Favorilere Ekle

Barok mimari nedir?

SDAI tarafından 1 yıl önce oluşturuldu - 29 Temmuz 2023 Cumartesi 22:55

Cevaplar

SDAI
- 1 yıl önce
Barok kelimesinin kökü Portekizce‘de “tam yuvarlak olmayan eğri-büğrü inci” anlamında olan barocco sözcüğünden gelmektedir. Günümüzde de yaygın olarak kullanılmakta olan barok sözcüğü; mimari, müzik, resim, tiyatro ve edebiyat gibi çeşitli alanlarda belirli bir tarzı ifade etmek için tercih edilir. Barok sanatı ise genel olarak mimari yapılarda karşımıza çıkmaktadır.
Barok Mimari Ne Zaman ve Nerede Ortaya Çıkmıştır?
Barok mimari 16. yüzyılda İtalya’da ortaya çıkmıştır. Gösteri, tiyatro ve renklerle bağlantılı olan bu tarz; 16. ve 18. yüzyıllar arasında İtalya’dan Avrupa’ya yayılan genel dinamik bir mimari akım olarak sanat tarihindeki yerini almıştır. Günümüze kadar gelmiş olan sanat akımlarının büyük bir çoğunluğu bir önceki akımı eleştirel bir biçimde doğar. Barok mimari de Rönesans döneminin sonunda ortaya çıkmış ve 18. yüzyıl sonlarına doğru yerini Rokoko tarzındaki yapılara bırakmıştır.

Görsel Yükleniyor...
Gesu Kilisesi, Roma, Giacomo Barozzi da Vignolala
Mimaride Barok stilin ilk kez ortaya çıktığı ve geliştiği yer, İtalya’da Roma ve çevresini kapsayan bölgedir. Barok mimarinin ilk örneği ise ünlü mimar Giacomo Barozzi da Vignolala (1507-1579) tarafından 1568 yılında Roma’da yapımına başlanan Gesu Kilisesidir. Katları birbirine bağlayan kıvrımlı köşe destekleri, eğrisel çizgiler, çıkıntılı çift ayak yapısı ve ışık gölge oyunları ile bu kilise, ileride ortaya çıkacak birçok kiliseye ilham kaynağı olmuştur.
Barok Mimari Neden ve Nasıl Ortaya Çıkmıştır?
Barok Mimari, gittikçe büyüyen Protestanlık akımına karşı Katolik Kilisesi tarafından halkın ilgisini Protestanlıktan uzaklaştırmak ve kayıp ruhları geri kazanmak fikri ile Roma’da ortaya çıkmıştır. Bu dönem içerisinde barok yapılar kilisenin propaganda aracı olarak kullanılmıştır. Roma ve Papalık çevresinde şekillenen bu yapılar; Hristiyan ruhunun tekrar güçlendirilmesini hedefleyen bir anlayış ile kurtuluş yolu olarak topluma sunulmuştur. Kiliseye gitme eylemi farklı bir deneyimle birleştirilerek, Katolik Kilisesi’ne karşı koşulsuz güven ve inancın yeniden canlandırılması hedeflenmiştir. Bunu yaparken Katolik sembolizmine bağlı kalınmıştır. Bu anlamda Dünyada en çok bilinen yapı Giovanni Lorenzo Bernini (1598-1680) tarafından yapılan Vatikan’daki San Pietro Bazilikası’dır.

