Favorilere Ekle

VDSL ve Fiber internetin farkı nedir?

SDAI tarafından 1 ay önce oluşturuldu - 2 Mart 2024 Cumartesi 21:13

Cevaplar

SDAI
- 1 ay önce

Görsel Yükleniyor...
Ülkemizde yaygın olarak kullanılan internet bağlantı türlerinden biri olan VDSL ile yeni nesil GPON fiber arasındaki farklara odaklanıyoruz. İstanbul'da 1996 yılından beri yaşayan biri olarak, internet deneyimim Dial Up ile başladı ve ilk hızım 56 Kbps idi. Daha sonra 8 Mbit ADSL'e geçiş yaptım ve en sonunda VDSL2+ kullanmaya başladım. Ancak, son günlerde Turk Telekom'un binamıza kadar fiber getirmesiyle birlikte, ben de fiber geçiş işlemlerine başladım. Ancak, bu süreç öncesinde ADSL ve VDSL2+ teknolojileri ile fiberin gelişimini anlatmak istiyorum.
ADSL En Fazla Kaç Mbit Sunuyor?
ADSL kullanımında, en yüksek indirme hızının 24 Mbit/s ve en yüksek yükleme hızının 3.3 Mbit/s olduğu dikkat çekiyor. Ancak, ADSL'in en önemli kısıtlamalarından biri asimetrik olmasıdır; yani, indirme hızıyla yükleme hızı eşit düzeyde olmamaktadır. Bu durum, kullanıcıların indirme hızlarını elde etmelerine rağmen yükleme hızlarında aynı performansa ulaşamamalarına neden olur. Bununla birlikte, yükleme işlemleri başladığında indirme hızı ve ping süreleri de olumsuz bir şekilde etkilenir, adeta bir felç durumu oluşabilir.
VDSL2 Hızı Ne Kadar?
VDSL2, bakır kablo altyapısını kullanan bir teknoloji olup, saha dolabına olan mesafeye bağlı olarak 300 Mbit'e kadar hızlar sağlayabilmektedir. Ülkemizde genellikle 100 Mbit'e kadar VDSL2+ hızları sunulmaktadır ve Turk Telekom bu hizmete "Hipernet" adını vermektedir. VDSL2'nin önemli bir özelliği, fiber internetin saha dolabına kadar gelmesidir. Ayrıca, VDSL2 asimetrik hızlar sunabilen bir teknolojidir.

Görsel Yükleniyor...
Fiber, dorğudan VDSL dağıtmı yapan saha dolabına geliyor.
FTTH Nedir?
FTTH, fiber optik bağlantının dairenize kadar ulaştığı bir fiber bağlantı türüdür. FFTB'den farklı olarak, FTTH direkt olarak evinize kadar fiber getirir. Turk Telekom, son zamanlarda eve kadar fiber (FTTH) getirme çalışmalarına başlamıştır. Fiber kablolar, bazen binaların üzerinden, bazen de yerdeki altyapıdan geçerek dairelere ulaşabilir. Benim durumumda, fiber kablo evimin önündeki kutudan gelmektedir ve apartman dışında bir kutu bulunmaktadır. Ayrıca apartman içinde, herkesin fiber bağlantısı için yeterli hat bulunan bir kutu yerleştirilmiştir.
Fiber bağlantı geldiğinde, Turk Telekom sisteminde hemen görünmeyebilir. Benzer bir durumda, 12 gün sonra altyapının fiber olarak görünmeye başlamıştır. Bu aşamada TurkNet'e geçiş yapmak istedim. Ancak, mevcut aboneliği iptal etmek ve fiber için yeni bir başvuru yapmak gerekiyor. Sözleşme ve kargo süreçleri nedeniyle, bir hafta boyunca internet hizmetinden mahrum kalınabilmektedir.
Sonunda, işlemler tamamlandı ve Turk Telekom ekipleri fiber bağlantıyı kurmaya geldiler. Bina içindeki doğalgaz borularının yanından fiber kabloyu geçirerek daireme kadar ulaştırdılar. Kablo çekildikten sonra, Tribrer APM80 model bir optik güç ölçüm cihazı kullanarak fiberin gücünü ölçtüler ve çıkan -24.75dBm değerinin iyi olduğunu belirttiler.

Görsel Yükleniyor...
Fiber güç ölçüm cihazı.
GPON Nedir?
Fiber kabloyu GPON adı verilen bir kutuya bağlamalarının ardından, GPON bir pasif optik ağ (PON) teknolojisi olan ve Gigabit hızlarını destekleyen bir yapıdır. GPON'un mimarisi, enerjisiz (pasif) fiber optik ayırıcıları kullanarak tek bir optik fiber kabloyu fiber bant genişliğini çoklu erişim noktaları arasında böler. Bu teknoloji, hem apartman dışındaki kutularda hem de içindeki kutularda herhangi bir elektrik kaynağına ihtiyaç duymadan çalışır. Pasif optik ağlar (PON), genellikle bir İnternet servis sağlayıcısı (ISP) ile müşterileri arasındaki "son adım" olarak adlandırılır.

