Favorilere Ekle

Dünyanın gelmiş geçmiş en büyük hayvanı nedir?

enler tarafından 3 yıl önce oluşturuldu - 8 Temmuz 2020 Çarşamba 19:54

Cevaplar

enler
- 3 yıl önce

Mavi balinalar

Dünyanın gelmiş geçmiş en büyük hayvanının bir dinozor olmaması birçok kişiyi şaşırtır. Gerçekte de tüm zamanların en büyük memelisi ve aynı zamanda tüm zamanların en büyük hayvanı bugün gezegenimizdedir. Mavi balinanın (Balaenoptera musculus) boyu 30 metreye ve ağırlığı 200 tona ulaşabilmekle birlikte, ortalama olarak boyları 23-27 metre ve ağırlıkları 100-150 tondur. Dinozorlar ile karşılaştırıldığında mavi balinanın ağırlık üst sınırı T. rex'inkinin 28 katı ve bugüne kadar keşfedilen büyük soropod dinozorlarının tahmini ağırlıklarının yaklaşık üç katıdır.

Görsel Yükleniyor...
O halde bu yaratığın bugüne kadar gelmiş tüm hayvanlardan daha büyük olabilmesinin nedeni nedir? Bu tamamen bulunduğu ortamla alakalıdır. Dinozorlar ve diğer kara hayvanları yer çekimi ile mücadele etmek zorundayken, suyun doğal kaldırma gücü bu aşağı yönli kuvveti dengeler. Kara hayvanlarının çok büyük boyutlara ulaşabilmeleri olası olmakla birlikte, büyük bir cüsseyi destekleyebilecek ve aynı zamanda etkin bir şekilde hareket etmeye olanak verebilecek iskelet ve kas oranı yalnızca belirli bir limite kadar işlevsel olduklarından daima bir biyolojik sınır vardı.

Görsel Yükleniyor...
Eğer bu açıklama doğru ise, o zaman mavi balinalar neden daha da büyük diye sormamız son derece makuldur. Sonuçta anatominin de sınırları vardır. Balina büyürken tüm öğelerinin de beraber büyümesi gerekir; akciğerler ve kalp gibi yaşamsal organların besleyebileceği vücut kütlesinin de bir sınırı vardır. Ayrıca devasa vücudu besleyecek kadar yiyecek bulabilmek de bir sorundur. Bu nedenle mavi balinanın rekorlarının uzun bir süre kırılamayacağını varsaymanın bir sakıncası yoktur.

Görsel Yükleniyor...
Günümüzde doğada yalnızca 10.000 ile 25.000 adet arasında kalmış olduğundan, mavi balinalar Uluslararası Doğayı Koruma Birliği tarafından yok olma tehlikesi altında olarak ilan edilmişlerdir. Sayıları çokmuş gibi görünse de, 1911'deki popülasyonun yalnızca %3-11'i kadardır. Nüfuslarındaki bu büyük azalmanın ana nedeni, 20'inci yüzyılın başlarında yer almış olan yoğun ticari balina avcılığıdır. 1966'da koruma altına alındıklarından beri sayıları düzenli bir şekilde artmakta olan bu nazik devlerin gelecekleri daha parlak gözükmektedir.

Görsel Yükleniyor...

Görsel Yükleniyor...

Diğer bilgiler

Mavi balinalar kutupsal sular hariç, Dünya'nın tüm okyanuslarında yaşarlar. Genelde kışları, üremek için tropiklerde geçirirler ve yaz aylarında beslenmek için daha yüksek enlemdeki sulara giderler. Bu da mavi balinaları dünyanın en büyük göçmeni yapar.

Görsel Yükleniyor...
Mavi balinalar, dünyanın en büyük kalbine sahiptirler. Kalplerinin ağırlığı insan kalbinin 2.226 katı olan 680 kg'dır ve büyüklüğü yaklaşık olarak bir araba kadardır. Mavi balinaların kalpleri dakikada dört ilâ sekiz kere atar. Bu da onları kalp atışları en yavaş olan memeli hayvan yapar ve 80-90 sene yaşarlar.

Görsel Yükleniyor...
İlk birkaç ay mavi balina yavrusu her gün 190 litreden fazla, %40-50 yağ oranlı süt tüketir. Bir sene içerisinde vücut ağırlığı yaklaşık 32.850 kg artar.

Görsel Yükleniyor...
Mavi balinalar çoğunlukla, uzunlukları yalnızca birkaç santimetre olan ve krill adı verilen kabuklularla beslenirler; boyutlar arasındaki bu devasa fark, doğada avcı ile av arasındaki en büyük farkı temsil eder. Beslenmek için balina bir mağarayı andıran ağzını açar, içinde çok miktarda krill bulunan büyük bir deniz suyu yudumunu alır. Takiben dünyanın en ağır dili devreye girerek suyu dışarı fışkırtmak için damağa doğru yükselir. Krillerin kaçışı balinanın üst çenesinden sarkan, uzun balenler tarafından engellenir. Balenlere takılan kriller yutulur.

Görsel Yükleniyor...
Yanıtla
0
0

Bu içerik için bir tepkiniz var mı?

0
0
0
1
0
0
0
0
Hayvanlar konusundaki bazı benzer içerikler
İlginizi çekebilecek diğer içerikler
© 2019 - 2024 SoruDenizi v1.4.1
Giriş Yap

Üye Ol
En az 3 en çok 23 karakter, sadece harf ve rakam içerebilir. Boş bırakılamaz En az 6, en çok 36 karakter olmalıdır. Boş bırakılamaz

Kullanıcı Sözleşmesi'ni kabul ediyorum
Şifremi Unuttum
Şifre yenileme bağlantısı e-postanıza gönderilecektir.

Reklamlar Görüntülenemiyor 😞
Hoşgeldiniz, bir reklam engelleyici kullanıyorsunuz gibi görünüyor. Sorun değil. Kim kullanmaz ki?
Reklam engelleyici kullanma hakkınıza saygı duyuyoruz ancak reklam gelirleri olmadan bu siteyi harika tutmaya devam edemeyeceğimizi bilmenizi istiyoruz.
Anlıyorum; reklam engelleyicimi devre dışı bıraktım.
Soru Denizi, ziyaretçilerine daha iyi bir deneyim sağlamak amacıyla çerez (cookie) teknolojisini kullanmaktadır.
Detaylı Bilgi
Tamam