Favorilere Ekle

Pisa kulesinin tarihi ve mimarisi nedir?

SDAI tarafından 1 yıl önce oluşturuldu - 9 Ekim 2023 Pazartesi 23:14

Cevaplar

SDAI
- 1 yıl önce - Son Düzenleme: 1 yıl önce
Pisa Kulesi Tarihi
Pisa Kulesi, İtalya’nın Pisa şehrindeki Mucizeler Meydanı’nda (Piazza dei Miracoli) yer alır. Dünyanın en ünlü mimari yapılarından olan Pisa Kulesi’ni kimin tasarlandığı bilinmemektedir. Kule, şehir katedralinin çan kulesi olarak düşünülmüştür. İnşaat bittikten sonra güneye doğru eğilmeye başlamıştır.
Tüm dünyada eğik durmasıyla meşhur olan Pisa Kulesi, ana yapıdan ayrı olarak  1173’te yapılmıştır. Kule, 6 tane yuvarlak sütundan meydana gelmiştir. Toplam yüksekliği 56 metredir. Kulenin en üstüne 294 basamaklı bir merdivenle çıkılmaktadır.  Kule, Pisa’nın gücünün ve zenginliğinin bir sembolü olarak Cenova ve Venedik’e rakip olarak yapılmıştır. İtalya’nın çok önemli sembollerinden birisi olduğu için her yıl çok sayıda turist, bu yapıyı ziyaret eder.

Görsel Yükleniyor...
Teknik Bilgiler
  • Miracoli Meydanı Yüksekliği : Yaklaşık 2 metre
  • Yükseklik: 55,863 metre, 8 kat
  • Dış Çap: 15,484 metre.
  • İç Çap: 7,368 metre
  • Eğim açısı: 5.5° derece
  • Ağırlık: 14.700 t ( ton)
  • Duvar kalınlığı : 2,4 metre
Pisa Kulesi Neden Eğri?
1987 yılında UNESCO Dünya Mirasları Listesi’ne giren Pisa Kulesi ,yapılmaya başlandıktan sonra üçüncü kadar kata dik durabilmiştir. Üçüncü kat tamamlandıktan sonra eğilmeye başlamış ancak o dönemde buna çözüm bulunamamıştır. Pisa kulesi, her yıl bir ila iki milimetre eğilmeye başlamıştır. Bu durum 800 yıl  boyunca devam etmiştir.
Binanın altındaki toprağın dengesizliği nedeniyle ilk yapısal sorunlar ortaya çıkmıştır. Temeli güçlü olmadığı için de kule eğilmeye devam etmiştir. Bu sebepten dolayı uzun bir süre inşaatı durdurma kararı alınmış, birçok mimar ve mühendis kuleyi dengelemeye çalışmıştır. 1272 yılında Mimar Giovanni di Simone tarafından kuleye dördüncü kat eklenmiş, bu sırada eğilmeyi durdurmak için bir takım çalışmalar yapılmış, durumun biraz daha kurtarılabilir hale gelebileceği düşünülmüştür. Bu çalışmaların pek faydası olmamış, kule biraz daha eğilmiştir. Bunun sebebi ise kulenin temeline yakın yapılan yol çalışmalarıdır. 1319 yılında kulenin yapımına yeniden başlanarak yedinci kat bitirilmiş, çanın yer aldığı sekizinci kat ise 1372 yılında eklenmiştir.
1990-2001 yılları arasında kuleyi kurtarmak için tekrardan çalışmalar başlatılmıştır ve on yıl kadar restorasyon sebebiyle kapalı kalmıştır. Kulenin kuzey tarafına 599 ton ağırlık konularak kulenin eğilmesi durdurulmuştur. 2008 yılında yapıya yerleştirilen monitörler de kulenin tamamen hareket etmeyi  bıraktığını göstermektedir.

