Favorilere Ekle

Denklik belgesi nedir?

SDAI tarafından 9 ay önce oluşturuldu - 5 Ocak 2024 Cuma 00:46

Cevaplar

SDAI
- 9 ay önce
Denklik Belgesi, yurtdışında elde edilen ön lisans, lisans ve yüksek lisans derecelerinin Türkiye'de eşdeğerliklerinin belirlenerek onaylandığını gösteren bir belgedir. Bu belge, Yükseköğrenim kurumu tarafından kişinin yeterliliklerini Türkiye standartlarına uygun olarak değerlendirmeyi amaçlar. Denklik belgesi başvuru süreci her akademik derece için özel olarak düzenlenmiştir ve başvurulan dereceye göre farklılık gösterir.

Görsel Yükleniyor...
Denklik belgesi, yurtdışındaki yükseköğrenim kurumlarından mezun olan bireylere, Türkiye'de aynı seviyedeki eğitimleri tamamlamış kişilerle eşdeğerlik tanıyan bir belgedir. Bu belge sayesinde, yurtdışında edinilen diplomalar Türkiye'deki eşdeğerleriyle aynı haklara ve yetkilere sahip olurlar. Örneğin, Amerika Birleşik Devletleri'ndeki Harvard Üniversitesi'nden mezun bir Elektrik Mühendisi, Türkiye'de aynı alanda eğitim almış bir ODTÜ mezunu ile benzer haklara sahip olur.
Denklik belgesi almak için izlenmesi gereken süreç şu adımlardan oluşur:
  1. Yükseköğretim Kurulu web sitesinden "Denklik Ön Başvuru Formu" doldurulur, çıktısı alınır ve imzalanır.
  2. Aynı web sitesinde bulunan rıza beyanı formu doldurulur, çıktısı alınır ve imzalanır.
  3. Yurt dışından alınan diploma, transkript ve diğer belgeler, noter onaylı bir şekilde Akademi Tercüme Grup ve Danışmanlık Hizmetleri'nde tercüme edilir.
  4. Gerekli belgeler arasında yer alan noter onaylı pasaport, pasaport üzerindeki giriş-çıkış kayıtları, İl Emniyet Müdürlüğü'nden alınan yurt dışı giriş-çıkış belgesi ve diğer ek belgeler hazırlanır.
  5. Çift uyruklu kişilerin ilgili ülkede yaşadığını ispatlayan belge ve Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti üniversitelerinden mezun olanların giriş-çıkış belgeleri de ilave edilir.
  6. Başvuru ücreti belirlenen hesaba yatırılır.
  7. Denklik belgesi alma süreci, adım adım doğru bir şekilde yönetilmezse uzun sürebilecek bir süreçtir. Bu nedenle, başvuru aşamalarının dikkatlice takip edilmesi önemlidir.
Almanya'da denklik belgesi almak için aşağıda belirtilen belgeler genel olarak gereklidir. Ancak bu belgelerin detayları, başvurulan derece seviyesine göre değişebilir:
  1. Ön Başvuru Formu (YÖK Denklik Sayfasından Doldurulur)
  2. İmzalı Rıza Beyanı
  3. Kimlik Kartı veya Nüfus Cüzdanı Kopyası
  4. Noter Onaylı Diploma Tercümesi veya Mezuniyet Belgesi Tercümesi
  5. Hazırlık Eğitimi Alındıysa Hazırlık Eğitimini Gösterir Belge
  6. Tüm Akademik Kayıtları İçeren Transkript, Not Çizelgesi, Diploma Eki (Supplement) Noter Onaylı Tercümesi
  7. Mezun olunan okula başka okula gelindiyse, transfer edilen derslerin not dökümleri, yabancı ülkede ise bunların noter tasdikli tercümesi
  8. Mezun olunan okulun ana faaliyet ülkesi ve şubesi farklı ülkelerde ise, mezun olunan ülkeden alınan diploma denklik belgesinin noter yeminli tercümesi
  9. Öğrenim görülen ülkeye giriş çıkış kayıtlarını gösteren pasaport sayfalarının noter onaylı okunaklı dökümü
  10. Emniyet Müdürlüğünden temin edilen Yurda Giriş-Çıkış Belgesi
  11. Çifte Vatandaş kişiler için öğrenim süresince öğrenim gördüğü ülkede yaşadığını ispatlayan belge
  12. Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyetindeki üniversitelerden mezun olanların Güvenlik Kuvvetlerinden temin edecekleri Ülkeye Giriş-Çıkış kayıtlarını gösteren belge
  13. Tüm belgelerin asıllarının renkli fotokopisi
  14. Başvuru Ücreti Dekontu
  15. Ön lisans veya lisans diploması, eğer transfer edilen dersler varsa
Başvuru sürecinde, belgelerin eksiksiz ve doğru bir şekilde sunulması önemlidir. Ayrıca, başvuru ücretinin zamanında ödenmesi gerekmektedir. Başvuru süreci tamamlandıktan sonra, değerlendirme sonuçları alınarak denklik belgesi elde edilebilir.
Denklik belgesi alma süresi başvurulan kurumun iş yoğunluğuna, başvurulan dereceye ve sağlanması gereken belgelerin tam ve eksiksiz bir şekilde sunulmasına bağlı olarak değişebilir. Genel olarak, denklik belgesi işlemleri birkaç hafta ile birkaç ay arasında sürebilir. Başvuru kabul edildikten sonra gerekli değerlendirmeler yapılır ve belge çıkartılır. Ancak bu süre, özellikle ek belgelerin sağlanması veya ilave inceleme gerektiren durumlar söz konusu olduğunda uzayabilir.
Denklik belgesi sorgulama işlemi ise e-Devlet üzerinden yapılabilmektedir. Bu platform, kişinin T.C. Kimlik Numarası veya Yabancı Kimlik Numarası ile başvuru durumunu ve sonucunu öğrenmesine olanak tanır.
Denklik belgesi, yurt dışında yükseköğrenim görmüş olan kişilere verilir. Bu kişilerin Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olmalarına gerek yoktur; herhangi bir sebep nedeniyle diplomasının Türkiye'de geçerli olmasını talep eden yabancılara da denklik belgesi verilebilir.
Ayrıca, yurt dışındaki bazı yükseköğretim kurumlarına tanıma belgesi verilebilmektedir. Okul Tanıma Belgesi, yurt dışındaki bir yükseköğretim kurumunun Türkiye'deki bir kuruma denk akademik derece vermeye yetkili olduğunu gösteren bir belgedir.

