Hoşgeldiniz, bir reklam engelleyici kullanıyorsunuz gibi görünüyor. Sorun değil. Kim kullanmaz ki?
Reklam engelleyici kullanma hakkınıza saygı duyuyoruz ancak reklam gelirleri olmadan bu siteyi harika tutmaya devam edemeyeceğimizi bilmenizi istiyoruz.
Cevaplar
Görsel Yükleniyor...
Görsel Yükleniyor...
Görsel Yükleniyor...
Görsel Yükleniyor...
Görsel Yükleniyor...
Görsel Yükleniyor...
Görsel Yükleniyor...
Görsel Yükleniyor...
Görsel Yükleniyor...
Görsel Yükleniyor...
Görsel Yükleniyor...
Görsel Yükleniyor...
Görsel Yükleniyor...
Görsel Yükleniyor...
Görsel Yükleniyor...
Görsel Yükleniyor...
Görsel Yükleniyor...
Görsel Yükleniyor...
Görsel Yükleniyor...
Görsel Yükleniyor...
Görsel Yükleniyor...
Görsel Yükleniyor...
Görsel Yükleniyor...
Görsel Yükleniyor...
Görsel Yükleniyor...
- 19 Mayıs tarihi Atatürk'ü Anma, Gençlik ve Spor Bayramı olarak kutlanmaktadır.
- Yasin Uslu, Hamdi Alkan, Feyzi Tuna gibi sinemacılar, Mustafa Kemal'i anlatan filmler çekmişlerdir.
- Fuat Uzkınay, Can Dündar, Halit Refiğ gibi isimler, Mustafa Kemal'i anlatan belgeseller hazırlamıştır.
- Örgün eğitimin tüm aşamalarında Atatürk sevgisi aşılanmaktadır ve Atatürk inkılapları ders olarak okutulmaktadır.
- Her 10 Kasım'da ülke genelinde ve Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti, Türkiye'nin yurt dışı temsilciliklerinde Atatürk için saygı duruşunda durulur.
- Atatürk Havalimanı, Atatürk Orman Çiftliği, Atatürk Üniversitesi, Gazi Anadolu Lisesi gibi çeşitli yapılara, adreslere ve kurumlara Atatürk'ün adını ve unvanlarını içeren isimler verilmiştir.
- Yakup Kadri Karaosmanoğlu, Fazıl Hüsnü Dağlarca, Behçet Necatigil ve Muhammed İkbal gibi Türkiye'den ve dünyadan birçok şair ve yazar, Mustafa Kemal'i anlatan eserler kaleme almıştır.
- Hem Türkiye'de hem de dünyanın çeşitli ülkelerinde Atatürk anıtları, heykelleri dikilmiştir. Resmi çalışma yerlerinde, makam odalarında Atatürk büstü, portreleri bulunmaktadır. Okullarda Atatürk köşesi vardır. Okul kitaplarının başında Atatürk portresi bulunmaktadır.
Mustafa Kemal Atatürk'ün Mirası Nedir?Mustafa Kemal Atatürk'e 1938 yılında siroz teşhisi koyulmuştur. Tedavi için karnındaki suyun alınmasına karar verilmişti. Fakat bu işlem önemli ve tehlikelidir. Bu nedenle Atatürk, işlem öncesinde vasiyetini yazmaya karar vermiştir. Vasiyetnameye göre Atatürk'ün sahip olduğu tüm nakit ve hisse senetleri İş Bankası tarafından nemalandırılacaktır. Her seneki nemadan yaşadıkları sürece Makbule Atadan'a ayda bin, Afet'e sekiz yüz, Sabiha Gökçen'e altı yüz, Ülkü'ye 200 lira ve Rukiye ile Nebile'ye yüzer lira verilecektir. Sabiha Gökçen'e ayrıca bir ev alacak kadar para verilecektir. Makbule Hanım, hayatta olduğu sürece Çankaya'da oturduğu ev emrinde kalacaktır. İsmet İnönü'nün çocuklarına yüksek tahsillerini ikmal için muhtaç olacakları yardım yapılacaktır. İş Bankası tarafından her seneki nemadan yarı yarıya Türk Tarih ve Türk Dil Kurumlarına tahsis edilecektir.Mustafa Kemal Atatürk, çiftliklerini Hazineye, diğer menkul ve gayrimenkullerini ise Cumhuriyet Halk Partisine bağışlamıştır. Ayrıca Mustafa Kemal'e çeşitli zamanlarda hediye edilmiş olan gayrimenkuller vardır. Bunları İstanbul'dan Ankara'ya döndükten sonra mahalli belediyelere veya diğer kurumlara vermeyi amaçlamıştır. Fakat sağlığı buna izin vermemiştir.Görsel Yükleniyor...
