Hoşgeldiniz, bir reklam engelleyici kullanıyorsunuz gibi görünüyor. Sorun değil. Kim kullanmaz ki?
Reklam engelleyici kullanma hakkınıza saygı duyuyoruz ancak reklam gelirleri olmadan bu siteyi harika tutmaya devam edemeyeceğimizi bilmenizi istiyoruz.
Cevaplar
Görsel Yükleniyor...
- Yükleme sürecinde genellikle sadece iOS App Store ya da Google Play Store'dan bir uygulama indirilir. Ücretsiz VPN sağlayıcıları da mevcuttur ancak konu güvenlik olunca profesyonel bir sağlayıcı seçmek akıllıca olur.
- Kurulum aşırı derecede kullanıcı dostudur çünkü varsayılan ayarlar çoğunlukla ortalama akıllı telefon kullanıcısına göre tasarlanmıştır. Tek yapmanız gereken hesabınızla giriş yapmaktır. Çoğu uygulama, bu adımdan sonra VPN servislerinin temel işlevlerini tanıtır.
- VPN'yi açmak, çoğu VPN uygulaması için gerçekten bir aydınlatma düğmesine basmak gibidir. Bu seçeneği muhtemelen doğruca ana ekranınızda görebilirsiniz.
- Konumunuzu değiştirmek isterseniz sunucu değiştirme işlemi genellikle manuel olarak yapılır. Tek yapmanız gereken listeden istediğiniz ülkeyi seçmektir.
- Daha yüksek seviyede veri koruması isteyen kullanıcılar için gelişmiş kurulum da mevcuttur. VPN uygulamanıza bağlı olarak şifreleme yönteminiz için diğer protokolleri de seçebilirsiniz. Tanılamalar ve diğer özellikler de uygulamanızda mevcut olabilir. Üye olmadan önce ihtiyaçlarınıza uygun VPN'yi bulmak için bu özellikleri araştırın.
- Bundan sonra internette güvenle gezinebilmek için tek yapmanız gereken, uygulamanın içinden VPN bağlantısını etkinleştirmektir.
- Ancak şunu da unutmayın: Bir VPN, ancak sağlayıcısının veri kullanımı ve depolama politikaları kadar güvenlidir. VPN'nin verilerinizi sunucularına aktardığı ve bu sunucuların sizin adınıza internete bağlandığı unutulmamalıdır. Veri kayıtlarını depoluyorlarsa bu depolamayı ne amaçla kullandıklarını mutlaka öğrenin. Ciddi VPN sağlayıcılarının önceliği genellikle gizliliğinizdir. Bu yüzden Secure Connection gibi güvenilir bir sağlayıcı seçmelisiniz.
Yalnızca internet verilerinin şifrelendiği unutulmamalıdır. Hücresel bağlantı veya Wi-Fi bağlantısı kullanmayan hiçbir şey internet üzerinden iletilmez. Sonuç olarak VPN uygulamanız, standart sesli aramalarınızı veya kısa mesajlarınızı şifrelemez.Görsel Yükleniyor...
Görsel Yükleniyor...
Görsel Yükleniyor...
Görsel Yükleniyor...
- IP adresinizin şifrelenmesi: VPN'nin ana görevi IP adresinizi İSS'nizden ve diğer üçüncü kişilerden gizlemektir. Bu durum, siz ve VPN sağlayıcısı dışında kimsenin görme riski olmadan çevrimiçi bilgi göndermenizi ve almanızı sağlar.
- Protokollerin şifrelenmesi: VPN'nin arkanızda internet geçmişiniz, arama geçmişiniz ve çerezler gibi izler bırakmanızı da engellemesi gerekir. Çerezlerin şifrelenmesi özellikle önemlidir çünkü üçüncü kişilerin kişisel verileriniz, finansal bilgileriniz ve internet sitelerindeki diğer içerikleriniz gibi gizli bilgilerinize erişimlerini engeller.
- Kill Switch: VPN bağlantınız aniden kesintiye uğrarsa güvenli bağlantınız da kesintiye uğrar. İyi bir VPN, böyle ani kesintileri tespit edebilir ve daha önceden seçilen programları sonlandırarak verilerin çalınma riskini azaltır.
- İki faktörlü kimlik doğrulama: Güçlü bir VPN, çeşitli kimlik doğrulama yöntemlerini kullanarak oturum açmak isteyen herkesi kontrol eder. Örneğin, sizden şifre girmeniz istenebilir ve sonra da cep telefonunuza bir kod gönderilir. Bu işlem, istenmeyen üçüncü kişilerin güvenli bağlantınıza erişim sağlamasını zorlaştırır.
VPN'lerin tarihiİnternetin kullanılmaya başlandığı günden beri, internetteki göz atma verilerini korumak ve şifrelemek için çaba sarf edilmektedir. ABD Savunma Bakanlığı, internet iletişim verilerini şifrelemek için projelere 1960'larda başlamıştır.VPN öncesi yöntemlerBu çalışmaların sayesinde ARPANET (Advanced Research Projects Agency Network - Gelişmiş Araştırma Projeleri Birimi Ağı) adlı bir paket dağıtım ağı oluşturmuştur ve bu da Transfer Kontrol Protokolü/İnternet Protokolü'nün (TCP/IP) geliştirilmesini sağlamıştır.TCP/IP'de dört katman mevcuttu: Bağlantı, internet, ulaşım ve uygulama. O dönemdeki internet seviyesinde yerel ağlar ve cihazlar evrensel ağa bağlanabiliyordu; ifşa tehlikesi de bu aşamada netlik kazandı. 1993 yılında Columbia Üniversitesi ve AT&T Bell Labs'in kurduğu bir ekip, modern VPN'nin ilk versiyonunu ortaya çıkarmayı başardı; ürettikleri çözümün adı swIPE yani yazılım IP şifreleme protokolüydü.Ertesi yıl Wei Xu, çevrimiçi olarak paylaşılan bilgi paketlerinin kimliğini doğrulayan ve bu paketleri şifreleyen bir internet güvenlik protokolü olan IPsec ağını geliştirdi. 1996 yılında ise Gurdeep Singh-Pall isimli bir Microsoft çalışanı, Noktadan Noktaya Tünelleme Protokolü'nü (PPTP) geliştirdi.Görsel Yükleniyor...
Görsel Yükleniyor...
Görsel Yükleniyor...
Bu içerik için bir tepkiniz var mı?