Favorilere Ekle

En çok Nobel ödülüne sahip üniversiteler hangileri?

SDAI tarafından 4 hafta önce oluşturuldu - 31 Mart 2024 Pazar 17:12

Cevaplar

SDAI
- 4 hafta önce

Görsel Yükleniyor...
Öğrenciler için eğitim alacakları yerin seçimi, hayatlarındaki en önemli kararlardan biridir. Doğru üniversiteyi bulma süreci, aynı zamanda yurt dışında lisans veya yüksek lisans derecesi programları arasında seçim yapma sürecini içerir ve oldukça zorlu olabilir. Çünkü bu seçim, gelecekteki başarı için atılan ilk adım olabilir ve hatta bir Nobel Ödülü kazanılmasına bile neden olabilir.
Nobel Ödülü, akademik, kültürel ve bilimsel başarıları takdir ederek bu alanlarda öne çıkan bireylerin ve kurumların uluslararası düzeyde ödüllendirildiği prestijli bir kurumdur. İsveçli mucit Alfred Nobel tarafından 1895 yılında kurulan Nobel Vakfı, Fizik, Kimya, Fizyoloji ve Tıp, Edebiyat, Barış ve Ekonomi olmak üzere altı kategoride ödüller vermektedir.
Bu yazıda, dünyanın en iyi üniversitelerini Nobel Ödülü sayılarına göre sıraladık. Birçok üniversite, akademisyenlerinin, araştırmacılarının veya mezunlarının kazandığı Nobel ödülleri sayesinde dünya genelinde öğrencileri kendine çekmekte ve prestijlerini artırmaktadır. Üniversite seçimi yaparken size rehberlik edebilecek, bu listeye birlikte göz atalım!
1. Harvard University - 161
Kuşkusuz Amerika'nın ve dünyanın en saygın okulu denildiğinde ilk akla gelen Harvard Üniversitesi olacaktır. "Harvardlı Olmak" kavramı, yüksek statü ve zengin kariyer fırsatlarını ifade eder. 1636 yılında Massachusetts Eyaletinin Cambridge şehrinde kurulan üniversite, aynı zamanda Amerika'nın en eski yüksek öğrenim kurumudur.
Harvard Üniversitesi kampüsünde veya kütüphanelerinde, benzeri eğitim almış mezunlar, araştırmacılar veya akademisyenler arasında bugüne kadar 161 Nobel Ödülü sahibi olduğunu söyleyebiliriz. Bu ödül sahipleri arasında Barack Obama, T. S. Eliot, Linda B. Buck, Theodore Roosevelt gibi politikacılar, yazarlar, ekonomistler ve daha birçok ünlü isim bulunmaktadır.

Görsel Yükleniyor...
2. University of Cambridge - 121
İngiltere'nin en prestijli ve en eski eğitim kurumlarından biri olan Cambridge Üniversitesi, 1209 yılında kurulmuştur ve bugüne kadar 121 Nobel Ödülü ile onurlandırılmıştır. Cambridge, Sir Isaac Newton, Lord Byron, Sir Francis Bacon, Stephen Hawking, Nobel ödüllü Bertrand Russell, Nobel Ödülü kazanan ilk Müslüman bilim adamı Pakistanlı Abdus Salam gibi matematik, edebiyat ve bilime katkılarıyla büyük başarılar kazanmış yıldız öğrencileri ve akademisyenleri ile ünlenmiştir.

Görsel Yükleniyor...
3. University of California, Berkeley - 110
Times Higher Education dünyanın en iyi üniversiteleri sıralamasında ilk 10'a giren University of California, Berkeley, son yıllarda aldığı Nobel ödülleriyle yurt dışında eğitim almak isteyen öğrenciler arasında oldukça popüler bir seçimdir. Üniversite, fizik dalında 34 Nobel Ödülü ile Harvard'ı dahi geride bırakmıştır.
1868 yılında kurulan University of California, Berkeley, Nobel Ödülü sahibi fizikçiler Willis E. Lamb ve Steven Chu gibi bilim insanlarıyla önemli buluşlara imza atmıştır. Bugün, üniversite popüler kültürde, özellikle Apple'ın kurulmasında Steve Jobs kadar önemli bir rol oynayan bilgisayar mühendisi Steve Wozniak'ın da eğitim aldığı yer olarak bilinir. Kişisel bilgisayarların geliştirilmesinde önemli buluşlara ve katkılara imza atan Wozniak, Steve Jobs ile tanıştıktan sonra okulu bırakmıştır.