- Nukut ve hisse senetleri, şimdiki gibi, İş Bankası tarafından nemalandırılacaktır.
- Her seneki nemadan, bana nispetleri şerefi mahfuz kaldıkça, yaşadıkları müddetçe, Makbule’ye ayda bin, Afet’e 800, Sabiha Gökçen’e 600, Ülkü’ye 200 lira ve Rukiye ile Nebile’ye şimdiki yüzer lira verilecektir.
- Sabiha Gökçen’e bir ev de alınabilecek ayrıca para verilecektir.
- Makbule'nin yaşadığı müddetçe Çankaya’da oturduğu ev de emrinde kalacaktır.
- İsmet İnönü’nün çocuklarına yüksek tahsillerini ikmal için muhtaç olacakları yardım yapılacaktır.
- Her sene nemadan mütebaki miktar yarı yarıya, Türk Tarih ve Dil kurumlarına tahsis edilecektir."
Mustafa Kemal Atatürk'ün Günümüze Etkileri Nelerdir?Mustafa Kemal Atatürk, Türkiye Cumhuriyeti'ni kurmuş ve çağdaş uygarlık seviyesine ulaşabilmesi için siyasal, sosyal, ekonomik ve kültürel alanda birçok yenilik yapmıştır. Bu yenilikler sayesinde siyasi ve iktisadi kalkınmayı, Türk kültürünün yükseltilmesini, ülkenin gelişip modernleşmesini sağlamıştır.Görsel Yükleniyor...
- Yurtta sulh, cihanda sulh.
- Egemenlik kayıtsız şartsız milletindir.
- Türkiye Cumhuriyetinin temeli kültürdür.
- Büyük ölülere matem gerekmez, fikirlerine bağlılık gerekir.
- Sanatsız kalan bir milletin hayat damarlarından biri kopmuş demektir.
- Türk dili, dillerin en zenginlerindendir; yeter ki bu dil, şuurla işlensin.
- Geleceğin güvencesi sağlam temellere dayalı bir eğitime, eğitim ise öğretmene dayalıdır.
- Her çeşit spor faaliyetlerini, Türk gençliğinin millî terbiyesinin ana unsurlarından saymak lâzımdır.
- Ordumuz, Türk birliğinin, Türk kudret ve kabiliyetinin, Türk vatanseverliğinin çelikleşmiş bir ifadesidir.
- Zafer, "Zafer benimdir" diyebilenindir. Başarı ise, "Başaracağım" diye başlayarak sonunda "Başardım" diyebilenindir.
- Ekonomik kalkınma, Türkiye'nin hür, müstakil, daima daha kuvvetli, daima daha refahlı Türkiye idealinin belkemiğidir.
- Hattı müdafaa yoktur, sathı müdafaa vardır. O satıh bütün vatandır. Vatanın her karış toprağı vatandaşın kanıyla sulanmadıkça terk edilemez.
- Beni görmek demek, mutlaka yüzümü görmek değildir. Benim fikirlerimi, benim duygularımı anlıyorsanız ve hissediyorsanız bu kâfidir.
