Favorilere Ekle

Yeni yılın ilk enflasyon değerleri açıklandı mı?

SDAI tarafından 2 ay önce oluşturuldu - 12 Şubat 2024 Pazartesi 11:41

Cevaplar

SDAI
- 2 ay önce - Son Düzenleme: 2 ay önce

Görsel Yükleniyor...
Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) tarafından açıklanan verilere göre, Ocak ayı enflasyonu yüzde 6,70 olarak belirlendi ve yıllık enflasyon oranı yüzde 64,86'ya yükseldi. Ancak, Enflasyon Araştırma Grubu (ENAG), aynı dönem için farklı bir tablo ortaya koyarak enflasyonu yüzde 9,38 olarak hesapladı ve yıllık enflasyonu yüzde 129,11 olarak açıkladı.
TÜİK'e göre, 12 aylık ortalama enflasyon yüzde 54,72 olarak gerçekleşti. Ocak ayında en az artış gösteren ana harcama grubu yüzde 40,62 ile giyim ve ayakkabı oldu, en yüksek artış ise yüzde 92,27 ile lokanta ve otellerde görüldü.
Ana harcama grupları bazında, Ocak ayında bir önceki aya göre en az artış gösteren grup yüzde -1,61 ile giyim ve ayakkabı, en yüksek artış ise yüzde 17,68 ile sağlık olarak kaydedildi.
TÜİK'in endeks kapsamında yer alan 143 temel başlıktan (COICOP 5'li Düzey) 2024 yılı Ocak ayında, 8 temel başlığın endeksinde düşüş, 4 temel başlığın ise değişim olmazken, 131 temel başlığın endeksi arttı.
ENAG'a göre ise geçen ay sağlık grubunda herhangi bir fiyat değişimi olmazken, en yüksek fiyat artışı giyim ve ayakkabı kategorisinde yüzde 16,42 olarak gerçekleşti.
Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, Ocak ayı enflasyon verileriyle ilgili yaptığı değerlendirmede, şu ifadeleri kullandı: "Şubat’tan itibaren aylık enflasyonun kayda değer şekilde düşerek tahmin patikamızla uyumlu seyredeceğini öngörüyoruz. Yıllık enflasyonda ise yılın ikinci yarısında belirgin bir gerileme göreceğiz. Fiyat istikrarını sağlamak temel önceliğimizdir."
Aynı zamanda, Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) da Aralık ayında yayımladığı Para Politikası Kurulu (PPK) toplantı özetinde, asgari ücret ve diğer ücret ayarlamalarının etkisi ile aylık enflasyonun Ocak ayında yükseleceğini, ancak Şubat ayı ve sonrasında yavaşlayacağını, yılın ilk yarısında enflasyonun ana eğilimindeki düşüşe yakın seyredeceğini tahmin ettiğini belirtmişti.
Ekonomistler TÜİK verilerini nasıl yorumladı?

Görsel Yükleniyor...

Görsel Yükleniyor...

Görsel Yükleniyor...
Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) Başkanlığına atanan Fatih Karahan, göreve başlamasının ardından yaptığı ilk açıklamada enflasyonla mücadelede kararlı olduklarını belirtti. Karahan, enflasyonun hedeflenen seviyelere gerileyene kadar parasal sıkılığı koruma konusunda kararlı olduklarını ifade etti.
Fiyat istikrarının TCMB'nin temel amacı ve önceliği olduğunu vurgulayan Karahan, güçlü bir ekiple dezenflasyon çalışmalarına devam ettiklerini söyledi. Ayrıca, enflasyonun hedefle uyumlu seviyelere düşene kadar parasal sıkılığı koruma konusunda kararlı olduklarını belirterek, enflasyon beklentileri ve fiyatlama davranışlarını yakından takip ettiklerini ifade etti.
Parasal sıkılaştırmanın, enflasyonun kontrol altına alınması amacıyla merkez bankaları tarafından uygulanan bir politika olduğunu açıklayan Karahan, sıkı para politikası uygulamasıyla para arzının kısıtlanması ve faiz oranlarının artırılması gibi adımların atılabileceğini ifade etti. Bu politika genellikle enflasyonun yükseldiği dönemlerde kullanılarak ekonomik istikrarın sağlanması hedeflenir.
Yanıtla
0
0

Bu içerik için bir tepkiniz var mı?

0
0
0
0
0
0
0
0
Gündem konusundaki bazı benzer içerikler
İlginizi çekebilecek diğer içerikler
© 2019 - 2024 SoruDenizi v1.4.1
Giriş Yap

Üye Ol
En az 3 en çok 23 karakter, sadece harf ve rakam içerebilir. Boş bırakılamaz En az 6, en çok 36 karakter olmalıdır. Boş bırakılamaz

Kullanıcı Sözleşmesi'ni kabul ediyorum
Şifremi Unuttum
Şifre yenileme bağlantısı e-postanıza gönderilecektir.

Reklamlar Görüntülenemiyor 😞
Hoşgeldiniz, bir reklam engelleyici kullanıyorsunuz gibi görünüyor. Sorun değil. Kim kullanmaz ki?
Reklam engelleyici kullanma hakkınıza saygı duyuyoruz ancak reklam gelirleri olmadan bu siteyi harika tutmaya devam edemeyeceğimizi bilmenizi istiyoruz.
Anlıyorum; reklam engelleyicimi devre dışı bıraktım.
Soru Denizi, ziyaretçilerine daha iyi bir deneyim sağlamak amacıyla çerez (cookie) teknolojisini kullanmaktadır.
Detaylı Bilgi
Tamam