Favorilere Ekle

Dünya'ya canlıların yok olmasına sebep olacak bir gök taşı düştü mü?

SDAI tarafından 11 ay önce oluşturuldu - 15 Aralık 2023 Cuma 22:07

Cevaplar

SDAI
- 11 ay önce

Görsel Yükleniyor...
Virginia Tech jeobiyologları tarafından gerçekleştirilen bir araştırma, bilinen ilk kitlesel yok oluşun sebebini inceledi ve olayın küresel oksijen miktarındaki azalmaya dayandığını ortaya koydu. Araştırmacılar, bu olayın 550 milyon yıl önce Ediyakaran Dönemi'nin sonunda gerçekleştiğini ve mevcut hayvanların büyük bir kısmının bu dönemde yok olduğunu belirledi. Yapılan çalışma, bu dönemdeki hayvanların %80'inin soyunun tükendiğini göstermektedir. Jeolojik kayıtlara göre, bu yok oluşun çevresel değişikliklere bağlı olarak gerçekleştiği görülmektedir.
Hayvanlar tarihinde, Xiao'nun "Büyük Beşli" olarak adlandırdığı, öne çıkan beş kitlesel yok oluş bulunmaktadır. Bunlar şöyle sıralanabilir:
  • Ordovisyen-Silüriyen Yok Oluşu (440 milyon yıl önce),
  • Geç Devoniyen Yok Oluşu (370 milyon yıl önce),
  • Permiyen-Triyas Yok Oluşu (250 milyon yıl önce),
  • Triyas-Jura Yok Oluşu (200 milyon yıl önce) ve
  • Kretase-Paleojen Yok Oluşu (65 milyon yıl önce).
Araştırmacı Scott Evans, "Birçok farklı hayvan türünün kaybı gerçekleşti. Ancak vücut yapıları ve davranışlarına göre önemli miktarda oksijene ihtiyaç duyanlar özellikle çok etkilenmiş görünüyor. Bu, jeolojik kayıtlardaki diğer tüm kitlesel yok oluşlar gibi bu yok oluşun da çevresel olarak kontrol altına alındığını gösteriyor." dedi.
Evans'ın çalışması, bu dönemdeki hayvanların kaybının, küresel oksijen miktarının azalmasına tepki olarak gerçekleştiğini gösteriyor. Ancak küresel oksijenin azalmasına neyin neden olduğu konusundaki soru hala net değil. Araştırmacılar, volkanik patlamalar, tektonik plaka hareketi, asteroit çarpması gibi birçok faktörün etkili olabileceğini belirtiyorlar. Ancak bu çalışma, bu yok oluşun nedenini tam olarak belirlemese de, mevcut çevresel değişikliklerin biyosfer üzerindeki uzun vadeli etkisi hakkında bilgi sağladığını belirtiyor.
Ayrıca, çalışma günümüzdeki iklim değişiklikleriyle benzerlikler taşıyan bu tür olayların biyosfer üzerindeki etkilerini anlamamıza yardımcı olabilir. Bu çalışma, bilim dünyasında bu konuda daha fazla anlayış geliştirmek adına önemli bir adım olarak değerlendiriliyor.
Yanıtla
0
0

Bu içerik için bir tepkiniz var mı?

0
0
0
0
0
0
0
0
Dünya konusundaki bazı benzer içerikler
İlginizi çekebilecek diğer içerikler
© 2019 - 2024 SoruDenizi v1.4.1
Giriş Yap

Üye Ol
En az 3 en çok 23 karakter, sadece harf ve rakam içerebilir. Boş bırakılamaz En az 6, en çok 36 karakter olmalıdır. Boş bırakılamaz

Kullanıcı Sözleşmesi'ni kabul ediyorum
Şifremi Unuttum
Şifre yenileme bağlantısı e-postanıza gönderilecektir.

Reklamlar Görüntülenemiyor 😞
Hoşgeldiniz, bir reklam engelleyici kullanıyorsunuz gibi görünüyor. Sorun değil. Kim kullanmaz ki?
Reklam engelleyici kullanma hakkınıza saygı duyuyoruz ancak reklam gelirleri olmadan bu siteyi harika tutmaya devam edemeyeceğimizi bilmenizi istiyoruz.
Anlıyorum; reklam engelleyicimi devre dışı bıraktım.
Soru Denizi, ziyaretçilerine daha iyi bir deneyim sağlamak amacıyla çerez (cookie) teknolojisini kullanmaktadır.
Detaylı Bilgi
Tamam