- Türkiye'nin gerçek sahibi ve efendisi, hakiki üretici olan köylüdür. O halde, herkesten daha çok refah, mutluluk ve servete hak kazanmış ve lâyık olan köylüdür.
- Millî mücadeleyi yapan, doğrudan doğruya milletin kendisidir, milletin evlâtlarıdır. Millet, analarıyla, babalarıyla, hemşireleriyle mücadeleyi kendisine ülkü edindi. Millî mücadelede şahsî hırs değil, millî ülkü, milli izzetinefis hakiki etken olmuştur.
- İnsan topluluğu kadın ve erkek denilen iki cins insandan oluşur. Kabil midir bu kütlenin bir parçasını ilerletelim, ötekini ihmal edelim de kütlenin bütünü ilerleyebilsin? Mümkün müdür ki, bir cismin yarısı toprağa bağlı kaldıkça, öteki yarısı göklere yükselebilsin?
- Gençler, cesaretimizi takviye ve idame eden sizlersiniz. Siz, almakta olduğunuz terbiye ve irfan ile insanlık ve medeniyetin, vatan sevgisinin, fikir hürriyetinin en kıymetli timsali olacaksınız. Yükselen yeni nesil, istikbal sizsiniz. Cumhuriyeti biz kurduk, onu yükseltecek ve yaşatacak sizsiniz.
- Başımıza neler örülmek istenildiği ve nasıl karşı koyduğumuz ve daha doğrusu milletin arzu ve emellerine uyarak ve onun yardımıyla nasıl çalıştığımız görülmeli ve gelecek kuşaklar için ibret ve uyanıklığı gerektirmelidir. Zaten her şey unutulur. Fakat biz her şeyi gençliğe bırakacağız. O gençlik ki hiçbir şeyi unutmayacaktır; geleceğin ışık saçan çiçekleri onlardır. Bütün umudum gençliktedir!
- Hürriyet ve bağımsızlık benim karakterimdir. Ben, milletimin ve büyük ecdadımın en kıymetli mirasından olan bağımsızlık aşkı ile yaratılmış bir adamım! Çocukluğumdan bugüne kadar ailevî, hususî ve resmî hayatımın her safhasını yakından tanıyanlarca bu aşkım bilinir. Bence bir millette şerefin, haysiyetin, namusun ve insanlığın yerleşmesi ve yaşaması, mutlaka o milletin hürriyet ve bağımsızlığına sahip olmasına bağlıdır.
- Ben, manevî miras olarak hiçbir nass-ı katı, hiçbir dogma, hiçbir donmuş ve kalıplaşmış kural bırakmıyorum. Benim manevî mirasım, ilim ve akıldır. Benden sonrakiler, bizim aşmak zorunda olduğumuz çetin ve köklü müşkülât önünde, belki gâyelere tamamen eremediğimizi, fakat asla taviz vermediğimizi, akıl ve ilmi rehber edindiğimizi tasdik edeceklerdir. Zaman süratle dönüyor, milletlerin, cemiyetlerin, fertlerin saadet ve bedbahtlık telâkkileri bile değişiyor. Böyle bir dünyada, asla değişmeyecek hükümler getirdiğini iddia etmek, aklın ve ilmin gelişimini inkâr etmek olur.
Mustafa Kemal Atatürk Yazdığı ve Katkı Sağladığı KitaplarGazi Mustafa Kemal Atatürk, hayatının her döneminde kitap okumayı seven birisi olmuştur. Okuduğu kitaplarla bilgi birikimini artırmıştır. Geniş bilgi birikimi hayatının çeşitli dönemlerinde kaleme aldığı kitaplarına yansımıştır. Mustafa Kemal Atatürk'ün yazdığı ve katkı sağladığı 13 kitap aşağıda listelenmiştir:- Taktik ve Tatbikat Gezisi: Mustafa Kemal'in askerlikle ilgili birikimlerini içeren kitaplarındandır. Subayların arazide yetiştirilmesini amaçlayan, tatbikatın önemini vurgulayan bir eserdir.