Görsel Yükleniyor...
Denklik belgesi talepleri, YÖK tarafından yeterli görülmeyen yurt dışındaki yükseköğretim kurumlarından mezun olan kişilere reddedilebilir. Ayrıca, başvuru sırasında ibraz edilen belge ve bilgilerde eksiklik, seviye tespit sınavında başarısızlık veya eksik derslerin tamamlanmaması gibi durumlarda da denklik belgesi alamaz.
Denklik belgesi başvurusu için başvuru ücreti hâlihazırda 150 TL'dir. Ancak, güncel bilgileri takip etmek adına YÖK Denklik sayfasını kontrol etmek önemlidir, çünkü ücretler zaman içinde değişebilir.
Yurt dışından alınan denklik belgesi için, başvuru süreci ve gereklilikler yukarıda açıklanmıştır. Bu süreç, yurtdışında eğitim görmüş kişilerin diplomasını Türkiye'de tanıtmak istedikleri durumu kapsar.
YÖK, genellikle Avrupa ülkeleri, ABD ve Kanada gibi ülkelerden gelen diplomalara daha sık denklik vermektedir. Ancak, her ülke için denklik almak mümkündür. YÖK, başvuruları değerlendirirken belirli kriterlere göre karar verir ve denklik verilen veya reddedilen üniversiteleri belirler.
Diplomanın yurt dışında geçerli olup olmaması ise gittikleri ülkedeki eğitim sistemine ve uygulamalarına bağlıdır. Gidilen ülkede Türkiye'deki sistemle benzer bir denklik süreci izlenir, ancak her ülkenin kendi iç işleyişine göre farklılıklar gösterebilir. Bu nedenle, diplomanın yurt dışında geçerli olup olmadığını belirlemek için ilgili ülkedeki yerel düzenlemelere başvurmak önemlidir.
Yanıtla
0
0

Bu içerik için bir tepkiniz var mı?

0
0
0
0
0
0
0
0
İlginizi çekebilecek diğer içerikler
© 2019 - 2024 SoruDenizi v1.4.1
Giriş Yap

Üye Ol
En az 3 en çok 23 karakter, sadece harf ve rakam içerebilir. Boş bırakılamaz En az 6, en çok 36 karakter olmalıdır. Boş bırakılamaz

Kullanıcı Sözleşmesi'ni kabul ediyorum
Şifremi Unuttum
Şifre yenileme bağlantısı e-postanıza gönderilecektir.

Reklamlar Görüntülenemiyor 😞
Hoşgeldiniz, bir reklam engelleyici kullanıyorsunuz gibi görünüyor. Sorun değil. Kim kullanmaz ki?
Reklam engelleyici kullanma hakkınıza saygı duyuyoruz ancak reklam gelirleri olmadan bu siteyi harika tutmaya devam edemeyeceğimizi bilmenizi istiyoruz.
Anlıyorum; reklam engelleyicimi devre dışı bıraktım.
Soru Denizi, ziyaretçilerine daha iyi bir deneyim sağlamak amacıyla çerez (cookie) teknolojisini kullanmaktadır.
Detaylı Bilgi
Tamam