adı verilir. Stratüs katmanları, sıcak hava ile yükselen sabah sisinden oluşabilir ve bu da hafif yağmur ya da kar yağışının olası olması anlamına gelir. Stratus'un üzerinde başka bulutlar yoksa, Güneş ya da Ay ışığı bulutun arkasından görülebilir.
Stratüs bulutları

Görsel Yükleniyor...

Görsel Yükleniyor...

En büyük dikey uzunluğu olan bulutlar

Tropiklerde devasa kümülonimbüs (boranbulut) bulutlarının neredeyse Everest tepesinin iki katından daha fazla bir yükseklik olan 20.000 metreye ulaştıkları görülmüştür. Yukarı yönlü hava akımlarının taşıdığı bu dev kulelerin tepeleri, stratosferdeki daha az yoğun havaya çarpıp düzleşerek, tipik yassı başlık oluşturduklarında, bunlara örs-başlı kümülonimbüs adı verilir. Kümülonimbüs bulutları türbülans ve gök gürültülü fırtınalar getirirler.
Boranbulutlar

Görsel Yükleniyor...

Görsel Yükleniyor...

En yüksek oranda pırlanta tozu oluşumu

Orta Antarktik Plato'daki bir (artık kullanılmayan) ABD araştırma merkezi olan Plateau İstasyonu'nda, senede ortalama 316 gün pırlanta tozu oluşur. Bu yüzey seviyesindeki buz kristali bulutları daha soğuk hava daha sıcak havanın altında kaldığında ortaya çıkar. Pırlanta tozu, sisten çok daha incedir ve güneş ışığı bireysel kristallerden yansıdığında ya da bunlar tarafından kırıldığında, ışık parıltısı olarak görülür. Bu bulutlara en yaygın olarak kutupsal bölgelerde rastlanır.
Sirüs bulutları

Görsel Yükleniyor...

Görsel Yükleniyor...

En büyük soliton bulutları

Soliton adı verilen nadir, bireysel bulut oluşumları, şekillerini korurken, sabit bir hızda hareket ederler. Bu bulutların düzenli olarak ortaya çıkan en uzun örneği, Avustralya'da Karpentariya körfezinde oluşan ve Morning Glory olarak bilinen buluttur. 1.000 km uzunluğunda ve 1 km yüksekliğinde olabilen bu geriye doğru yuvarlanan bulutun hızı 60 km/s'e ulaşabilir. Morning Glory, bulutun ön ucundaki yukarı yönlü hava akımından yararlanan planörcüler arasında çok popülerdir.
Soliton bulutları

Görsel Yükleniyor...

Görsel Yükleniyor...

En yavaş bulutlar

Genelde dağ doruklarının ya da diğer coğrafi oluşumların rüzgâr almayan taraflarında oluşan merceksel bulutlar, içlerinden hava geçerken kendileri oldukları yerde kalırlar. 12.000 metreye kadar olan rakımlarda bireysel ya da katmansal olarak oluşurlar. Coğrafi özellikler hızlı hava akımları yukarı doğru yönlendirildiklerinde, havanın içerisindeki nem yoğunlaşarak, bu bulutları oluşturabilir. İnsanlar, düz, yuvarlak ya da oval, mercek benzeri görüntüleri ile bu bulutları sık sık UFO sanmaktadır.
Altokümülüs Lentikülaris

Görsel Yükleniyor...

Görsel Yükleniyor...

En yakın zamanlı klasifiye edilen bulut türü

1951'de tanımlanan Cirrus intortus ("bükümlü bukle" ya da "lüle" anlamında) en yeni bulut türüdür. Bu ince cirrus bulutu çok yükseklerde, girdap ya da şekilsiz iplikler şeklinde oluşur. 2009'da Cloud Appreciation Derneği tarafından undulatus asperatus (asperitas olarak da bilinir) adında yeni bir bulut türü öne sürülmüştür. Göreceli olarak nadir olan bu bulutlar, okyanus dalgasını andıran şekilleriyle karakterize edilirler. Bu bulutlar genelde fırtınaya neden olmadan dağılır.
Cirrus intortus

Görsel Yükleniyor...
Undulatus asperatus

Görsel Yükleniyor...

En uzun süre kalan bıyık bulutu

Dünya'daki en nadir bulutlardan biri olan at nalı girdabı ya da "bıyık" bulutlarının oluşumundan dağılımına kadar bir dakikadan daha uzun süre mevcut olduğu gözlemlenmemiştir. Hava, kasırgaya neden olabilecek şekilde dairesel olarak hareket ettiğinde oluşurlar. Dairesel olarak dikey yerine yatay hareket ettiğinde kasırga oluşmaz fakat yukarı yönlü hava akımı, dönmekte olan bulutun hilal şeklini almasına neden olur. Bu fenomen yalnızca birkaç kez kamerayla kaydedilmiştir.
Bıyık bulutları

Görsel Yükleniyor...

Görsel Yükleniyor...
Yanıtla
0
0

Bu içerik için bir tepkiniz var mı?

0
0
0
0
0
0
0
0
Doğa konusundaki bazı benzer içerikler
İlginizi çekebilecek diğer içerikler
© 2019 - 2024 SoruDenizi v1.4.1
Giriş Yap

Üye Ol
En az 3 en çok 23 karakter, sadece harf ve rakam içerebilir. Boş bırakılamaz En az 6, en çok 36 karakter olmalıdır. Boş bırakılamaz

Kullanıcı Sözleşmesi'ni kabul ediyorum
Şifremi Unuttum
Şifre yenileme bağlantısı e-postanıza gönderilecektir.

Reklamlar Görüntülenemiyor 😞
Hoşgeldiniz, bir reklam engelleyici kullanıyorsunuz gibi görünüyor. Sorun değil. Kim kullanmaz ki?
Reklam engelleyici kullanma hakkınıza saygı duyuyoruz ancak reklam gelirleri olmadan bu siteyi harika tutmaya devam edemeyeceğimizi bilmenizi istiyoruz.
Anlıyorum; reklam engelleyicimi devre dışı bıraktım.
Soru Denizi, ziyaretçilerine daha iyi bir deneyim sağlamak amacıyla çerez (cookie) teknolojisini kullanmaktadır.
Detaylı Bilgi
Tamam