- Bölüğün Muharebe Talimi: Mustafa Kemal'in mensubu olduğu ordunun eğitim seviyesini yükseltmek için Almanca aslından tercüme ettiği eserdir. Meskûn yerlerde muharebe, savunma ve taarruz konularını kapsamaktadır.
- Vatandaş İçin Medeni Bilgiler: Ayşe Afet İnan'ın Atatürk'ün fikir, düşünce ve yönlendirmelerinin etkisiyle hazırladığı kitabıdır. Ankara Musiki Muallim Mektebinde verdiği Yurt Bilgisi ders notlarından ve Atatürk tarafından kaleme alınan belgelerden oluşmaktadır.
- Takımın Muharebe Talimi: Atatürk'ün askerlik üzerine Almancadan çevirdiği eserlerindendir. General Litzmann'ın "Seferber Mevcudunda Takım, Bölük ve Taburun Muharebe Talimleri" isimli eserinin ilk bölümünden oluşmaktadır. İlk kez 1908 yılında Selanik'te basılmıştır.
- Karlsbad’da Geçen Günlerim: Atatürk'ün altı deftere kaydedilmiş günlüklerinden oluşan eserdir. 1931 yılında Çankaya'daki eski köşkün kütüphanesinde bulunmuştur. Mustafa Kemal'in Karlsbad'da geçen günleri, o dönemde yaşanan bazı toplumsal meselelere karşı bakışı, okuduğu kitaplar gibi birçok konuda önemli, dikkat çekici bilgiler içermektedir.
- Geometri: Atatürk, ağır Osmanlıca terimlerin kullanıldığı ders kitaplarının öğrencilerin öğrenmesini zorlaştırdığını düşünmüştür. Vefatından kısa süre önce, Dolmabahçe Sarayında "geometri öğretenlerle, bu konuda kitap yazacaklara kılavuz" olması için "Geometri" kitabını kaleme almıştır. Bu eserle dilimize pek çok geometri terimi kazandırmıştır. Kitap ilk kez 1937 yılında Kültür Bakanlığı tarafından yayımlanmıştır.
- Cumalı Ordugahı: Makedonya bölgesinde bulunanCumalı Ordugahı'nda 3. Süvari Tümen Komutanı Tuğgeneral Suphi Paşa'nın komutası altında kurulan bir süvari tugayına eğitim ve manevra yaptırılmıştır. Bu manevraya Mustafa Kemal'de katılmıştır ve gün gün not tutmuştur. Notlarında süvari, bölük, alay, tugay eğitim ve manevralarını anlatmıştır. "Cumalı Ordugahı" eseri bu notlardan oluşmaktadır. 7 adet kroki içermektedir. İlk kez 1909 yılında Selanik'te basılmıştır.
- Arıburnu Muharebeleri Raporu: Mustafa Kemal Atatürk'ün yazdığı bu rapor, Osmanlı Harp Tarihi şubesinin kendisinden hatıralarını yazmasını istemesi üzerine ortaya çıkmıştır. Raporda, 19. Tümen Kumandanlığına görevlendirilmesiyle Arıburnu'na gerçekleştirilen ilk çıkarma günü olan 25 Nisan 1915 tarihinden Anafartalar Grup Kumandanlığına atandığı 8/9 Ağustos 1915 tarihine kadar yaşanan kritik gelişmelere yer verilmiştir. Önemli bir tarihî vesikadır.
