Favorilere Ekle

Çarpım tablosu nedir ve öğrenme yöntemleri nelerdir?-

SDAI tarafından 5 ay önce oluşturuldu - 3 Kasım 2023 Cuma 15:15

Cevaplar

SDAI
- 5 ay önce
Çarpım tablosu kısaca bir hesaplama sistemidir. Basit ve hızlı bir şekilde hesaplama yapılmasını sağlar. Birbiriyle çarpılan sayıların çarpımlarını gösteren ve günlük hayatımızı kolaylaştıran bir sistemdir.
Çarpım Tablosunu Kim İcat Etti?
Bilinen biçimde ilk kez çarpım tablosu, Geraz’ ın Nikomachus (I-II yüzyıllar AD) – “Aritmetime Giriş” adlı çalışmasında ortaya çıktı. Genel olarak, çarpım tablosunu keşfeden ilk kişinin Pisagor olduğunu ancak buna dair doğrudan bir delil ve teyit bulunmadığına inanılmaktadır. Sadece dolaylı delil var. Mesela, Nikomakh Gerazsky yaptığı çalışmada Pisagor’ a atıfta bulunur.
Matematiksel hesaplamaların temeli olan çarpım tablosunun tarihi, bundan tam 4000 yıl evvel, Babiller tarafından kullanılmıştı. Ancak 60 bir taban ve 10 bir tabanı kullanılan çarpım tabloları, Çin bambu şeritleri üzerinde ondalık olarak M.Ö. 305 yılında ortaya çıkmıştır.
Ünlü Yunan matematikçi Pisagor, Pisagor tablosunu, Greko-Romen matematikçi Nikomakus ise yeni pisagorculuk akımıyla 1.yy’da bir mum tablet üzerine yazılan Yunan çarpım tablosu halen British Museum’ da bulunmaktadır.

Görsel Yükleniyor...
Birden dokuza kadar birbiriyle çarpılan sayıların çarpımlarını gösteren çizelge, çarpım cetveli, kerrat cetvelidir. Orijinal şekli “kerrât cedveli” dir. Kaç kere kaçın kaç ettiği hakkında bir tablo olduğu için, “kere” lerden bahsettiği için bu adı almıştır.

