Favorilere Ekle

Rusya'daki konser saldırısı hakkında bilinenler nelerdir?

SDAI tarafından 4 hafta önce oluşturuldu - 29 Mart 2024 Cuma 17:38

Cevaplar

SDAI
- 4 hafta önce

Görsel Yükleniyor...
Moskova'da Cuma akşamı bir konser salonuna yapılan saldırı, Rusya'nın son yıllardaki en büyük saldırısı olarak kaydedildi. Devlet Başkanı Vladimir Putin'in beşinci dönemine başlamasından sadece birkaç gün sonra gerçekleşen bu saldırıda yüzden fazla insanın hayatını kaybettiği belirtiliyor. Saldırının sorumluluğunu IŞİD üstlendi. Saldırı hakkında şimdiye kadar elde edilen bilgiler derlendi.

Görsel Yükleniyor...
Saldırı nasıl yapıldı?
Moskova'nın dışında bulunan Crocus Belediye Salonu, Kremlin'e 20 kilometre uzaklıktadır. Burası Cuma akşamı yerel saatle 20:00'de, Picnic adlı bir rock grubunun konserine ev sahipliği yapacaktı. Saldırganlar, konserin başlamasından kısa bir süre önce binanın fuayesine girdiler. Binada dört güvenlik görevlisi bulunmaktaydı ve bir tanesi, diğerlerinin saldırı başladığında bir reklam panosunun arkasına saklandığını gözlemledi.
Olayın videolarında, kamuflaj kıyafetleri giymiş dört saldırganın insanlara ateş açarak binanın içindeki konser salonuna doğru ilerlediği görülüyor. Bir görgü tanığı, saldırının başladığını duyduktan sonra kalabalıkla birlikte sahneye doğru koştuklarını ve bir hoparlörün arkasına saklanmaya çalıştıklarını anlattı.
Olay sırasında konser salonunda alevlerin çıktığı görülüyor ve bu yangın, zamanla tüm binayı sardı. Yedi katlı binanın en üst iki katında bulunan konser salonunun cam tavanı, yangının etkisiyle çöktü. Rus yetkililer, teröristlerin yanıcı bir sıvı dökerek yangını başlattığını belirtti. Yangın sırasında çok sayıda yaralı bulunuyordu.
Saldırı, bazı görgü tanıklarına göre yaklaşık 20 dakika sürdü. Üst katın kapılarının kilitli olması, oradan kaçmak isteyenleri engelledi. Yangın helikopterlerinin 160 ton su dökmesinin ardından, yangın sabaha karşı 10. saatte kontrol altına alındı. Saldırganlar olay yerinden kaçarken, yüzlerce kişi hayatını kaybetmiş veya yaralanmıştı. Ölenlerin bir kısmı kurşun yaralarından, bir kısmı ise duman zehirlenmesinden hayatını kaybetmişti. Picnic grubunun üyeleri saldırıdan yaralı olarak kurtuldu.

Görsel Yükleniyor...
Hayatını kaybedenler kim?
Konser için 6 binden fazla kişi binaya akın etmişti. Ölü sayısı olayın ardından sürekli olarak arttı. Yetkililer, yanan binanın çökmesi sonucu oluşan enkazın kaldırılması sırasında yeni cesetlere ulaştı. Cumartesi öğleden sonra, ölü sayısının son olarak 133 olarak açıklandığı belirtildi. Ölenler arasında en yaşlı kişinin 70'lerinde olduğu ve en gençlerin ise yaşları açıklanmayan üç çocuk olduğu duyuruldu. En az 60 kişinin ağır yaralandığı ve ölü sayısının artabileceği açıklandı. Saldırıya uğrayanların büyük çoğunluğu, Moskova'nın kuzeybatı ucundaki Krasnogorsk ve Khimki gibi kentlerden gelmekteydi.