- Mustafa Kemal Atatürk - Hatıra Notları 1916: Mustafa Kemal Atatürk'ün 7 Kasım 1916'da başlayan ve 25 Aralık 1916 tarihinde sonlanan yani yaklaşık iki aylık bir süreyi kapsayan notlarından oluşmaktadır. Atatürk'ün Doğu Cephesinde (Diyarbakır, Siirt) görevli olduğu dönemde gördüğü insan ve coğrafya manzaraları, okuduğu kitaplar, haberleştiği yakınları ve dostlarının adları gibi ayrıntıları içermektedir. Eser hem tarih bilimi açısından hem de Türk milleti açısından son derece kıymetlidir.
- Mustafa Kemal Atatürk - Hatıra Notları 1916: Mustafa Kemal Atatürk'ün 7 Kasım 1916'da başlayan ve 25 Aralık 1916 tarihinde sonlanan yani yaklaşık iki aylık bir süreyi kapsayan notlarından oluşmaktadır. Atatürk'ün Doğu Cephesinde (Diyarbakır, Siirt) görevli olduğu dönemde gördüğü insan ve coğrafya manzaraları, okuduğu kitaplar, haberleştiği yakınları ve dostlarının adları gibi ayrıntıları içermektedir. Eser hem tarih bilimi açısından hem de Türk milleti açısından son derece kıymetlidir.
- Zabit ve Kumandan ile Hasbihal: Mustafa Kemal'in askerlikle ilgili en önemli eserlerindendir. Dostu ve meslektaşı Nuri Conker'in "Zabit ve Kumandan" isimli kitabına karşılık yazmıştır. İki eser de Osmanlı ordusunun Balkan ve Trablusgarp savaşlarında yaşadığı başarısızlıklar üzerine kaleme alınmıştır. Çözüm olarak komuta kademeleri işaret edilmiştir. Mustafa Kemal kitabını ancak 1918 yılının sonunda yayımlama fırsatı bulmuştur. 1956 yılında ise İş Bankası Kültür Yayınları'nın ilk kitabı olarak yayımlanmıştır.
- Anafartalar Muharebatına Ait Tarihçe: 10 Ağustos 1915 Conkbayırı Taarruzu, Türk ve dünya tarihi açısından önemli bir olaydır. Gazi Mustafa Kemal Atatürk, savaş meydanında kendi el yazısıyla notlar kaleme almıştır. Olayları sıcağı sıcağına anlatan bu notlarda Atatürk'ün heyecanını, kaygılarını, sevinçlerini ve üzüntülerini görmek ve hissetmek mümkündür. Bu da eserin en değerli taraflarındandır. Bir okul defterine yazılan ve okuması için Mustafa Kemal tarafından Türk Tarih Kurumu genel sekreteri Dr. Reşit Galip'e verilen notlar, kitap haline getirilmiştir.
- Nutuk: Eser, Mustafa Kemal Atatürk'ün 15-20 Ekim 1927'de, Cumhuriyet Halk Fırkası'nın İkinci Büyük Kurultayı'nda, altı gün boyunca, toplam 36 saat 33 dakikada süren hitabesine dayanmaktadır. Mustafa Kemal'in 19 Mayıs 1919'da Samsun'a ayak basmasından başlayarak, İstiklal Savaşı'nı, Türkiye Cumhuriyeti'nin kuruluşunu ve inkılapların yapılışını anlatmaktadır. Bizzat Atatürk tarafından kaleme alınan kitap ilk defa 1927 yılında, Arap harfleriyle iki cilt olarak yayımlanmıştır. Yıllar içinde Latin harflerine aktarılarak birçok baskısı yapılmıştır. "Söylev" başlığı ile de yayımlandığı olmuştur. Almanca, Fransızca, İngilizce, Rusça, Farsça, Kazakça, Türkmence ve Yunanca baskıları da vardır.
