Favorilere Ekle

Sörf nedir nerelerde yapılabilir?

SDAI tarafından 1 yıl önce oluşturuldu - 15 Eylül 2023 Cuma 16:26

Cevaplar

SDAI
- 1 yıl önce
Ekstrem doğa sporlarından biri olan sörf, adrenalin sevenlerin bu tutkularını dalgalarla buluşturduğu bir spordur. Daha çok yazın yapılsa da sörf için aslında belirli bir zaman dilimi yoktur. Kışın da gerekli sörf kıyafetleri giyildikten sonra soğuk ile birleşen rüzgarın keskin dokunuşlarında heyecanlı bir sörf deneyimi yaşamak mümkündür. Amatör ya da profesyonel olsun Türkiye’de ve dünyada sörf yapılabilecek birçok rota bulunur.

Görsel Yükleniyor...
Sörf Nedir?
Sörf, açık denizlerde kıyıya vuran yüksek dalgaların ya da şiddetli rüzgarın üzerinde özel bir tahta ile yapılan su sporudur. Dalga sörfü daha yaygın olarak bilinse de gelişen teknoloji ile sörf kategorilerinde de çeşitlilik görülür.
Yelkenli Sörf
Rüzgarla dans ettiren yelkenli sörf, dalgaya ihtiyaç olmadan da yapılan sörf çeşididir. Sörf tahtası üzerine eklenen yelken ile yapılan bu sörfte, sörf tahtasının yönünü vücut hareketleri ve rüzgarın gücü belirler.
Motorlu Sörf
Sihirli halı illüzyonunu andıran motorlu sörf, yelkenli sörfe nazaran daha az çaba harcanan bir sörf çeşididir. Suyun üzerinde havalanmayı sağlayan motorlu sörfte hızı, üzerinde bulunan kişi ayarlar. Diğer sörf tahtalarında olduğu gibi yönü, vücut ağırlığının verildiği taraf belirler.
Paraşütlü Sörf
Daha fazla hız ve adrenalin yaşattıran paraşütlü sörfte vücuda bir paraşüt bağlanır. Yelkenli sörfte olduğu gibi paraşütlü sörfte de rüzgar etkileyici bir faktör olsa da paraşütlü sörfte harcanan çaba daha azdır. Bu sörfte adrenalin seviyesi oldukça yüksektir.
Sörf Nasıl Yapılır?
Sörf için öncelikle lisanslı eğitmenlerden eğitim alınması gerekir. Yaklaşık üç saatte tamamlanan temel sörf eğitimi dersleri içinde rüzgar, malzeme ve genel güvenlik bilgileri yer alır. Daha sonrasında plajda simülatör eğitimi verilir. Bu eğitimde; tahtaya nasıl çıkılır, nasıl ayakta durulur, tahtayı yönlendirme ve sudan çıkarma gibi süreçler anlatılır. Tüm bu bilgilerden sonra suya inilir ve öğretilen her bilginin pratiği su üzerinde yapılır.
Sörfü sadece hobi olarak yapmak isteyenler için üç saatlik eğitim yeterli olacaktır. Lisanslı sörf sertifikasına sahip olmak isteyenlerin ise on saate yakın süren eğitimlere katılması ve yeterince pratik yapması gerekir. Her iki eğitimi de sörf yapılan bölgelerdeki lisanlı sörf kurslarından alabilmek mümkündür.

