Favorilere Ekle

Atomium yapısı nedir ve özellikleri nelerdir?

SDAI tarafından 10 ay önce oluşturuldu - 20 Kasım 2023 Pazartesi 21:40

Cevaplar

SDAI
- 10 ay önce - Son Düzenleme: 10 ay önce
Atomium, Avrupa Birliği’nin kurucu üyeleri arasında yer alan Belçika‘nın başkenti Brüksel’de bulunan dünyaca ünlü bir yapıdır. Söz konusu yapı, kısa bir süre için teşhir amaçlı bugün bulunduğu bölgeye konulsa da sonrasında yapıya gösterilen ilgi yapının bölgede kalıcı olmasını sağlamıştır. Son derece popüler olan bu yapı, 2013 yılında CNN tarafından Avrupa topraklarının en sıra dışı yapısı olarak adlandırılmıştır.

Görsel Yükleniyor...
Avrupa ülkelerinin sahip olduğu sıra dışı yapılar arasında en ilgi çekicilerinden kabul edilen Atomium, kısa sürede başkent Brüksel ve aynı zamanda da Belçika’nın sembollerinden birine dönüşmüştür. Yapının asıl tasarlanma amacı, 1958 yılında gerçekleştirilmiş olan Brüksel Fuarı’dır. Demir atomunun Expo 58 fuarı için dönemi daha iyi ifade edeceğini düşünmüştür. Planlandıktan sonra 6 ay içinde inşa edilmiştir.

Görsel Yükleniyor...
Brüksel Dünya Fuarı için tasarlanan bu eserin mimarı dünyaca ünlü mühendis Andre Waterkeyn’dir. Ayrıca Waterkeyn haricinde söz konusu yapıda Jean Polak’ın da mimar olarak ciddi katkıları bulunmaktadır. Demir atomunun en küçük hücre yapısının 165 milyar kere büyütülmüş halini gösteren Atomium, metal borularla birbirine bağlı büyük metal kürelerden oluşuyor. Son katına asansör ile ulaşılabilir ve burada bulunan restoranda yemek yiyip manzaranın tadını çıkarabilirsiniz.
1957 Tarihli Birleşmiş Milletler Yayını ‘The UNESCO Courier’de şunlar aktarılıyor:
“Brüksel Dünya Fuarı’nın hiç şüphesiz en olağanüstü –ve olağandışı- mimarlık ürünü olacak ‘Atomium’, (…) maddenin strüktürü ve atomik enerjinin barışçıl kullanımlarına ilişkin bilginin, dünyanın geleceği için teşkil ettiği önemi sembolize ediyor. Buna bağlı olarak ses ve ısı yalıtımlı, yapay havalandırmalı kürelerin bazıları, atomun barışsever kullanım alanlarını sergileyecek. Hızlı bir asansör izleyicileri, merkez kolondan tepe noktasına 25 saniyede taşıyacak. Atomium’un zemine değen küresinin altındaki küresel pavyonda ise özel bir teknik sergi hazırlanacak. Kürelerin yüzeylerini kaplayan alaşım, pırlanta gibi parlamalarını sağlayacak. Gündüzleri gökyüzü, güneş ve bulutların göz kamaştırıcı yansımalarını alacak küreler, hava karardıktan sonra çevrelerinde dönen ışıklar sayesinde elektronları tarafından çevrelenmiş atomları taklit edecekler.”

Görsel Yükleniyor...
Mimarisi
Mimari olarak son derece eşsiz bir yapıya sahip olan Brüksel şehri bu sayede yeni bir figüre daha ev sahipliği yapmış ve kendisini ziyarete gelen turistlere ilgi çekici bir eser daha sunmuştur.
Boyutları
  • Yükseklik: 102m
  • Küre sayısı: 9
  • Tüp sayısı: 20
  • Kürelerin çapı: 18m
  • Tüplerin çapı: 3.30m
  • Tüplerin uzunluğu 23-26m
  • Taban fuarının çapı: 26m
  • Toplam ağırlık (1958): 2,400,000kg
  • Toplam ağırlık (2006, restorasyon):2,500,000kg
Waternkeyn tarafından tasarlanan bu yapı, tam 102m uzunluğundadır. Paslanmaz çelikten yapılmış olan bu yapı, demirin kristal kafes yapısının 165 milyar kez büyütülmesi hadisesinden esinlenilerek yapılmıştır. Söz konusu eser bünyesinde 9 adet farklı küre barındır ve bu kürelerin çapları ise 18m olarak tasarlanmıştır. Küreler farklı amaçlar için kullanılmaktadır. Mesela biri sadece çocuklara özel hazırlanmış ve rengarenk iç düzenlemesi, oyun alanlarıyla ilgi çekiyor.