Mustafa Kemal Atatürk Hakkında Yazılmış En Önemli Kitaplar Nelerdir?Mustafa Kemal Atatürk’ün yaşamını ve bilinmeyen yönlerini, askeri kariyerini, siyasi kariyerini, inkılaplarını anlatan birçok kitap yazılmıştır. Mustafa Kemal Atatürk hakkında yazılmış en önemli kitaplardan 10 tanesi aşağıda listelenmiştir:- Tek Adam: Atatürk'ün en ünlü biyografilerindendir. Türk yazar, iktisatçı Şevket Süreyya Aydemir tarafından yazılmıştır. Atatürk'ün yaşamını kronolojik olarak ele alan bir kitaptır. Remzi Kitabevi tarafından yayımlanmaktadır.
- Atatürk Ne İdi? : İstiklal Madalyası sahibi Türk yazar, gazeteci ve siyasetçi Falih Rıfkı Atay tarafından yazılmıştır. Mustafa Kemal'in hayatını ve Atatürkçülüğün ne olduğunu anlatan bir eserdir. Anı türündedir. Pozitif Yayınları tarafından yayımlanmaktadır.
- Çankaya: Türk yazar, gazeteci ve siyasetçi Falih Rıfkı Atay tarafından yazılmıştır. Atay, 1923 yılından 1938 yılına kadar Atatürk'ün yanında bulunmuştur. Kitabında Atatürk'ün yaşamı, insani yönleri, yaptığı inkılaplar hakkında detaylı bilgiler vermiştir. Eser, Pozitif Yayınları tarafından yayımlanmaktadır.
- Gazi Mustafa Kemal Atatürk: Türk tarihçi, akademisyen ve yazar İlber Ortaylı tarafından yazılmış biyografidir. Gazi Mustafa Kemal Atatürk'ü yaşamının tüm yönleriyle ele alan bir eserdir. Ortaylı, Atatürk'ü "dünya tarihinin nadiren gördüğü bir deha" olarak değerlendirmiştir. Kitap, Kronik Kitap tarafından yayımlanmaktadır.
- Atatürk’ten Hatıralar: Türk bürokrat Hasan Rıza Soyak tarafından yazılmıştır. Atatürk'ün günlük yaşamı, Cumhuriyet'in ilanı, İzmir Suikastı, Hatay Meselesi gibi birçok konu hakkında ayrıntılı bilgi içeren bir eserdir. Birçok araştırmada kaynak olarak kullanılmaktadır. Yapı Kredi Yayınları tarafından yayımlanmaktadır.
- Atatürk: İngiliz Yazar ve gazeteci Lord Kinross tarafından yazılmıştır. Altın Kitaplar tarafından yayımlanmaktadır. Kinross, "Atatürk: Bir Milletin Yeniden Doğuşu" kitabını hazırlamak için uzun süre Türkiye'de kalmıştır. Atatürk'ü "20. yüzyılın ilk yarısını olağanüstü kişiliğiyle etkilemiş büyük bir asker ve devlet adamı" olarak değerlendirmiştir.
- Atatürk: İstanbul doğumlu İngiliz yazar Andrew Mango tarafından yazılmıştır. Remzi Kitabevi tarafından yayımlanmaktadır. Mango, Atatürk'ü "20. yüzyılın en önemli devlet adamlarından biri" olarak değerlendirmiştir. Kitabı beş yılı aşkın bir süre yaptığı araştırmalar sonucunda yazmıştır. Eserde, Atatürk'ün hem liderliğini hem de yakın çevresi ve insan ilişkilerini yansıtmıştır.
- Atatürk Hakkında Hatıralar ve Belgeler: Türk öğretmen, tarihçi ve sosyoloji profesörü Ayşe Afet İnan tarafından yazılmıştır. İnan, Atatürk'ün yaşamının son 13 yılında her zaman yakınında bulunmuştur. Kitabında, Atatürk döneminde yaşadıklarını ve ondan dinlediklerini paylaşmıştır. Eser, İş Bankası Kültür Yayınları tarafından yayımlanmaktadır.
