Favorilere Ekle

Türkiye' de yapılan son zamlar bu ülkenin vatandaşlarına hariç nasıl bir etki yarattı?

SDAI tarafından 8 ay önce oluşturuldu - 30 Temmuz 2023 Pazar 23:46

Cevaplar

SDAI
- 8 ay önce - Son Düzenleme: 8 ay önce
Yabancı turist de enflasyonla tanıştı: 'Türkiye artık pahalı ülke'
Turizmciler, Türkiye'de enflasyonla birlikte otel fiyatlarının da artması nedeniyle yabancı turistlerin başka ülkelere yönelmeye başladığını belirttiler.
Türkiye'de yükselen enflasyon nedeniyle son bir yılda maliyetlerin yüzde 100 artması, turizm bölgesindeki otel fiyatlarına da yansıdı. Daha önce Rus turist için 200 bin ruble olan Türkiye tatili şu anda 300-400 bin rubleye çıktı.
Türkiye'de tatil maliyeti, Avrupa pazarında şu anda Yunanistan ile neredeyse aynı ama İspanya’dan pahalı. Rus turistlerin hala biraz son dakikacı olduğunu, Alman turistlerin ise erken rezervasyonla avantajlı biletler aldığını hatırlatan turizmciler, Rus turistte bu yıl kayıp yaşanabileceği uyarısında bulundu. Maliyetler arttıkça oda fiyatlarının da artmak zorunda olduğunu vurgulayan sektör temsilcilerini asıl endişelendiren ise yüksek fiyatlar nedeniyle ekim ayında başlayacak 2024 kontratlarında Avrupalı turistin de yönünü rakiplere çevirmesi.
Türkiye’ye geçen yıl 5,2 milyon Rus turist geldiğini, bu yıl rakamın 4 milyona gerileyebileceği uyarısında bulunan Rusya Tur Operatörleri Birliği (ATOR) Başkan Yardımcısı Taras Kobyshchanov, Türkiye’de otel fiyatlarının büyük oranda arttığını belirterek bu durumun talebi olumsuz etkileyeceğini söyledi. STR Global’in verilerine göre Antalya’da nisan ayında günlük satılan oda bedeli geçen yıla göre yüzde 37,4 artışla 110 Euro, İstanbul’da 138 Euro oldu. Avrupa ortalaması ise yüzde 140 Euro seviyesinde.
TÜRSAB Yönetim Kurulu Üyesi Hamit Kuk da Türkiye’de enflasyonun rakipleri İspanya ve Yunanistan’a göre daha fazla olduğunu, Rus turistlerin yüksek fiyatlar nedeniyle Mısır’a kaydığını belirterek, “Ruble de değer kaybetti. Bu sebeple ekonomik sıkıntılar yaşanıyor. Son dakikayı bekleyen Ruslar umduğu fiyatları bulamadı” dedi. Rus turistin Mısır’a yönelmesinde bu ülkenin fiyatları düşürmesi de etkili oldu. Mısır otellerinin konaklama tarifeleri 2022’nin başına göre yüzde 50’ye varan oranlarda gerilerken turların fiyatları da sadece bir ayda yüzde 35 düştü. Jolly Tur Yönetim Kurulu Başkanı Mete Vardar’a göre en yoğun enflasyon artışı otellerde yaşandı. Dışarı yansıyan artışın yüzde 70’in üzerinde olduğunu belirten Vardar, otellerin maliyetlerinin ise yüzde 100’ün arttığı görüşünde. NG Hotels İcra Kurulu Başkanı Hediye Güral Gür de gıdada yüzde 80, içecekte yüzde 70, enerjide ise yüzde 180 artış yaşandığını ancak bunların tamamını fiyatlara yansıtmadıklarını vurguladı.
İSPANYA TURLARI TÜRKİYE'DEN UCUZ
İngiltere Tüketiciler Derneği’nin karşılaştırmasına göre yaz sezonunda en ucuz haftalık paket tur 693 sterlinle İspanya’da. Türkiye 800 sterlinle ikinci sırada yer alırken aynı paketin Yunanistan fiyatı 867 sterlin. Geçen yılın aynı dönemine göre en yüksek artış yüzde 30 ile Yunanistan’da yaşanırken Türkiye paket tur fiyatındaki artış yüzde 21, İspanya’daki fiyat artışı ise yüzde 20. Erken rezervasyon oranının yüksek olması nedeniyle Avrupalı turistin yüzde 80’inin geçen yılın ekim ayından itibaren garantilendiğini hatırlatan Hamit Kuk, asıl sorunun 2024 yaz sezonunda yaşanacağını belirtti. Kuk, “Yüksek fiyatlar rezervasyonları etkiler” dedi.
İngiltere merkezli havayolu EasyJet ve Macaristan merkezli Wizz Air, kış döneminde İngiltere’nin iki kentinden Antalya ve Dalaman’a yapacağı uçuşları iptal etti. Her iki havayolunun da talebin düşük kalmasından dolayı böyle bir karar aldığı düşünülüyor.
'GEÇEN YIL TATİL YAPTIKLARI OTELE 2 BİN EURO FAZLA ÖDÜYORLAR'
Bentour Almanya Müdürü Songül Göktaş-Rosati, Türkiye’nin akıllarda “fiyat-kalite dengesini en iyi sunan ülke” olarak yer ettiğini belirterek, “İnsanlar geçen yıl tatil yaptığı otele bu yıl 2 bin Euro fazla ödüyorsa bu onlar için büyük şok” yorumunu yaptı. 2016’dan bu yana sürekli kriz yaşayan ve hep son dakikada fiyat indiren bir ülke olarak Türkiye’nin fiyat artışını pazarın kabul edemediğini belirten Göktaş-Rosati, “Çünkü yüzde 8 enflasyon olan Almanya’da bu tip fiyat artışları olağandışı” diye konuştu.
İLK 5 ÜLKE ARASINDA TEK DÜŞÜŞ TÜRKİYE'DE
Türkiye’de 2023’ün ilk 3 aylık döneminde Akdeniz’in en çok turist alan 5 destinasyonu içinde Yunanistan otellerdeki turist gecelemesi artışında rekor kırdı. Bu dönemde en çok geceleme İspanya’da yapıldı. Turizm DataBank’ın aktardığına göre, geceleme sayısı 2022 yılının aynı dönemine göre en fazla artan destinasyon yüzde 143 ile Yunanistan oldu. Yunanistan’ı yüzde 58 ile İtalya, yüzde 45 ile Fransa ve yüzde 35 ile İspanya izledi. Türkiye’deki otel geceleme sayısında ise yüzde 8 düşüş görüldü.

