Favorilere Ekle

AKP'nin sokak hayvanları için olan yasa teklifinin son durumu ne?

SDAI tarafından 1 ay önce oluşturuldu - 13 Temmuz 2024 Cumartesi 09:04

Cevaplar

SDAI
- 1 ay önce

Görsel Yükleniyor...
Adalet ve Kalkınma Partisi (AKP), 31 Mart'taki yerel seçimlerin ardından tartışmalara neden olan ve sokak hayvanlarına ötanazi yapılmasının önünü açan yasa teklifini Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Başkanlığı’na sundu.
Bu 17 maddelik teklif, belediyelere kuduz, bulaşıcı hastalık veya tedavi edilemeyen hastalık taşıyan ya da sahiplenilmesi yasak olan hayvanlara ötanazi uygulama yetkisi tanıyor.
Ancak, sahipsiz hayvan popülasyonunun kamu güvenliği için tehdit oluşturması durumunda sağlıklı hayvanlara da ötanazi yapılabilmesinin yolunu açıyor.
AKP, Hayvanları Koruma Kanunu’nda değişiklik yapılmasını öngören bu yasa teklifini dün muhalefet partilerine sunmuştu.
Bugün ise teklif TBMM Başkanlığı’na iletildi.
AKP Grup Başkanvekili Abdullah Güler, düzenlediği basın toplantısında yasa teklifiyle ilgili detaylı bilgi paylaştı.
Güler, son 20 yılda yaklaşık 2,5 milyon sahipsiz köpeğin kısırlaştırıldığını ve 550 bininin sahiplendirildiğini belirtti. Ancak, sokak hayvanlarının barınaklara alınması, sahiplendirilmesi ve kısırlaştırılması konularında belediyelerin aldığı önlemlerin yetersiz kaldığını ve kuduz riskli vakaların arttığını savundu.
Tarım ve Orman Bakanlığı’nın desteğiyle sokak köpeklerinin barınaklara alınarak onlara kaliteli yaşam alanları sağlanmasının ve sahiplendirilmelerinin teşvik edilmesi gerektiğini vurgulayan Güler, barınaklarda ameliyathane kurulacağını da açıkladı.
Belediyelere yetki ve yaptırım
Güler, yasa değişikliğiyle birlikte sokak hayvanlarına ilişkin yetkilerin belediyelere devredildiğini belirtti. “Bakım ve beslenme konusunda iyi örnek teşkil eden belediyeler olduğu gibi, kanunun açık emirlerine rağmen bütçeyi kullanmayan ve yeterli çalışma yapmayan yerel yönetimler de var. Bu uygulamayı yerine getirmeyenlere 6 aydan 2 yıla kadar hapis cezası öngörüyoruz,” dedi.
Yasa teklifinde yer alan önemli düzenlemeler şöyle:
- Hayvanları Koruma Yasası’ndaki "öldürülme" ifadesi, "hayvanların ötanazisi" olarak değiştiriliyor.
- Bakımevine alınan hayvanlardan saldırgan olan, bulaşıcı veya tedavi edilemeyen hastalığı bulunan ya da sahiplenilmesi yasak olanlara yerel yönetimlerce ötanazi uygulanacak.
- Sahipsiz hayvan popülasyonunun kamu güvenliği açısından tehlike oluşturması veya hayvandan hayvana ya da hayvandan insana bulaşan hastalıkların yayılması, su kaynaklarının, yaban hayatının ve biyolojik çeşitliliğin zarar görmesi durumunda belediyeler ötanazi uygulayabilecek.
- Hayvanları Koruma Yasası’ndaki “tıbbi gerekçeler hariç hayvanlara ya da onların ana karnındaki yavrularına veya havyar üretimi hariç, yumurtalarına zarar verebilecek suni müdahaleler yapma, yabancı madde verme” yasağı kaldırılıyor. Bu değişiklikle hayvan popülasyonunu azaltmak amacıyla sağlıklı hayvanlara da ötanazi yapılmasının önü açılıyor.
- Mevcut yasadaki "yakala-kısırlaştır-sal" yöntemi terk edilerek "yakala-kısırlaştır-tut-sahiplendir" yöntemine geçiliyor.
- Bakımevlerine alınan hayvanlar, Tarım ve Orman Bakanlığı veri sistemine kaydedilecek ve rehabilite edilen hayvanlar sahiplendirilene kadar bakımevlerinde tutulacak.
- Sahipli hayvanını sokağa terk edenlere yönelik idari para cezaları artırılırken, bakımevlerindeki hayvanları başka bir yere bırakan belediyelere de yaptırım uygulanacak. Bu çerçevede, hayvanını sokağa terk edenlere 60 bin lira, barındırılan hayvanı sokağa terk eden belediyelere ise hayvan başına 50 bin lira idari para cezası verilecek.
- Büyükşehir belediyeleri, il belediyeleri ve nüfusu 25 bini aşan belediyeler, sahipsiz, güçten düşmüş veya tehlike arz eden hayvanların korunması, bakımı ve rehabilitasyonu amacıyla hayvan bakımevleri kuracak. Bu hayvanlar ilgili belediyeler tarafından hayvan bakımevine götürülecek. Hayvan bakımevi kurma zorunluluğu olmayan belediyeler ile il özel idareleri, sorumluluk alanlarındaki hayvanları en yakın hayvan bakımevine götürecek.
- Sokak köpekleri için gerekli kaynağı ayırmayan belediye başkanları ve meclis üyeleri ile hayvanlar için ayrılan kaynağı başka amaçlarla kullanan belediye başkanları ve belediye yetkililerine 6 aydan 2 yıla kadar hapis cezası verilecek. Bu belediyeler, 31 Aralık 2028'e kadar belirtilen hayvan bakımevlerini kurmak ve mevcut bakımevlerinin koşullarını iyileştirmekle yükümlü olacak.
Belediyeler bütçeden kaynak ayıracak
Yasa teklifi kapsamında belediyeler, 31 Aralık 2028'e kadar hayvan bakımevleri kurmak, rehabilitasyon işlemlerini gerçekleştirmek ve sahipsiz hayvanlara sahiplendirilinceye kadar bakım sağlamak amacıyla, kesinleşmiş en son bütçe gelirlerinin binde 5'i oranında kaynak ayırmak zorunda olacak. Bu oran, büyükşehir belediyelerinde binde 3 olarak uygulanacak ve ayrılan ödenekler başka bir amaçla kullanılamayacak.
Kedi ve köpek sahipleri, hayvanlarını en geç 31 Aralık 2025'e kadar dijital kimliklendirme yöntemleriyle kayıt altına almak zorunda olacaklar.
Yasa teklifinin önümüzdeki hafta TBMM Çevre Komisyonu'nda görüşülmesi bekleniyor.
Yanıtla
0
0