- Atatürk ve Demokratik Türkiye: Türkiye'nin en önemli tarihçilerinden Halil İnalcık tarafından yazılmıştır. Eserde; hilafet, inkılaplar, modernleşme problemleri, Osmanlı'dan Türkiye Cumhuriyeti'ne geçiş ve yabancı tarihçilerin Atatürk devrimleri hakkındaki yorumları üzerine analizler yapılmıştır. Kronik Kitap tarafından yayımlanmaktadır.
- Atatürk: Türk yazar ve diplomat Yakup Kadri Karaosmanoğlu tarafından 1938 yılında Atatürk'ün vefatından kısa süre sonra yazılmıştır. Yazar eserini "Atatürk'ün manevi şahsiyetine dair küçük tahlil tecrübesi" olarak değerlendirmiştir. İlk kez 1946 yılında Remzi Kitabevi’nden yayımlanmıştır. Günümüzde İletişim Yayınevi tarafından yayımlanmaktadır. Atatürk'ü en iyi anlatan kitaplardan biri olarak değerlendirilmektedir.
Mustafa Kemal Atatürk Hakkında Yayınlanmış Filmler Nelerdir?Sinema, ortaya çıktığı ilk günden beri kitlelerin ilgisini çeken yaygın bir eğlence aracıdır. Çok yönlü, ileri görüşlü bir lider olan Mustafa Kemal Atatürk, sanat alanındaki gelişmeleri takip etmiştir. Sinemaya verdiği önemi şöyle dile getirmiştir: "Sinema öyle bir keşiftir ki, bir gün gelecek barutun, elektriğin ve kıtaların keşfinden çok, dünya medeniyetinin veçhesini değiştireceği görülecektir. Sinema, dünyanın en uzak köşelerinde oturan insanların birbirlerini sevmelerini, tanımalarını temin edecektir. Sinema, insanlar arasındaki görüş, düşünüş farklarını silecek, insanlık idealinin tahakkukuna en büyük yardımı yapacaktır. Sinemaya layık olduğu ehemmiyeti vermeliyiz."Sinema sanatını ideolojik ve kültürel anlamda önemli bulan ve devlet tarafından desteklenmesi gerektiğini belirten Atatürk, Türk sinemasının gelişmesi için kişisel gayretler içinde de bulunmuştur. Yönetmenliğini Muhsin Ertuğrul’un üstlendiği, senaryosunu Nizamettin Nazif’in yazdığı 1932 yılı yapımı "Bir Millet Uyanıyor" filminde kendisine verilen rolü kabul ederek kamera önüne geçmiştir. Münir Hayri Egeli ile birlikte "Ben Bir İnkılap Çocuğuyum" isimli senaryoyu yazmıştır.Mustafa Kemal Atatürk, sinemanın önemini anlayan ve gelişmesi için üzerine düşeni yapmaktan geri durmayan bir liderdir. Vefatından sonra hakkında birçok dizi ve film yapılmıştır. Yapılmaya da devam etmektedir.Mustafa Kemal Atatürk hakkında yayınlanmış film ve dizilerden 9’u aşağıda listelenmiştir:- Yol Ayrımı: 2012 yılında TRT'de yayımlanmıştır. Yasin Uslu'nun yönettiği, Kemal Tahir uyarlaması bir dizidir. Türkiye'nin ilk çok partili döneme geçiş sürecini anlatmaktadır. Dizide Atatürk'ü Yavuz Sepetçi, İsmet İnönü'yü Haluk Cömert canlandırmıştır.
- Kurtuluş: TRT'de yayımlanmıştır. Tarihî türde televizyon dizisidir. Türk Kurtuluş Savaşı'nı konu almaktadır. Metinlerini Turgut Özakman yazmıştır. Yönetmenliğini Ziya Öztan üstlenmiştir. Atatürk'ü Rutkay Aziz, İsmet Paşa'yı Savaş Dinçel canlandırmıştır.