Görsel Yükleniyor...
San Pietro Bazilikası, Vatikan, Giovanni Lorenzo Bernini
Barok mimari, sanatsal düşünce temelinde kendini Rönesans’a karşı bir duruş olarak konumlandırmıştır. 16. yüzyılda sömürgecilik ile beraber Avrupa ülkeleri de gelişmeye başlamış, bu gelişim ile beraber sanatçıların tarzlarında da gözle görülür bir değişim ön plana çıkmıştır. Sanatçılar artık daha coşkulu ve ihtişamlı eserler yaratmaya başlamıştır.
Ayrıca peyzajda bu dönemde önem kazanmış ve 17. yüzyıl itibari ile yeni ve ilgi çekici bir tarz olarak mimarlık tarihinde yerini almıştır. Aynı dönemde Barok mimarinin Avrupa’ da ki yansıması; dönemin kudretli prensleri tarafından kraliyetin gücünü göstermek amaçlı yaptırılan ihtişamlı saraylar ile olmuştur.
Bu akım yapıların ihtişamının yanında, doğayı biçimlendirmek üzerinde de oldukça etkili olmuştur. Görkemli heykeller, fıskiyeli havuzlar, devasa bahçeler, süslü ve göz alıcı salonlar, duvar işlemeleri, tanrı ve mitoloji konulu resimler barok döneminin öne çıkan unsurlarıdır. Tüm bu özellikleri barındıran, 17. Yüzyılın en popüler Barok Sarayı ise Paris’teki dünyaca ünlü Versay Sarayı’dır.
Barok Mimarinin Özellikleri Nelerdir?
Barok mimaride en dikkat çeken yapı türleri kiliseler ve saraylardır. Barok mimari, yaratıcı ve garip yollar kullanarak sütun, kemer, üçgen alınlıklar, frizler gibi geleneksel elemanların klasik biçimini değiştirir. Kapı ve pencerelerin üzerindeki alınlıklar genellikle yarım daire ya da üçgen şeklindedir. Bunların haricinde Barok mimarinin genel özellikleri kısaca şunlardır:
Kıvrımlı duvarlara sahip cepheler
Dini mekanlarda oval ve yarım madalyon formlu geniş sahınlar
Tamamlanmamış veya bilerek yarım bırakılmış mimari ögeler
Detaylı iç mekanlar, dış mekanlarda içbükey ve dışbükey yüzeyler
Büyük tavan freskleri
Mitolojik figürlerin yer aldığı ihtişamlı resimler
Işığın dramatik kullanımı, güçlü ışık ve gölge etkisi
Renklerin yoğun kullanımı ve zengin süslemeler
Çoğunlukla altınla kaplanmış ahşap figürler
İçeride resim, heykel ve sıva ile süslenmiş bir iç kabuk
Resimle heykelin harmanlanması ve yanıltıcı efektler ile görsel illüzyonlar
Veba salgınının bitişi anısına dikilmiş Veba Sütunları

Görsel Yükleniyor...
Barok Mimari Özellikleri

Görsel Yükleniyor...
Aynalı Salon, Versay Sarayı

Görsel Yükleniyor...
Versay Sarayı

Görsel Yükleniyor...
Viyana Veba Sütunu
Yanıtla
0
0

Bu içerik için bir tepkiniz var mı?

0
0
0
0
0
0
0
0
Mimari konusundaki bazı benzer içerikler
İlginizi çekebilecek diğer içerikler
© 2019 - 2024 SoruDenizi v1.4.1
Giriş Yap

Üye Ol
En az 3 en çok 23 karakter, sadece harf ve rakam içerebilir. Boş bırakılamaz En az 6, en çok 36 karakter olmalıdır. Boş bırakılamaz

Kullanıcı Sözleşmesi'ni kabul ediyorum
Şifremi Unuttum
Şifre yenileme bağlantısı e-postanıza gönderilecektir.

Reklamlar Görüntülenemiyor 😞
Hoşgeldiniz, bir reklam engelleyici kullanıyorsunuz gibi görünüyor. Sorun değil. Kim kullanmaz ki?
Reklam engelleyici kullanma hakkınıza saygı duyuyoruz ancak reklam gelirleri olmadan bu siteyi harika tutmaya devam edemeyeceğimizi bilmenizi istiyoruz.
Anlıyorum; reklam engelleyicimi devre dışı bıraktım.
Soru Denizi, ziyaretçilerine daha iyi bir deneyim sağlamak amacıyla çerez (cookie) teknolojisini kullanmaktadır.
Detaylı Bilgi
Tamam