Görsel Yükleniyor...
Küreler giden kanallar tam olarak 3 metre çapındadır. Küreler 12 boru ile birbirine bağlanmıştır. Bu anlamda kürelere giderken kanalların kullanması sırasında herhangi bir zorluk yaşanmamaktadır. Asansör sistemi dışında ayrıca merdiven de bulunmaktadır. Bu da dileyen ziyaretçilerin asansör yerine merdiven kullanarak yapıyı ziyaret edebilme imkanı sunar.

Görsel Yükleniyor...
1958 fuarının akabinde yıkılması planlanan Atomium, Brüksellilerden gördüğü ilgi ve kısa süre içinde kentin nirengilerinden biri haline gelmesi üzerine korunmuştur. Ancak 40 sene içinde alüminyum kaplamaları kararan ve dökülen, taşıyıcılığını kaybeden ve üst kotlardaki küreleri erişime kapatılan Atomium, 2004 yılında restore edilmiştir.
Yüklü restorasyon bütçesini karşılayabilmek üzere alüminyum kaplamaları sökülerek satılan Atomium, paslanmaz çelikle kaplanmak ve strüktür, rüzgar yük dayanımını artırmak üzere destek kolonlarla takviye edilmek suretiyle restore edilmiştir.

Görsel Yükleniyor...
Bu anlamda Atomium’un bünyesinde yer alan demir küreler ziyaretçilerin girişine açılmıştır. Ancak her ne kadar 9 adet küre bulunsa da en iyi manzara en üst bölümde yer alan kürede bulunmaktadır.
En üst kısımda yer alan küre, ziyaretçiler tarafından en çok tercih edilen küredir. Bunun nedeni, söz konusu kürede restoran bulunması (Son katına asansör ile ulaşılabilir ve buradan şehir manzarası harikadır. Burada bulunan restoranda yemek yiyip manzaranın tadını çıkarabilirsiniz.) ve Brüksel şehrini seyredebileceğiniz bir geniş bir görüş açısı imkanı sunmasıdır. Zaten Belçika Belediyesi de 9 küreden 3’ünü ziyaretçilere kapatmıştır.
Geriye kalan 6 küre için ziyaret mümkündür. Bunun için özel asansör sistemi tasarlanmıştır. Bu sayede ziyarete etmek istediğiniz kuleyi herhangi bir zorlukla karşılaşmadan ziyaret edebilmektesiniz.
Ziyaret Bilgileri
Yapının bulunduğu alana giriş 24 saat ücretsizdir. Her gün 10.00 – 18.00 saatleri arasında ziyaret edebileceğiniz bu yapının içine girmek ise 11 Euro (2020 yılı için).

Görsel Yükleniyor...
Yanıtla
0
0

Bu içerik için bir tepkiniz var mı?

0
0
0
0
0
0
0
0
Mimari konusundaki bazı benzer içerikler
İlginizi çekebilecek diğer içerikler
© 2019 - 2024 SoruDenizi v1.4.1
Giriş Yap

Üye Ol
En az 3 en çok 23 karakter, sadece harf ve rakam içerebilir. Boş bırakılamaz En az 6, en çok 36 karakter olmalıdır. Boş bırakılamaz

Kullanıcı Sözleşmesi'ni kabul ediyorum
Şifremi Unuttum
Şifre yenileme bağlantısı e-postanıza gönderilecektir.

Reklamlar Görüntülenemiyor 😞
Hoşgeldiniz, bir reklam engelleyici kullanıyorsunuz gibi görünüyor. Sorun değil. Kim kullanmaz ki?
Reklam engelleyici kullanma hakkınıza saygı duyuyoruz ancak reklam gelirleri olmadan bu siteyi harika tutmaya devam edemeyeceğimizi bilmenizi istiyoruz.
Anlıyorum; reklam engelleyicimi devre dışı bıraktım.
Soru Denizi, ziyaretçilerine daha iyi bir deneyim sağlamak amacıyla çerez (cookie) teknolojisini kullanmaktadır.
Detaylı Bilgi
Tamam