Görsel Yükleniyor...
Saldırganlar kim?
Saldırganlar, yarattıkları kaosun içinde kaçmayı başardılar ve bunun üzerine geniş kapsamlı bir arama operasyonu başlatıldı. Milletvekili Aleksandr Khinshtein, saldırganların beyaz bir Renault ile kaçtıklarını ve polisin aracı Moskova'ya 340 km uzaklıkta tespit ettikten sonra durdurmaya çalıştığını, bu esnada araçtaki iki kişiyi gözaltına alırken diğerlerinin kaçtığını belirtti. Saldırıdan 14 saat sonra, Rusya Federal Güvenlik Servisi (FSB), saldırıyı düzenleyen dört kişinin de dahil olduğu 11 kişinin yakalandığını duyurdu. Ancak bu kişilerin kimlikleri henüz Cumartesi akşamı itibarıyla açıklanmadı. Rusya İçişleri Bakanlığı, bu kişilerin Rus vatandaşı olmadığını bildirdi ve bazı haberlerde bu kişilerin Tacikistan vatandaşı olduğu iddia edildi. Milletvekili Khinshtein, araçta bu ülkeye ait pasaportların bulunduğunu belirtti. Ancak Tacikistan emniyeti, adı geçen iki vatandaşlarının Kasım ayında Rusya'dan döndüklerini ve şu anda Tacikistan'da olduklarını açıkladı. İki kişinin pasaportlarıyla birlikte çekilmiş fotoğraflarını da paylaştı.

Görsel Yükleniyor...
Saldırının arkasında kim var?
Cuma günü kısa bir açıklama yaparak saldırıyı üstlenen IŞİD, Cumartesi günü ise saldırganlara ait olduğunu öne sürdüğü dört maskeli erkeğin bulunduğu bir fotoğraf paylaştı. Rus yetkililer, saldırının IŞİD tarafından üstlenilmesine dair herhangi bir açıklama yapmadılar. ABD ise iki hafta önce Moskova'da büyük etkinliklerin hedef alınabileceğine dair bir uyarı yayımlamıştı, ancak Rus yetkililer, ABD'nin paylaştığı istihbarat bilgisinde pek bir detay olmadığını belirttiler. Vladimir Putin, geçen hafta yaptığı bir konuşmada "Batılı kurumların Rusya'da terör saldırısı düzenlenebileceğine dair son dönemde yaptığı provokatif açıklamaların bir şantaj niteliğinde olduğunu" ifade etti. ABD ise saldırının arkasında IŞİD'in Horasan kolu olan IŞİD-H'nin olduğunu söyledi. Bu örgüt, eskiden Horasan olarak adlandırılan bölgede bir halifelik kurmayı hedefliyor. Colin Clarke adlı terörizmle mücadele analisti, "IŞİD-H'nin Rusya'ya odaklanmış durumda olduğunu" belirtiyor ve ekliyor: "Örgüt Kremlin'i Afganistan, Çeçenistan ve Suriye'deki müdahaleleri nedeniyle eleştiriyor ve Müslümanları katlettiğini söylüyor." Putin, saldırganların Ukrayna'ya kaçmaya çalışırken yakalandığını ve "İlk bulgulara göre Ukrayna tarafında onlar için bir geçiş hazırlanmış olduğunu" söyledi. Ancak Ukrayna, bu iddiayı reddetti ve "son derece absürt" olarak nitelendirdi.

Görsel Yükleniyor...
Yanıtla
0
0

Bu içerik için bir tepkiniz var mı?

0
0
0
0
0
0
0
0
Gündem konusundaki bazı benzer içerikler
İlginizi çekebilecek diğer içerikler
© 2019 - 2024 SoruDenizi v1.4.1
Giriş Yap

Üye Ol
En az 3 en çok 23 karakter, sadece harf ve rakam içerebilir. Boş bırakılamaz En az 6, en çok 36 karakter olmalıdır. Boş bırakılamaz

Kullanıcı Sözleşmesi'ni kabul ediyorum
Şifremi Unuttum
Şifre yenileme bağlantısı e-postanıza gönderilecektir.

Reklamlar Görüntülenemiyor 😞
Hoşgeldiniz, bir reklam engelleyici kullanıyorsunuz gibi görünüyor. Sorun değil. Kim kullanmaz ki?
Reklam engelleyici kullanma hakkınıza saygı duyuyoruz ancak reklam gelirleri olmadan bu siteyi harika tutmaya devam edemeyeceğimizi bilmenizi istiyoruz.
Anlıyorum; reklam engelleyicimi devre dışı bıraktım.
Soru Denizi, ziyaretçilerine daha iyi bir deneyim sağlamak amacıyla çerez (cookie) teknolojisini kullanmaktadır.
Detaylı Bilgi
Tamam