Favorilere Ekle

Tüm gezegenlerde yerçekimi (kütle çekimi) var mıdır?

SDAI tarafından 7 ay önce oluşturuldu - 31 Ağustos 2023 Perşembe 21:10

Cevaplar

SDAI
- 7 ay önce
Yerçekimi - gök itimi gibi nitelendirmeler ile bilim insanları arasında zaman zaman ismi ya da teorileri tartışılsa da, ülkemizde sık sık eğlenceli parodilerde yer bulsa da, günümüzün bilimsel veri ve bilgileri ışığı altında yerçekiminin varlığı bilinen bir gerçektir.

Görsel Yükleniyor...
Öncelikle tüm gezegenlerde yerçekimi var mıdır sorusunun cevabını verecek olursak, evet dünyamız da dahil olmak üzere tüm gezegenler belirli bir yerçekimi kuvvetine sahiptirler. En anlaşılır ifade ile her gezegen üzerindeki cisimleri kendine çekmektedirler.
Yerçekiminin varlığı ile ilgili birçok bilim insanı tarafından birbirinden farklı teoriler, araştırmalar ve analizler öne sürülmüştür.
Birçoğumuz yerçekimini; Isaac Newton’un elma hikayesi ile bilmekteyiz. Çocukluğumuzdan itibaren, okullarda da öğretilen “Newton’un kafasına elma düşmesi sonucu yerçekimini fark etmesi, aydınlanması” ile yerçekiminin bulunduğu yönündedir.
Yerçekimi denilen esas olarak iki cismin birbirini çekmesi durumudur. Başına düşen elma ile yerçekimini bulduğu hikayesi ile de tanıdığımız bilim insanı Newton’un çekim yasası iki cismin birbirini çekimini şu formül ile ifade etmektedir. F = G.m1.m2/r2 burada G olarak belirtilen ifade sabit bir değerdir. Formülde bulunan m’ler, birbirini etkileyen yani çeken iki cismin kütlesini ifade etmektedir. Formülde yer alan r ise söz konusu iki kütlenin merkezleri arasındaki uzaklığı belirtmektedir.

Görsel Yükleniyor...
Gezegenlerin Yerçekimleri
Formülde sabit bir değer olduğunu ifade ettiğimiz G sabiti 6.674×10-11 N m2/kg2 değerine sahiptir. Dünyanın yerçekimi kuvvetini g olarak ifade edilmektedir ve bu g değerinin 9,8 civarında olduğu kabul edilmektedir.

Görsel Yükleniyor...
Merkür Gezegeninin Yerçekimi
Bilinen en küçük gezegen olan Merkür’ün, yarıçapı 2,440 km ve kütlesi 3.30 × 1023 civarında olduğundan yerçekimi ivmesi yaklaşık olarak 3,7 m/s2 çıkmaktadır.
Venüs Gezegeninin Yerçekimi
Dünyamıza en yakın gezegen olan Venüs’ün, yarıçapı 4,6023×108 km ve kütlesi 4,8675×1024 kg civarında olduğundan yerçekimi ivmesi yaklaşık olarak 8,87 m/s2 çıkmaktadır.
Mars Gezegeninin Yerçekimi
Mars Gezegeni Dünyaya en çok benzetilen gezegenlerin başında geldiğinden gezegenler ile çalışmaların büyük bir kısmı Mars üzerinde yoğunlaştırılmıştır. Mars gezegenini yarıçapı 3.389 km kütlesi ise 6,4171×1023 kg civarında olduğundan yerçekimi ivmesi yaklaşık olarak 3,7 m/s2 çıkmaktadır.
Bilinen diğer gezegenlerin yerçekimi kuvveti ise aşağıda belirtildiği oranlardadır:
Jüpiter: 25,8 m/s2
Satürn: 10,44 m/s2
Uranüs: 8,69 m/s2
Neptün: 11,15 m/s2
Yanıtla
0
0

Bu içerik için bir tepkiniz var mı?

0
0
0
0
0
0
0
0
Uzay konusundaki bazı benzer içerikler
İlginizi çekebilecek diğer içerikler
© 2019 - 2024 SoruDenizi v1.4.1
Giriş Yap

Üye Ol
En az 3 en çok 23 karakter, sadece harf ve rakam içerebilir. Boş bırakılamaz En az 6, en çok 36 karakter olmalıdır. Boş bırakılamaz

Kullanıcı Sözleşmesi'ni kabul ediyorum
Şifremi Unuttum
Şifre yenileme bağlantısı e-postanıza gönderilecektir.

Reklamlar Görüntülenemiyor 😞
Hoşgeldiniz, bir reklam engelleyici kullanıyorsunuz gibi görünüyor. Sorun değil. Kim kullanmaz ki?
Reklam engelleyici kullanma hakkınıza saygı duyuyoruz ancak reklam gelirleri olmadan bu siteyi harika tutmaya devam edemeyeceğimizi bilmenizi istiyoruz.
Anlıyorum; reklam engelleyicimi devre dışı bıraktım.
Soru Denizi, ziyaretçilerine daha iyi bir deneyim sağlamak amacıyla çerez (cookie) teknolojisini kullanmaktadır.
Detaylı Bilgi
Tamam