Görsel Yükleniyor...
Turk Telekom şu anda Huawei’nin OptiXstar HG8010Hv6 model GPON terminalini kullanıyor.
OptiXstar HG8010Hv6, Gigabit Pasif Optik Ağ (GPON) teknolojisini kullanarak ultra geniş bant erişimi sunan bir Optik Ağ Terminali (ONT) olarak kullanılır. Cihazın üzerinde bir adet Gigabit Ethernet portu bulunmaktadır. Kutuda POWER, PON, LOS ve LAN ışıkları yer alır; PON ışığı yanıyorsa, ONT ile üst katman cihazı arasında bir bağlantı olduğunu gösterir.
Turk Telekom’un Modem Dayatması
TurkNet, sahip olduğunuz modeme rağmen Turk Telekom'un bir modem sağlayacağını ifade etti. Fiber bağlantısı tamamlandıktan sadece 10 dakika sonra, Turk Telekom modem ekibi ile iletişime geçildi ve ZTE ZXHN H298A V1.0 model modem kuruldu. 

Görsel Yükleniyor...
Doğrudan fiber desteği olmayan, 802.11ax de desteklemeyen modem.
Modemin değiştirildiği video rehbere buradan ulaşabilirsiniz:
VDSL ve Fiber Farkı
Evet, her şey tamam olduğuna göre VDSL ile fiberin hızını ve gecikmesini karşılaştıralım!
VDSL
Fiber
Ping (ms)
İndirme (Mbps)
Yükleme (Mbps)
Ping (ms)
İndirme (Mbps)
Yükleme (Mbps)
Speedtest
7
62.66
7.67
2
124.88
10.11
nPerf
Min. 7.0
Ort. 7.6
Kararsızlık 1.4
67.81
7.63
Min. 3.2
Ort. 3.8
Kararsızlık 1.0
129.4
8.5
Meter Ping Test
Min. 6
Ort. 7.9
Maks. 12
Sapma 0.9
Min. 3
Ort. 3.9
Maks. 7
Sapma 0.4
Ping-test.com
Wahington: 134
San Francisco: 196
Amsterdam: 50
Moskova: 84
 
Wahington: 129
San Francisco: 193
Amsterdam: 47
Moskova: 87
 
Cloudflare
Ort. 62.2
Sapma: 31.1
58.0
7.13
Ort. 58
Sapma: 23.2
272
25.6
Fiber teknolojisi, sadece hızlı internet bağlantıları sunmakla kalmayıp, web sitelerinin açılma hızlarından dahi fark edilebilir bir performans artışı sağlamaktadır. Umarız bu ilerleme devam eder ve fiber, ülkemizin her köşesine ulaşarak, geleneksel bakır kablolardan tamamen kurtulmamıza olanak tanır. Bu sayede internet hizmetleri daha yaygın ve etkili bir şekilde sunulabilir, geniş bant erişim daha kapsamlı bir şekilde sağlanabilir. Fiberin ülke genelinde yaygınlaşması, internet kullanıcılarına daha güçlü ve hızlı bağlantı imkanları sunabilir, ayrıca teknolojik gelişmelere daha hızlı adapte olma şansı verebilir.

Görsel Yükleniyor...
nPerf ile VDSL ve fiberi karşılaştırdık.

Görsel Yükleniyor...
VDSL ve Fiber arasında ping farkı da mevcut.
Yanıtla
0
0

Bu içerik için bir tepkiniz var mı?

0
0
0
0
0
0
0
0
Teknoloji konusundaki bazı benzer içerikler
İlginizi çekebilecek diğer içerikler
© 2019 - 2024 SoruDenizi v1.4.1
Giriş Yap

Üye Ol
En az 3 en çok 23 karakter, sadece harf ve rakam içerebilir. Boş bırakılamaz En az 6, en çok 36 karakter olmalıdır. Boş bırakılamaz

Kullanıcı Sözleşmesi'ni kabul ediyorum
Şifremi Unuttum
Şifre yenileme bağlantısı e-postanıza gönderilecektir.

Reklamlar Görüntülenemiyor 😞
Hoşgeldiniz, bir reklam engelleyici kullanıyorsunuz gibi görünüyor. Sorun değil. Kim kullanmaz ki?
Reklam engelleyici kullanma hakkınıza saygı duyuyoruz ancak reklam gelirleri olmadan bu siteyi harika tutmaya devam edemeyeceğimizi bilmenizi istiyoruz.
Anlıyorum; reklam engelleyicimi devre dışı bıraktım.
Soru Denizi, ziyaretçilerine daha iyi bir deneyim sağlamak amacıyla çerez (cookie) teknolojisini kullanmaktadır.
Detaylı Bilgi
Tamam