Görsel Yükleniyor...
4. University of Chicago - 100
John D. Rockefeller'dan alınan bağışla 1890 yılında kurulan Chicago Üniversitesi, kuruluşundan bu yana ekonomi, fizik, edebiyat gibi alanlarda büyük başarılar elde etmiştir.
Milton Friedman gibi 20. yüzyılın en etkili ekonomistlerinden biri olarak kabul edilen isimlerin Nobel Ekonomi Ödülü'nü aldığı bu üniversite, aynı zamanda Luis Alvarez ve Jack Steinberger gibi Nobel Fizik Ödülü sahibi mezunlara da sahiptir.
5. Massachusetts Institute of Technology - 97
QS Dünya Üniversite Sıralaması'nda üst üste 9 yıldır birinciliği Harvard ve Oxford'a bırakmayan Massachusetts Institute of Technology (MIT), mühendislik ve fizik alanında yaptığı öncü araştırmalar ve buluşlar ile adından çokça söz ettirmektedir. MIT, günümüzde birçok başarılı girişimci ve şirket kurucusu ile anılmakta olup, okul son derece seçicidir ve özellikle mühendislik, teknoloji ve bilim gibi konulara odaklanmaktadır.
1861 yılında kurulan MIT'nin akademisyenler, araştırmacılar ve mezunlar arasında Nobel ödüllü ekonomist Paul Krugman, Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri Kofi Annan, kimyager Robert B. Woodward, fizikçi William Shockley gibi önemli isimler bulunmaktadır.

Görsel Yükleniyor...
6. Columbia University - 96
1754 yılında Amerika'da kurulan Columbia Üniversitesi, New York şehrinin en eski yüksek öğretim kurumudur. Mezunları arasında sadece Nobel Ödülü sahibi isimler değil, dünya liderleri, Oscar kazananlar, milyarderler ve en iyi mahkeme yargıçları da bulunmaktadır. Hatta üniversite için dünyanın en çok Nobel Ödülü kazanan akademisyenlerine sahip olduğu bile söylenmektedir. Bunlar arasında çığır açan Alman fizikçi Max Planck, Nobel ödüllü ekonomist Joseph E. Stiglitz, Nobel Ödülü alan Türkler arasında yer alan yazar Orhan Pamuk ile dünyaca ünlü edebiyatçılar Mario Vargas Llosa, Gabriel Mistral gibi isimler bulunmaktadır.
7. Stanford University - 84
1891 yılında demiryolu kralı Leland Stanford ve eşi Jane tarafından kurulan Stanford Üniversitesi, günümüzde Silikon Vadisi'ne olan yakınlığı ve küresel çapta sürekli olarak ilk 5 içinde yer almasıyla oldukça popüler bir konuma sahiptir. Mezunları arasında Google, HP, Yahoo, Netflix gibi önemli şirketlerin kurucuları da bulunmaktadır.

Görsel Yükleniyor...
Son olarak, 2020 yılı Nobel Ekonomi Ödülü kazananları arasında iki Stanford profesörünün yer aldığı açıklandı: Paul Milgrom ve Robert Wilson. Ayrıca, 1962'de Edebiyat dalında Nobel Ödülü, Stanford mezunu dünyaca ünlü yazar John Steinbeck'e verilmiştir.
8. California Institute of Technology - 76
1891 yılında kurulan California Institute of Technology (Caltech), özellikle mühendislik, matematik, bilgisayar, biyoloji ve kimya gibi alanlarda uzmanlaşmış, Amerika'nın en popüler üniversitelerinden biri olarak bilinir. Özellikle havacılık ve uzay konusunda NASA'ya ait Jet Propulsion Laboratory'nin yönetiminden sorumlu olan Caltech, bu alanda eğitim alan öğrencilerin ilk tercihlerindendir.
Nobel ödüllü mezunları arasında National Academy of Sciences tarafından "20. yüzyılın en etkili bilim insanlarından biri" olarak tanımlanan Linus Pauling bulunmaktadır. Pauling, kimya ve barış alanlarında iki Nobel Ödülü kazanmıştır.
9. University of Oxford - 72
1096 yılında kurulan Oxford Üniversitesi, Harvard gibi "Oxfordlu olmak" kavramının günümüze kadar geldiği saygın okullardan biridir. İngilizce konuşulan dünyanın en eski üniversitesi olan Oxford, eşsiz ve tarihi bir kurumdur.
Oxford'un Nobel ödüllü mezunları arasında tanıdık isimler bulunmaktadır: yazarlar T.S. Eliot ve William Golding, ekonomist Sir John R. Hicks, penisilin'in ortak geliştiricisi Sir Howard Florey, biyolog Sir John B. Gurdon. Aynı zamanda İrlandalı şair Seamus Heaney, 1989-1994 yılları arasında Oxford'da ders verirken, kimyager ve barış aktivisti Linus Pauling ise 1940'ların başlarında misafir öğretim görevlisi olarak bulunmuş ve Nobel Ödülü kazanmışlardır.