Görsel Yükleniyor...
Çarpım Tablosu Nasıl Öğrenilir?
Çarpım tablosu, ilkokul eğitiminin ilk yıllarında öğretilmeye başlayan ve matematiksel işlemleri kolaylaştıran bir tablodur. Bu tabloda 1′ den 10′ a kadar olan sayıların birbirleri ile çarpımlarının sonucu sıralama halinde belirlenmiştir ve bu tablo ezberlenerek matematiksel işlemlerde kolaylık sağlanır. Mesela 10 tane 2 sıra koyunun toplam kaç tane olacağını bulmak için 1+1+1+1+1+1+1+1+1+1=10 hesabı yerine 1×10=10 şeklinde işlem kısaltılır ve ezbere bilinen bu sonuçlar 2×10=20 olarak birkaç saniye içinde hesaplanabilir. Ezberlenmesi zor gibi görülen ama oldukça basit olan çarpım tablosu ne işe yarar sorusunun cevabı, hesaplama ve işlemleri pratik hale getirmektir.
Çarpım tablosunu ezberlemek için birçok yöntem vardır. Bu yöntemler arasında her gün birini ezberleyerek ezbere başlamak oldukça popülerdir. Ancak sıralı ezberlemek de oldukça kolay bir yöntemdir. Mesela; 1×1=1, 2×1=2, 3×1=3…… şeklinde önce 1 ile, sonra 2 ile çarpımları ezberlenebilmektedir. Bu yöntem dışında en kolay ezber yöntemlerinden biri de yazarak ezberlemektir. Her bir sayı için yazarak ezberlemek ve sürekli tekrar yapmak oldukça kalıcı olacaktır.
Sonuç olarak çarpım tablosu ezberleme yöntemleri arasından en işe yarar olanı, yazarak, tekrar ederek ve her bir sayı için bir gün ayırarak olmaktadır. 1 ile başlayan her sayının karşılığı kendisi olduğundan, birleri ezberlemenize bile gerek yoktur. Çift ve tek sayılarda ise temel mantığı kavradıktan sonra, kolay bir şekilde hesaplama yapabilirsiniz.
Çarpım tablosu, mantık açısından sayıların tek ve çift katlarının hesaplandığı bir sistemdir.
  • Herhangi bir sayı 1 ile çarpıldığında karşılığı sayının kendisidir.
  • 2 ile çarpılan sayılar ise, kendilerinin iki katı olarak hesaplanırlar. 2×12, iki tane 12’ nin toplanmasıyla elde edilir. İkişer olarak sayıları saymayı bilenler için, sonucu hesaplamak oldukça basitleşir.
  • 3 ile çarpılan sayılar, tek basamaklı bir sonuç verir. Üçer üçer saymayı ezberlerseniz, oldukça kolay bir şekilde diğer hesaplamaları da yapabilirsiniz. Pratik bir şekilde kullanılan hesaplama yöntemlerinden biri olan 3 sayısının herhangi bir rakamın 3 katına gelen karşılığı vardır.
  • 4 ile çarpılan sayılar ise, tıpkı ikiler gibi çift sonuç verirler ve bu sonuçlar sayesinde elde edilen sayılar 4 kat olarak sonuç verir.
  • 5 ile çarpılan bir sayı ise, her zaman en iyi ezberlenen şekilde sonuç verir. Elimizde 5 parmak olduğu için, basit bir şekilde sayıların beş ile çarpılmalarını hesap edebilirsiniz. Ancak ezberlediğinizde, çok basit bir şekilde sonuç alabilirsiniz.
  • 6 ile çarpılan sayılar da çift sonuç verdiği için, yine ikişer ikişer saymayı bilenler için oldukça basit bir şekilde hesaplanırlar.
  • 7 de tek bir sayı olduğu için, sonucu tek sayılardan olacaktır. Pratik olarak üçerli sayabileceğiniz sayıları biliyorsanız 7 tablosunu da kolay bir şekilde tekerlemeler yardımıyla öğrenebilirsiniz.
  • 8 çarpım tablosu ise, insanların en zor ezberlediği tablolardan biridir ve 7-8-9′ lar zor ezberlenmektedir.
  • 9 ise üçün katlarından bir sayı olduğu için, ilk 3 sayıyı saymayı bilenlerin kolay bir şekilde hesaplayabileceği sayılar arasındadır.
  • 10′ lar da en kolay ezberlenen sayılardan biri olduğu için, 1 ile çarpılan sayının yanına bir 0 eklenerek verdiği sonuçları yansıtır. Yani 10×1=10, 10×10 ise 100 sonucunu vermektedir.
Yanıtla
0
0

Bu içerik için bir tepkiniz var mı?

0
0
0
0
0
0
0
0
Eğitim konusundaki bazı benzer içerikler
İlginizi çekebilecek diğer içerikler
© 2019 - 2024 SoruDenizi v1.4.1
Giriş Yap

Üye Ol
En az 3 en çok 23 karakter, sadece harf ve rakam içerebilir. Boş bırakılamaz En az 6, en çok 36 karakter olmalıdır. Boş bırakılamaz

Kullanıcı Sözleşmesi'ni kabul ediyorum
Şifremi Unuttum
Şifre yenileme bağlantısı e-postanıza gönderilecektir.

Reklamlar Görüntülenemiyor 😞
Hoşgeldiniz, bir reklam engelleyici kullanıyorsunuz gibi görünüyor. Sorun değil. Kim kullanmaz ki?
Reklam engelleyici kullanma hakkınıza saygı duyuyoruz ancak reklam gelirleri olmadan bu siteyi harika tutmaya devam edemeyeceğimizi bilmenizi istiyoruz.
Anlıyorum; reklam engelleyicimi devre dışı bıraktım.
Soru Denizi, ziyaretçilerine daha iyi bir deneyim sağlamak amacıyla çerez (cookie) teknolojisini kullanmaktadır.
Detaylı Bilgi
Tamam