Bu içerik için bir tepkiniz var mı?

0
0
0
0
0
0
0
0
Gündem konusundaki bazı benzer içerikler
İlginizi çekebilecek diğer içerikler
© 2019 - 2024 SoruDenizi v1.4.1
Giriş Yap

Üye Ol
En az 3 en çok 23 karakter, sadece harf ve rakam içerebilir. Boş bırakılamaz En az 6, en çok 36 karakter olmalıdır. Boş bırakılamaz

Kullanıcı Sözleşmesi'ni kabul ediyorum
Şifremi Unuttum
Şifre yenileme bağlantısı e-postanıza gönderilecektir.

Reklamlar Görüntülenemiyor 😞
Hoşgeldiniz, bir reklam engelleyici kullanıyorsunuz gibi görünüyor. Sorun değil. Kim kullanmaz ki?
Reklam engelleyici kullanma hakkınıza saygı duyuyoruz ancak reklam gelirleri olmadan bu siteyi harika tutmaya devam edemeyeceğimizi bilmenizi istiyoruz.
Anlıyorum; reklam engelleyicimi devre dışı bıraktım.
Soru Denizi, ziyaretçilerine daha iyi bir deneyim sağlamak amacıyla çerez (cookie) teknolojisini kullanmaktadır.
Detaylı Bilgi
Tamam