Görsel Yükleniyor...
Sörf için Gerekli Malzemeler
Her sporda olduğu gibi sörfte de olmazsa olmaz ekipmanlar mevcuttur. Bu malzemeler sörf yapılmasına yardımcı olurken bir yandan da olabilecek kazalara karşı sörfçüleri korur.
Sörf Tahtası
Sörf yapmak için temin edilmesi gereken ilk ekipman suyun üzerinde durmak için kullanılan sörf tahtasıdır. Sörf tahtası çeşitleri, seviyeye ve yapılacak sörfe göre değişir. Sörf tahtasının; köpük, profesyonel, kürekli gibi çeşitleri bulunur.
Başlangıç/Orta Sörf Tahtası
Köpük sörf tahtası; başlangıç seviyesinde olan ve genç sörfçülere tavsiye edilir. Bu tahtalar hafif olduğundan suda daha rahat gidilmesini olanak verir. Ayrıca yönetimi diğer ağır tahtalara göre daha kolay olduğundan suda daha fazla güvenlik sağlar. Köpüğün yanı sıra plastik sörf tahtasında ise başlangıç seviyesinde olanların tahta hacmi 200 litre civarındadır. Hacmi fazla olan bu tahtaların hızı daha yavaş olduğundan genellikle eğitimlerde kullanılır.
Profesyonel Sörf Tahtası
Profesyonel sörf tahtası ölçüleri başlangıç seviyesinde olanlara nazaran daha kısadır. Hacim küçüldükçe üzerinde durmak daha zor olduğundan adrenalin dolu bir sörf için mini sörf tahtası seçen profesyoneller dalgaların üzerinde tüm güçlerini kullanır.
Kürekli Sörf Tahtası
Ayakta sörf yapmak ve bir yandan da kürek çekmek isteyenlerin tercihi olan kürekli sörf başlangıçta hareketsiz ve sığ suda yapılır. Kürekli sörf tahtası diğer sörf tahtalarından farklı üretilir. Ayrıca kürekli sörf; yelkenli ya da rüzgar sörfüne göre daha az teknik bilgi gerektirir.
Motorlu Sörf Tahtası
Motorlu sörf yaparak sörfe yeni bir bakış açısı getirenlerin tercihi olan elektronik sörf tahtası, durgun denizlerde de sörf yapma imkânı tanır. Hıza göre 25 dakika ya da 1 saat arasında kullanılabilen elektrikli sörf tahtası maksimum 46 km/saat hıza ulaşabilir.
Sörf Kıyafetleri
Sörf kıyafetleri, sörf yaparken dalgaların ve rüzgarın etkisinin yanı sıra yakıcı güneşten de korur. “Sörf kıyafeti nereden alınır” sorusunun cevabını ise bu sporun hangi sıklıkla yapılacağı belirler. Sörf kıyafetleri, sörf yapılan rotaların yakınlarındaki mağazalardan kiralanabileceği gibi spor mağazalarından da satın alınabilir.
Sörf Ayakkabısı
Ayakları sıcak tutan sörf ayakkabıları aynı zamanda denizin içindeki keskin kayalar ya da deniz kestanelerinden ayağı korur. Ayakkabıların altında bulunan kaydırmaz özelliği sörf tahtasına daha sıkı tutunmayı sağlar.
Sörf Mayosu
Sörf mayoları uzun kollu ve kısa kollu olmak üzere ikiye ayrılır. Dalgıç kıyafetine benzeyen bu mayolar sörf yaparken hareket kabiliyetini kısıtlamaz. Sörfün yapılacağı mevsime göre sıcak tutan ya da sadece sudan koruyan sörf mayolarından biri tercih edilebilir.
Sörf Tişörtü
Pamuk ya da sentetik malzemeden üretilen sörf tişörtlerinin yanı sıra UV korumalı sörf tişörtleri tuzlu suyun ve güneşin birleşimindeki o yakıcı etkiden sörfçüleri korur. Vücuda oturan UV korumalı tişörtler, tahtalardan ya da deniz içindeki kesici deniz ürünlerinden doğacak olan tahrişin önüne geçer.
Sörf Şortu
Tişört tercih edilmesi inisiyatif dahilindedir; ancak sörf şortunun mutlaka giyilmesi tavsiye edilir. Normal deniz şortlarından farklı olan bu şortlar ıslandığında hantallaşmaz ve çok kısa bir sürede kurur.
Sörf Bikinisi
Kadınlar tarafından tercih edilen bikiniler tıpkı şortlar gibi normal bikinilerden farklıdır. Şor kesimli bikini altı vücudu sarar ve bollaşma/esneme yapmaz. Vücudu saran atlet tipi bikini üstleri ise vücuttan kaymadığı için sörf sırasında rahatlık sağlar.
Sörf Gözlüğü
Sörf gözlükleri, yüzü saran özelliği ile rüzgarın ve suyun göze gelmesini engeller. Kaliteli sörf gözlükleri aynı zamanda güneşin zararlı ışınlarından gözü korur ve görüş performansını arttırır.
Sörf Likrası
Sörf tişörtlerinin aksine vücudun üst kısmını saran sörf likrası, genellikle yaz aylarında rüzgar ve güneşten korunmak için kullanılır. Likraların sıcak tutma özelliği yoktur.
Sörf Eldiveni
Sörf yaparken soğuktan koruyan ve ellerin uyuşmasını önleyen sörf eldivenleri, yelkenin ya da küreğin daha sıkı kavranmasını sağlar. Sörf eldivenleri kısa ve uzun parmaklı olarak iki çeşitte üretilir.
Can Yeleği
Özellikle başlangıç seviyesinde olan sörfçülerin can yeleği kullanılması önerilir. Yüzme bilinse bile sörf tahtasından düşünce su üzerinde kalmak ve darbelerden korunmak için kullanılır.