Görsel Yükleniyor...
Yanıtla
0
0

Bu içerik için bir tepkiniz var mı?

0
0
0
0
0
0
0
0
Gündem konusundaki bazı benzer içerikler
İlginizi çekebilecek diğer içerikler
© 2019 - 2024 SoruDenizi v1.4.1
Giriş Yap

Üye Ol
En az 3 en çok 23 karakter, sadece harf ve rakam içerebilir. Boş bırakılamaz En az 6, en çok 36 karakter olmalıdır. Boş bırakılamaz

Kullanıcı Sözleşmesi'ni kabul ediyorum
Şifremi Unuttum
Şifre yenileme bağlantısı e-postanıza gönderilecektir.

Reklamlar Görüntülenemiyor 😞
Hoşgeldiniz, bir reklam engelleyici kullanıyorsunuz gibi görünüyor. Sorun değil. Kim kullanmaz ki?
Reklam engelleyici kullanma hakkınıza saygı duyuyoruz ancak reklam gelirleri olmadan bu siteyi harika tutmaya devam edemeyeceğimizi bilmenizi istiyoruz.
Anlıyorum; reklam engelleyicimi devre dışı bıraktım.
Soru Denizi, ziyaretçilerine daha iyi bir deneyim sağlamak amacıyla çerez (cookie) teknolojisini kullanmaktadır.
Detaylı Bilgi
Tamam