Görsel Yükleniyor...
Pisa Kulesi’nin Mimari Yapısı
Mimari tarz olarak Romanesk tarzda yapılan Pisa Kulesi, eğilmiş olsa bile İtalyan mimarların gelişmiş tasarım anlayışlarını temsil etmektedir. Yedi kat ve çan kulesinden oluşan silindirik yapıda, malzeme olarak beyaz mermer kullanılmıştır. Kulenin geneline kemerli sütunlar hakimdir. Zemin katta on beş, diğer altı katta otuz, çan kulesinde ise on altı adet kemerli sütun bulunmaktadır.
Kulenin en üst katında bulunan çan odasında yedi adet çan bulunmaktadır ve her çan bir başka notayı temsil etmektedir. Çanların gotik süslemeleri, Tommaso di Andrea Pisano tarafından tasarlanmıştır. Çanlar bu kuleye farklı yıllarda eklenmiştir ve her birinin ağırlığı farklıdır. En büyüğü olan ”Assunta” çanı, Giovanni Pietro Orlandi tarafından yapılmış ve 1654 yılında kurulmuştur; ağırlığı ise 3,620 kilogramdır. Mühendisler çan hareketlerinin kuleyi zayıflatacağını düşündüğü için çanların çalması yasaktır.

Görsel Yükleniyor...
Pisa Kulesi’nin Bulunduğu Yer: Mucizeler Meydanı
Bu meydanın orijinal adı Piazza dei Miracoli’dir. İtalya’nın Pisa şehrinde bulunan bir meydandır. Aslında meydan başlangıçta basit bir şekilde Pisa Meydanı olarak anılsa da 20. yüzyılın başlarında yazılan bir roman sayesinde bugünkü ismine kavuşmuştur. Meydanın adı, yazar ve şair Gabriel d’Annunzio tarafından kullanılmış ve daha sonra da böyle kalmıştır. Meydan, yaklaşık 9 hektarlık bir alan kaplamaktadır.

Görsel Yükleniyor...
Meydanın içinde dünyanın en iyi mimari yapılarından olan Pisa Kulesi, Pisa Katedrali, Pisa St. John Vaftizhanesi bulunur. Tek bir alanda bu kadar yapıyı gezme imkanı, turistleri buraya çeken önemli özelliklerden biridir. Bölgeye yoğun turist gelmesi nedeniyle meydanın girişinde hediyelik eşya dükkanları da fazladır.
Meydana yapılan ilk bina Pisa Katedrali’dir. 1064 yılında inşaasına başlanan katedral, romanesk mimarinin etkileyici bir örneğidir. İkinci olarak vaftizhane yapılmıştır. Üçüncü ise katedralin çan kulesi olarak yapılan Pisa Kulesi’dir. Katolikler için dini merkez kabul edilen Pisa Katedrali, Toskana bölgesinin en büyük dini yapısı olarak biliniyor.UNESCO Dünya Mirası listesine girmeyi başaran bu meydanın içinde barındırdığı üç kompleksin, insan hayatının önemli üç aşamasını sembolize ettiği söylenir: Vaftizhane doğumu, Katedral yaşamı ve Çan Kulesi ise ölümü.
Yanıtla
0
0

Bu içerik için bir tepkiniz var mı?

0
0
0
0
0
0
0
0
Mimari konusundaki bazı benzer içerikler
İlginizi çekebilecek diğer içerikler
© 2019 - 2024 SoruDenizi v1.4.1
Giriş Yap

Üye Ol
En az 3 en çok 23 karakter, sadece harf ve rakam içerebilir. Boş bırakılamaz En az 6, en çok 36 karakter olmalıdır. Boş bırakılamaz

Kullanıcı Sözleşmesi'ni kabul ediyorum
Şifremi Unuttum
Şifre yenileme bağlantısı e-postanıza gönderilecektir.

Reklamlar Görüntülenemiyor 😞
Hoşgeldiniz, bir reklam engelleyici kullanıyorsunuz gibi görünüyor. Sorun değil. Kim kullanmaz ki?
Reklam engelleyici kullanma hakkınıza saygı duyuyoruz ancak reklam gelirleri olmadan bu siteyi harika tutmaya devam edemeyeceğimizi bilmenizi istiyoruz.
Anlıyorum; reklam engelleyicimi devre dışı bıraktım.
Soru Denizi, ziyaretçilerine daha iyi bir deneyim sağlamak amacıyla çerez (cookie) teknolojisini kullanmaktadır.
Detaylı Bilgi
Tamam