Görsel Yükleniyor...
Sörf Ne Zaman Yapılır?
Sörf, yaz sporu olarak bilinse de gerekli kıyafetler giyildikten sonra kışın da yapılabilir. Kışın sert rüzgar ve dalgalara karşı gelmek daha zorlaştığı için amatörler için ilkbahar ve yaz ayları tavsiye edilir. Sörf yapacaksanız denize açılmadan önce hava durumunu kontrol etmeniz ve koşullara hazırlık olmanız oldukça önemlidir.

Görsel Yükleniyor...
Türkiye’de Sörf Nerede Yapılır?
Sörf, Türkiye’de yaklaşık 15 yıldan beri ilgi gören bir spor dalı olsa da sörf noktaları ile dünya çapında tanınmış bir ülkedir. Alaçatı, Urla, Datça, Gökçeada ve Fethiye gibi Türkiye’nin önemli turizm destinasyonlarında hem yaz tatili yapabilir hem de deniz ve rüzgara kendinizi bırakabilirsiniz.
İzmir
Dünyanın en iyi beş rüzgar sörfü noktasından biri olan Alaçatı, Türkiye’de ise ilk sırada yer alır. Mayıs ve ekim aylarında sürekli rüzgar olan Alaçatı’da sörf kampı yapan sayısız sörfçü görebilirsiniz.  Urla ise İzmir’de sörf yapabileceğiniz diğer bir noktadır. Alaçatı’dan sonra Urla denizinde de dalga ve rüzgara karşı sörf yapabilirsiniz. Sörfe yeni başlayanlardanız Alaçatı’da olduğu gibi Urla’da da sörf kursu bulabilir ve seyahatiniz esnasında sörf öğrenebilirsiniz.
Ege’nin incisi İzmir’in yazlık ilçeleri olan Alaçatı/Çeşme ve Urla’ya, Türkiye’nin birçok şehrinden düzenlenen İzmir uçuşları ile gidebilirsiniz. Gündüz denizde sörf yapabilir, akşamları ise güzel İzmir’in sokaklarında gezebilirsiniz.
Muğla
Muğla’ya tatile gidecekler için üç farklı sörf rotası bulunur. Datça özellikle temmuz ve ağustos aylarındaki hırçın dalgaları ile profesyonel sörfçülerin tercih ettiği yer olurken; Akyarlar, rüzgar sörfü okulu ile amatör sörfçülerin tercih ettiği bir destinasyondur. Farklı ekstrem sporların yapıldığı Fethiye’de ise yine denizde sörf keyfi yaşayabilir; yelkenli, paraşütlü veya rüzgar sörfü eğitimi veren merkezlerden ders alabilirsiniz.
Muğla’nın bu üç ilçesine ulaşımınızı Dalaman Havalimanı ya da Milas-Bodrum Havalimanı üzerinden gerçekleştirebilirsiniz.
İstanbul
Türkiye’nin eğlence çeşitliliği ve aktivite zenginliği ile nabzını tutan İstanbul, sörf yapmak isteyenler için de olanaklar sunar. Denize inmeden önce havuzda sörf yapmak ve düşme korkusunu atlatmak isteyenler için İstanbul’da sörf havuzu bulunur. Havuz dışında deniz, rüzgar ve güneşe kendini bırakmak isteyenler ise Şile’ye giderek bu deneyimi en keyifli haliyle keşfedebilir. Türkiye’de sörf bölgesi olarak çok bilinmese de Şile, Karadeniz’in özelliklerini taşıyan, dalgalı bir denize sahiptir.
Türkiye’nin her yerinden İstanbul’a direkt uçuş bulunur. Sörfün yanı sıra İstanbul turu yapmak isterseniz İstanbul Gezi Rehberi'ne göz atabilirsiniz.
Kerpe
Sörf meraklılarının Türkiye’deki diğer gözde yerlerinden biri de Kocaeli’ne bağlı Kerpe beldesidir. Kerpe, İstanbul’a yakınlığı ile özellikle amatör sörfçüler tarafından tercih edilir. Karadeniz sularına sahip olsa da Kerpe’de güçlü su akıntısı olmayan güvenli koylar bulunur. Kerpe’de kısa bir tatil yapmak ve sörfün tadına varmak istiyorsanız beldedeki sörf akademilerinden ders alabilir, sörf kamplarına katılabilirsiniz.
