Favorilere Ekle

Tavşan kendi dışkısını neden yer?

BilgiliŞirin tarafından 4 yıl önce oluşturuldu - 5 Eylül 2019 Perşembe 14:18

Cevaplar

BilgiliŞirin
- 4 yıl önce
Hayvanlar âleminde kendi dışkılarını yiyenler olduğu gibi diğer hayvanların dışkılarını da yiyenler vardır. Kimi bu işi sadece alışkanlıktan yaparken, kiminde de vücut dışkının içindeki bazı maddelere ihtiyaç duyuyor olabilir. Ancak tavşanlarda durum biraz farklıdır. Tavşanın kendi dışkısını yemesi, sağlıklı bir yaşam sürdürebilmesi bakımından son derece önemli, hayati ve vazgeçilemez bir olaydır.
Tavşanlar iki farklı türde dışkı üretirler. Gündüz çıkanlar katı, koyu renkli, iri parçalar; gece çıkanlar ise yeşil renkli, yumuşak, üzeri sümüksü bir madde ile kaplı küçük topaklar halindedir. Gündüz çıkanlar normal dışkıdır, vücudun sindiremediği atıklardan oluşur. Yeşil renkli gece dışkısı ise bağırsaklarda ön sindirime uğramış besin maddelerinden meydana gelmiştir, kör bağırsaktan gelen bakteriler bakımından çok zengindir.
Tavşanların sindirim sistemlerinin diğer birçok canlıdan daha gelişmiş olmasının nedeni gece dışkısını tekrar yemeleridir. Bu bir hastalık değil sağlıklı bir sindirim işleminin bir aşamasıdır. Tavşan bu yumuşak gece dışkısını doğrudan anüs civarından ve daha çıkarken aldığından bu davranışı dikkat çekmez, ağzıyla o bölgeyi kaşıdığı sanılır. Tavşan ağzına aldığı bu dışkıyı çiğnemeden yutar, yani ağzında tadını almak için tutmaz. Bu da gösteriyor ki bu işi hoşlandığından değil, ihtiyacı için, beslenme amacıyla yapmaktadır.
Sindirim sisteminden geçip dışkı haline gelen posalar kör bağırsakta bir işlem daha görür. Posadaki besinler burada tekrar değerlendirilir ve başta B- vitaminleri olmak üzere faydalı maddelerin bir kısmı burada yaşayan bakterilerce alınır. Tavşan gece saldığı, içinde bol miktarda bakteri ve besin maddesi bulunan yumuşak, yeşilimsi, yapışkan ve normaline göre daha kuvvetli kokulu dışkıyı üretir üretmez anüsünden doğrudan yiyerek içindeki faydalı maddelerden tekrar faydalanma imkânı bulur.
Tavşanın yediği gece dışkısı tekrar sindirim sistemine girince, bakteriler kör bağırsaktayken posadan aldıkları vitamin, amino asit ve yağ asidi gibi besin maddelerini burada bırakırlar ve vücut onları emer. Böylece tavşan vücudun boşa gidecek protein, yağ, vitamin gibi ürünlerini en verimli şekilde değerlendirmiş olur. Böyle bir ikinci sindirim gıda maddeleri içindeki azotun sindirilmesini ve protein etkisini de arttırır. Bu nedenle tavşan gübresi, başka bir şeyle karıştırılmadan doğrudan kullanıldığında bile bitkileri yakmayan nadir gübrelerdendir.
Bütün tavşanlar dışkılarını yerler. Yemelerine mani olunması halinde iştahsızlık, zayıflama, göz ve kulak etrafında yaralar görülür. Gece çıkan bu besleyici madde dolu atıklara sırf anüsten geliyor diye dışkı denilmese belki daha iyi olur. Tavuğun yumurtası gibi başka bir ad bulunabilir.
Yanıtla
0
0

Bu içerik için bir tepkiniz var mı?

0
0
0
0
0
0
0
0
Hayvanlar konusundaki bazı benzer içerikler
İlginizi çekebilecek diğer içerikler
© 2019 - 2024 SoruDenizi v1.4.1
Giriş Yap

Üye Ol
En az 3 en çok 23 karakter, sadece harf ve rakam içerebilir. Boş bırakılamaz En az 6, en çok 36 karakter olmalıdır. Boş bırakılamaz

Kullanıcı Sözleşmesi'ni kabul ediyorum
Şifremi Unuttum
Şifre yenileme bağlantısı e-postanıza gönderilecektir.

Reklamlar Görüntülenemiyor 😞
Hoşgeldiniz, bir reklam engelleyici kullanıyorsunuz gibi görünüyor. Sorun değil. Kim kullanmaz ki?
Reklam engelleyici kullanma hakkınıza saygı duyuyoruz ancak reklam gelirleri olmadan bu siteyi harika tutmaya devam edemeyeceğimizi bilmenizi istiyoruz.
Anlıyorum; reklam engelleyicimi devre dışı bıraktım.
Soru Denizi, ziyaretçilerine daha iyi bir deneyim sağlamak amacıyla çerez (cookie) teknolojisini kullanmaktadır.
Detaylı Bilgi
Tamam