- Cumhuriyet: TRT'de yayımlanmıştır. Kurtuluş dizisinin devamı niteliğindedir. Türkiye'nin Cumhuriyet Devrimi'ni konu almaktadır. Mustafa Kemal Atatürk'ü Rutkay Aziz, İsmet İnönü'yü Savaş Dinçel canlandırmaktadır.
- Atatürk: Yönetmenliğini Mehmet Ada Öztekin'in üstlendiği dizidir. "Vatanın bağrına düşman dayamış hançerini, bulunur elbet kurtaracak bahtı kara maderini." sözleriyle tanıtılmıştır. Dizide Mustafa Kemal Atatürk'ü Aras Bulut İynemli, Zübeyde Hanım'ı Songül Öden, Ali Rıza Efendi'yi Mehmet Günsür canlandırmıştır.
- Dersimiz Atatürk: Senaryosunu Turgut Özakman'ın yazdığı, tarihçi bir dedenin, torununa ve torununun arkadaşlarına tarihi fantastik bir dünyanın parçası olarak yansıtmasını anlatan 2010 yapımı filmdir. Atatürk'ün hayatını konu almaktadır. Yönetmenliğini Hamdi Alkan üstlenmiştir. Atatürk'ü Halit Ergenç, tarihçi dedeyi Çetin Tekindor canlandırmıştır.
- Metamorfoz: 1992 yılında TRT 1'de yayımlanmıştır. Belgesel tarzında televizyon dizisidir. Senaryosunu Refik Erduran yazmış, yönetmenliğini Feyzi Tuna üstlenmiştir. Atatürk hakkında tez yazmak için Türkiye'ye gelen üniversite öğrencisi bir kızın öğretim üyesi Ahmet tarafından gezdirilmesi, bilgilendirilmesi ve araştırma yapmasıyla Atatürk devrimlerini, dönemin toplumsal hayatını anlatmaktadır. Atatürk rolünü Mahir Günşıray oynamıştır.
- Veda: Film2010 yılında yapılmıştır. Zülfü Livaneli yazıp yönetmiştir. Atatürk'ün çocukluk arkadaşı ve yaveri Salih Bozok'un anılarından yola çıkılarak hazırlanmıştır. Salih Bozok’un gözünden Atatürk anlatılmıştır. Filmde Mustafa Kemal Atatürk'ü Sinan Tuzcu ve Burhan Güven, Salih Bozok'u Serhat Kılıç, Kâzım Karabekir'i Sunay Akın, Zübeyde Hanım'ı Dolunay Soysert, Fikriye karakterini Özge Özpirinçci, Latife Hanım'ı Ezgi Mola ve Ali Fuat Cebesoy'u Bahtiyar Engin canlandırmıştır.
- Ya İstiklal Ya Ölüm: Yönetmenliğini Yasin Uslu'nun üstlendiği, senaryosunu Ercan Mehmet Erdem'in yazdığı mini televizyon dizisidir. 2020 yılında TRT1'de yayımlanmıştır. Dizide İstanbul'un işgal yılları, Mustafa Kemal Atatürk liderliğinde vücut bulan Kuvâ-yı Milliye hareketi ve Ankara'da yeni bir meclisin açılışı anlatılmaktadır. Mustafa Kemal Paşa'yı İlker Kızmaz canlandırmıştır.
Mustafa Kemal Atatürk Hakkında Yayınlanmış En Önemli Belgeseller Nelerdir?Mustafa Kemal Atatürk, Milli Mücadele'nin nasıl kazanıldığını Türk gençliğine canlı bir şekilde anlatmayı önemsemiştir. Bu uğurda hazırlanan film ve belgeselleri desteklemiştir. Hem hayatta olduğu dönemde hem de vefatından sonra Atatürk'ün yaşamını, Milli Mücadele'yi anlatan çeşitli belgeseller yapılmıştır.Mustafa Kemal Atatürk hakkında yayınlanmış belgesellerden 8’i aşağıda listelenmiştir:Bu içerik için bir tepkiniz var mı?