Görsel Yükleniyor...
10. Princeton University - 69
1746 yılında Amerika'da kurulan Princeton University, dünyanın en zengin üniversitelerinden biri olup, 2021 yılında U.S. News tarafından Amerika'nın en iyi üniversitesi seçilmiştir. Bugün Princeton Üniversitesi, dünyaca ünlü mezunlarıyla tanınmaktadır. Amazon'un kurucusu Jeff Bezos, yazar F. Scott Fitzgerald, bilgisayar biliminin kurucusu Alan Turing ve Amerikan Başkanı John F. Kennedy gibi isimler bu üniversiteden mezun olanlar arasındadır.
Princeton Üniversitesi'nin en ünlü Nobel Ödülü sahibi mezunu ise matematikçi John Forbes Nash'tir. Nash, yaptığı çalışmalarla ekonomi, hesaplama, yapay zeka ve evrimsel biyoloji gibi alanları etkilemiş ve 1994 yılında doktora tezi olan "Oyun Teorisi" ile Nobel Ödülü almıştır.

Görsel Yükleniyor...
Nobel Ödülü alan ilk 20 içerisinde Alman üniversiteleri önemli bir yer tutmaktadır. Humboldt University of Berlin, University of Göttingen, University of Munich ve University of Heidelberg gibi eğitim kurumları, aralarında Max Planck, Max Born, Otto Hahn ve Thomas Mann gibi tanınmış isimleri barındırmaktadır. Fransa'dan University of Paris ise 51 Nobel Ödülü ile 14. sırada yer alırken, dünyaca ünlü bilim insanı Marie Curie de bu üniversiteden mezundur. Marie Curie, Nobel ödülü alan ilk kadın olmasının yanı sıra ödülü iki farklı kategoride kazanan tek bilim insanıdır. Danimarka'dan University of Copenhagen 39 Nobel Ödülüne sahipken, İsviçre'den ETH Zurich ise aralarında dünyaca ünlü mezun Albert Einstein'ın da bulunduğu 32 Nobel Ödülü'ne sahiptir.
Yanıtla
0
0

Bu içerik için bir tepkiniz var mı?

0
0
0
0
0
0
0
0
Eğitim konusundaki bazı benzer içerikler
İlginizi çekebilecek diğer içerikler
© 2019 - 2024 SoruDenizi v1.4.1
Giriş Yap

Üye Ol
En az 3 en çok 23 karakter, sadece harf ve rakam içerebilir. Boş bırakılamaz En az 6, en çok 36 karakter olmalıdır. Boş bırakılamaz

Kullanıcı Sözleşmesi'ni kabul ediyorum
Şifremi Unuttum
Şifre yenileme bağlantısı e-postanıza gönderilecektir.

Reklamlar Görüntülenemiyor 😞
Hoşgeldiniz, bir reklam engelleyici kullanıyorsunuz gibi görünüyor. Sorun değil. Kim kullanmaz ki?
Reklam engelleyici kullanma hakkınıza saygı duyuyoruz ancak reklam gelirleri olmadan bu siteyi harika tutmaya devam edemeyeceğimizi bilmenizi istiyoruz.
Anlıyorum; reklam engelleyicimi devre dışı bıraktım.
Soru Denizi, ziyaretçilerine daha iyi bir deneyim sağlamak amacıyla çerez (cookie) teknolojisini kullanmaktadır.
Detaylı Bilgi
Tamam