Sahillerinde sakince yürüyebileceğiniz ve dingin bir tatil yapabileceğiniz Kerpe’ye İstanbul’dan 1,5 saat gibi kısa bir sürede ulaşım sağlayabilirsiniz.
Alanya
Okyanus dalgalarını bulabileceğiniz Alanya’da dalgalar denizden karaya geldiği gibi karadan denize doğru da yönlenir. Uzun ve keyifli sörf yapmak isteyenlerin son dönemlerde sıkça gittiği Alanya’da çeşitli plajlarda sörf tahtanız ile denizin tadını çıkarabilirsiniz.
Hem tarihi hem de doğal güzellikleri ile dikkat çeken Antalya’nın tatil beldesi olan Alanya’ya uçak bileti alarak her mevsim gidebilirsiniz.
Dünyanın En İyi Sörf Rotaları
Sörf tutkusu beraberinde en iyi dalgayı aramayı da getirir. Bunun için Türkiye ile sınırlı kalmamak ve yurt dışındaki denizlerde heyecanı zirvede yaşamak isteyenlerin gidebileceği birçok sörf rotası bulunur.
İspanya
İspanya, kıyılarındaki yüksek dalgaları ile profesyonellerin daha çok tercih ettiği bir ülkedir. Eylül ve ekim aylarındaki sıcak hava ile sörf tutkunlarının buluştuğu yer olan İspanya sahil kentleri, muhteşem bir manzara eşliğinde ve sıcak havada sörf keyfi vadeder.
Atlantik Okyanusu ile buluşan sularda dalgalara karşı gelmek isteyenlerin İspanya uçak bileti alması ve sörf tahtası ile istediği sahile gitmesi yeterlidir.
Fransa
Kültür turu yapmak isteyenler Fransa sokaklarını tercih ederken, dalgalarla buluşmak isteyen sörfçüler ise rotasını Tahiti Adası’na çevirir. Dünya Sörf Şampiyonası Turu’nun bir durağı olan Tahiti Adası, sporcular tarafından tehlikeli bölge olarak bilinir. Bunun sebebi ise sörf denilince akla gelen o kıvrımlı ve sert dalgaların bu bölgede bulunmasıdır.
Dalga girdapları ile başa çıkmak ve adrenalini üst seviyelere taşımak isterseniz Pegasus’un Fransa uçuş noktalarına göz atabilirsiniz.
Fas
Dünyadaki sörf noktalarını gezmek için profesyonel olmak gerekmez; Fas, amatörler ve yarı profesyonellerini balıkçı kasabası olan Taghazout’ta ağırlar. Sadece sörf meraklılarının bildiği bu özel yerde hem keyifli bir sörf deneyimi yaşayabilir hem de Fas kültürüne yakından şahitlik edilebilir.
Yanıtla
0
0

Bu içerik için bir tepkiniz var mı?

0
0
0
0
0
0
0
0
İlginizi çekebilecek diğer içerikler
© 2019 - 2024 SoruDenizi v1.4.1
Giriş Yap

Üye Ol
En az 3 en çok 23 karakter, sadece harf ve rakam içerebilir. Boş bırakılamaz En az 6, en çok 36 karakter olmalıdır. Boş bırakılamaz

Kullanıcı Sözleşmesi'ni kabul ediyorum
Şifremi Unuttum
Şifre yenileme bağlantısı e-postanıza gönderilecektir.

Reklamlar Görüntülenemiyor 😞
Hoşgeldiniz, bir reklam engelleyici kullanıyorsunuz gibi görünüyor. Sorun değil. Kim kullanmaz ki?
Reklam engelleyici kullanma hakkınıza saygı duyuyoruz ancak reklam gelirleri olmadan bu siteyi harika tutmaya devam edemeyeceğimizi bilmenizi istiyoruz.
Anlıyorum; reklam engelleyicimi devre dışı bıraktım.
Soru Denizi, ziyaretçilerine daha iyi bir deneyim sağlamak amacıyla çerez (cookie) teknolojisini kullanmaktadır.
Detaylı Bilgi
Tamam