Favorilere Ekle

Wall House 2 nasıl özellikleri sahip ve mimarisi nedir?

SDAI tarafından 2 ay önce oluşturuldu - 9 Şubat 2024 Cuma 20:38

Cevaplar

SDAI
- 2 ay önce

Görsel Yükleniyor...
Duvar Ev 2 (Wall House 2), John Hejduk'un çeşitli 'duvar ev' projeleri arasından seçilerek hayata geçirilen tek projesidir. Başlangıçta 1973 yılında Cooper Union'dan meslektaşı Ed Bye için tasarlanan bina, Ridgefield, Connecticut'ta yer alıyordu; ancak proje, John Hejduk'un 2000 yılında vefatının ardından bir yıl sonra, Hollanda'nın Groningen şehrinde gerçekleştirilebildi. Yapının orijinal tasarımına tamamen sadık kalınmasına rağmen, bina yönetmeliklerine uygun olması amacıyla %20 oranında bir büyütme yapılarak tamamlandı.

Görsel Yükleniyor...
Duvar Ev 2, John Hejduk için şüphesiz deneysel bir proje olarak öne çıkıyor. Mimar, bu yapıda hem fiziksel bir sınır hem de metaforik bir sembol olarak kullanılan duvar ile mimari bir manifestoyu ortaya koyuyor. Evin kurgusunu belirleyen üç kat yüksekliğindeki duvar, mekansal olarak evi iki bölüme ayırıyor. Duvarın bir tarafında, üst üste yerleştirilmiş yatak odası, yemek odası ve salon gibi yaşam alanları bulunurken, servis alanları, sirkülasyon yolları ve evin uzun giriş koridoru ise duvarın diğer tarafında konumlanıyor. Giriş koridorunun sonunda ise bir çalışma odası yer alıyor.

Görsel Yükleniyor...
Hejduk için, Duvar Ev'deki duvarın taşıdığı anlam hem mekansal hem de sembolik bir derinliğe sahiptir. Bu duvar, evin içinde bir eşik noktası oluşturarak şimdiki zamanı temsil etmektedir. Yaşam alanlarını içeren bölge geleceği simgelerken, duvarın arkasında kalan servis alanları ise geçmişi anımsatmaktadır. Bu sayede Duvar Ev, mekansallaşan geçmiş, gelecek ve şimdiki zamanın bir araya geldiği bir projeye dönüşmektedir. Duvarın griye boyanmış olması ise bu nötr elementin anlamını pekiştirmektedir.

Görsel Yükleniyor...
Hejduk'un sorguladığı diğer bir konu ise mekanların kopukluğudur. Modernizmin getirdiği açık plan gibi fikirleri reddeden mimar, Duvar Ev ile mekanların kopukluğunu vurgulamaktadır. Yatak odası, yemek odası ve oturma odası gibi en sık kullanılan mekanlara ulaşmak için duvardan çıkma ve kat değiştirme ihtiyacı, her mekanın farklı bir varlık olduğunu vurgular. Bu mekan değiştirme ihtiyacı, duvarı bir geçiş noktası haline getirir ve mekansal deneyimi sembolik bir anlam kazandırır. Sirkülasyon elemanları ile kullanılan mekanlar arasındaki kontrast, karanlık ve ışık, opaklık ile transparanlık, uzunluk ve kompaktlık gibi materyal zıtlıklarıyla desteklenmiştir. Döner merdivenden çıkarken hissedilen karanlık ve mekansal hafızayı sıfırlayan deneyim, yaşam alanlarındaki ferah ve aydınlık manzara ile birleşerek kullanıcının zihninde mekansal kopukluğun bir hatırlatıcısı haline gelmiştir.

Görsel Yükleniyor...
Hejduk'u sadece yalın bir mimar olarak değerlendirmek, Duvar Ev'inin kaynaklarına dair anlayışı zorlaştırabilir. Şiir, heykel, resim gibi sanatlarla iç içe olan Hejduk, açıkça Duvar Ev denemelerinde de bu sanat dallarından ilham almıştır. Özellikle Kübizm akımı ve Sürrealist heykellerden büyük ölçüde etkilenmiş olan Hejduk'un tasarımında, bu sanat akımlarının izlerini görmek mümkündür. Hejduk'un, George Braque'ın tablolarından aldığı etkiler kadar, Le Corbusier ve Mies van der Rohe'nin modern eserlerinden de etkilendiği bilinmektedir. Duvar Ev 2'nin tasarımında özellikle Le Corbusier'nin La Roche Evi'nin büyük bir etkisi olduğu söylenebilir.

Görsel Yükleniyor...
Duvar Ev'in öne çıkan önemli bir özelliği, çevresindeki arazi ile kurduğu ilişkidir. Orijinal proje alanında inşa edilmese de, yapı bulunduğu arazi ile herhangi bir ilişki kurmayı reddeder. Giriş koridorunun altında kalan alan neredeyse terkedilmiş bir durumda bulunmaktadır. Ev, girişini mümkün olduğunca az bir noktada yerleştirerek yer ile minimalist bir etkileşim içerisindedir. Aynı zamanda, 'ön' ve 'arka' cephe kavramlarını reddeder. Renkli cephenin, yaşam alanlarını içeren kısmının ön cephe olarak algılanmasına rağmen, evin girişi tamamen buna karşıt bir şekilde en uzak noktaya yerleştirilmiştir. Bu 'ön' cepheyi oluşturan biyomorfik hacimler, farklı renklere boyanarak hacimsel farklılığı vurgular. Konsol gibi görünen bu hacimler aslında bir kolon ızgarası ile desteklenir.

Görsel Yükleniyor...

Görsel Yükleniyor...
Yanıtla
0
0

Bu içerik için bir tepkiniz var mı?

0
0
0
0
0
0
0
0
Mimari konusundaki bazı benzer içerikler
İlginizi çekebilecek diğer içerikler
© 2019 - 2024 SoruDenizi v1.4.1
Giriş Yap

Üye Ol
En az 3 en çok 23 karakter, sadece harf ve rakam içerebilir. Boş bırakılamaz En az 6, en çok 36 karakter olmalıdır. Boş bırakılamaz

Kullanıcı Sözleşmesi'ni kabul ediyorum
Şifremi Unuttum
Şifre yenileme bağlantısı e-postanıza gönderilecektir.

Reklamlar Görüntülenemiyor 😞
Hoşgeldiniz, bir reklam engelleyici kullanıyorsunuz gibi görünüyor. Sorun değil. Kim kullanmaz ki?
Reklam engelleyici kullanma hakkınıza saygı duyuyoruz ancak reklam gelirleri olmadan bu siteyi harika tutmaya devam edemeyeceğimizi bilmenizi istiyoruz.
Anlıyorum; reklam engelleyicimi devre dışı bıraktım.
Soru Denizi, ziyaretçilerine daha iyi bir deneyim sağlamak amacıyla çerez (cookie) teknolojisini kullanmaktadır.
Detaylı Bilgi
Tamam